Aktywne Wpisy

Wrrronika +18
Każdy kto teraz siedzi na wykopie (o tej godzinie) to smutny przegryw, bez przyjaciół i celu w życiu
#takaprawda
#takaprawda

Wrrronika +1
Jaką rzecz byście chcieli usunąć ze swojego życia?
Jakieś konkretne wspomnienie?
Swoją decyzję?
Swoją cechę charakteru?
Część ciała zmienić?
Jakieś konkretne wspomnienie?
Swoją decyzję?
Swoją cechę charakteru?
Część ciała zmienić?
Na razie serwer multimedów odpalam po prostu na lapku a do niego podłączyłem sobie po USB dysk w obudowie. Ale już kiedyś mi dysk jebnął i straciłem dużo materiałów, które nie było łatwo potem znaleźć znowu no i wkurza mnie, że muszę mieć lapka ciągle właczonego a jak nie to, to żeby coś obejrzeć muszę dymać żeby go odpalić.
No to żeby mieć jakąś redundancję i mieć coś w zamian co chodzi non-stop od razu popatrzyłem gotowce czyli NASy Synology czy QNAP ale za prawie 2 kafle dostaję jakiegoś śmiesznego celerona a w QNAPach zbiera mi się na wymioty jak patrzę na ich design....... A jak patrzeć na wersje z 4 slotami HDD to już w ogóle odlot cenowy.
Myślałem, żeby może złożyć samemu jakiś mini komputerek w zgrabnej obudowie, szczególnie, że właśnie chciałbym móc dokładać z czasem dyski. Zacząłem patrzeć po sklepach co teraz jest aktualnie i kurde przeżyłem trochę szok.
Jak popatrzyłem na najtańsze intelki np. taki i3-12100, który bym potencjalnie chciał dać to taki nowy knypek jest lepszy od mojego i7-9750H który mam w laptopie..........
I teraz mam kurna zgryzotę bo zacznę se składać "NAS"a który już zaczynając od procka będzie lepszy od mojego codziennego laptopa. Równie dobrze potem mógłbym tam dorzuć kartę graficzną (w laptopie jest leciwa 1660ti) i miał bym po prostu PCta, który by kisił się tylko kisił w małej obudowie.
Równie dobrze wychodzi na to, ze mógłbym zacząć faktycznie składać PCta ale wraca problem tego, że cała kobyła by miała chodzić 24/7 no i jak bym miał tam jakiegoś TrueNAS albo unraida no to ciężko na tym giercować czy na codzień działać.
I znow kuźwa w kropce jestem nie wiem sam co robić. Czy dać se siana i kupić gotowca ze świadomością, ze siedzi w nim szrot z przed kilku lat. Czy zacząć wkładać kasę w minipc.
Jak żyć.... ehhhh czasem chciałbym być po prostu typkiem co idzie se do sklepu, kupuje to co zobaczy i się cieszy a nie jak ja zaczynam drążyć temat i kończę z 100 wątpliwości.
#pcmasterrace #komputery #zalesie #plex #nas
@Catmmando: Źle na to patrzysz. NAS ma być niewielki, cichy, bezpieczny i pracować 24/24. To jakby narzekać, że van za X tysięcy nie ma najnowszego silnika 0 do 100 w 5 sekund. No nie ma, ale mieści 20 osób albo wszystkie twoje rzeczy na przeprowadzkę ¯\(ツ)/¯
Mam też Raspberry Pi do odpalania kontenerów dockerowych ale nawet nie myślę aby robić z tego urządzenia NASa, bo