Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery #windows10

A umiecie tak?

Mam takie marzenie, że zamiast instalacji Windowsa z USB na komputerze A, na komputerze B tworzę dysk rozruchowy na SSD, podpinam go do A, ustawiam jako bootowalny i z niego (i na nim) instaluję Windę.

To jest w ogóle możliwe?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bartholomew: @FrankTheTank
Oraz sysprep który pozwala wykonać pomysł oryginalny - wkładasz dysk do nowego kompa i "dokańczasz" instalację (przy czym wciąż można obraz dysku pobrać w PXE i mieć instalację bezdotykową).
  • Odpowiedz
@Bartholomew: tak jak ci napisali poniżej + systemy są już na tyle mądre, że spokojnie możesz przenosić je już zainstalowane między komputerami. Dociągną tylko odpowiednie sterowniki i tyle.
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l No właśnie się ostatnio zdziwiłem jak przełożyłem dysk do drugiego kompa a on normalnie wziął i włączył Windowsa. No ale tu mi chodzi o czysty system więc pokombinuję z tym PXE.

Dzięki!
  • Odpowiedz
  • 0
@MrAndy Pomysł fajny ale potrzebuję środowiska testowego z możliwością instalacji różnych sterowników a tu jest chyba minimalna możliwość w tym zakresie. Sad story short - mam problem z GPU i muszę podpiąć kartę pod inny komp do testów. Nie mój komp, więc nie chcę robić bałaganu w istniejącym systemie, stąd pomysł żeby podpiąć też dysk z nowym Windowsem. Chodzi tylko o to żeby system zadziałał jak najszybciej, bez babrania się z
  • Odpowiedz
@Bartholomew:
W takim razie w zupełności wystarczy zainstalować system na swoim kompie, walnąć sysprepa i po prostu podmienić dysk przy okazji zmiany karty.

A jeśli spodziewasz się wielokrotnych prób z różnymi konfiguracjami softu i oraniem systemu pomiędzy to moja propozycja całego procesu:
1. Bierzesz pusty dysk. Dzielisz na dwie partycje, z czego pierwsza mniejsza (byle pomieściła Windozę, 60-80GB starczy na pewno, chyba że chcesz tam instalować jakąś dużą grę)
2. Instalujesz Windowsa na
  • Odpowiedz