@NarkotykowyBaron: Widziałem ten post na FB i wszedłem w komentarze z ciekawości (bo sam się na tym zupełnie nie znam).
Oczywiście - 90 procent to wyśmiewanie typa i heheszki.
10 proc komentarzy od ludzi w temacie którzy wyjaśnili, że tak naprawdę do łakomy kąsek dla wielu rolników, a jakby się typowi chciało to popakować w worki to mógłby nieźle zarobić sprzedając 'w detalu' prywatnym osobom.
Po 30 latach to do niczego się nie nadaje, cały azot już się utlenił, większość substancji organicznych już uległa rozkładowi, dochodzi zanieczyszczenie grzybami, pleśnią itd.
większość substancji organicznych już uległa rozkładowi, dochodzi zanieczyszczenie grzybami, pleśnią itd.
@Mintaa: A jak myślisz do czego te substancje się rozłożyły, za sprawą jakich czynników skoro były zamknięte pod dachem i na czym miałby te grzyby rosnąć skoro wszystko się rozłożyło?
@NoblePhantasm: Związki azotu są lotne więc nawet pod dachem mogły częściowo wyparować. Reszta mogła przekształcić się w formy bardziej stabilne. Materia organiczna mogła ulec częściowej humifikacji, tworząc formy humusowe (ciemna, nierozkładalna materia organiczna. Fosfor jest stabilny chemicznie i najpewniej pozostał w oborniku, ale mógł przejść w formy trudniej dostępne dla roślin. Potas nie ulatnia się, więc najprawdopodobniej pozostał w dużej mierze w oborniku, o ile nie został wypłukany przez wodę.
@Mintaa: To w ogóle jest możliwe, żeby coś takiego mogło się do niczego nie nadawać? Przecież równie dobrze można by napisać, że do niczego nie nadaje się stara warstwa gleby ¯\(ツ)/¯
To w ogóle jest możliwe, żeby coś takiego mogło się do niczego nie nadawać?
@niecodziennyszczon: nie, to dalej jest nawóz. Może ten od dołu ma mniejszą moc, ale ten z góry dalej "kopie". U mnie obornik w beczkach stoi po kilka lat i dalej działa.
@NarkotykowyBaron: problem w tym że taki 30 letni obornik może by. Tak zbity że wideł nie wbijesz. A jak to stara obora to pewnie ma uskok poziomu, albo nie wjedziesz czymś mechanicznym. Teraz to łapiesz taki obornik krokodylem/łyżkokrokodylem i wrzucasz na rozrzutnik. Teściowie mają bydło mleczne, kiedyś ręcznie pomagałem wybierać z izolatki dla bydła. W skrócie przewalona robota. Musi się po prostu opłacać.
A AUGUSTOWSKIE 30-LETNIE G---O
#przegryw #gownowpis #wykopgonewild #augustow #wygryw #psychologia #facebook
#schludnieacznasrane
źródło: temp_file1160487330649219399
PobierzOczywiście - 90 procent to wyśmiewanie typa i heheszki.
10 proc komentarzy od ludzi w temacie którzy wyjaśnili, że tak naprawdę do łakomy kąsek dla wielu rolników, a jakby się typowi chciało to popakować w worki to mógłby nieźle zarobić sprzedając 'w detalu' prywatnym osobom.
Komentarz usunięty przez autora
Po 30 latach to do niczego się nie nadaje, cały azot już się utlenił, większość substancji organicznych już uległa rozkładowi, dochodzi zanieczyszczenie grzybami, pleśnią itd.
@Mintaa: wiele osób. wkomentarzach (basując na wypowiedzi - znających się na temacie_ sądzi inaczej
@Mintaa: A jak myślisz do czego te substancje się rozłożyły, za sprawą jakich czynników skoro były zamknięte pod dachem i na czym miałby te grzyby rosnąć skoro wszystko się rozłożyło?
@niecodziennyszczon: nie, to dalej jest nawóz. Może ten od dołu ma mniejszą moc, ale ten z góry dalej "kopie". U mnie obornik w beczkach stoi po kilka lat i dalej działa.
Nie wiem, mama mówi że jak się nie wykąpie w sobotę to trochę j---e
Teściowie mają bydło mleczne, kiedyś ręcznie pomagałem wybierać z izolatki dla bydła. W skrócie przewalona robota. Musi się po prostu opłacać.