Wpis z mikrobloga

walcze w pracy z kolegami o poprawna interpretacje prawa, chodzi o instalacje klimatyzacji i licencje f-gaz, jak wiadomo są licencje personalne i firmowe. jak to jest, czy osoba ktora ma licencje osobista ale nie prowadzi firmy, albo nawet prowadzi ale firma nie ma licencji firmowej i jest to jdg, czy taka osoba może instalować legalnie klimatyzacje? bo mi sie wydaje i może sie myle że taka osobista licencja tfu, certyfikat uprawnia tylko do bycia zatrudnionym przez firme ktora ma licencje tfu, certyfikat f-gaz dla firm i wtedy ta firma może taka usługe oferować i wtedy wszystko jest legalnie. #prawo #udt #klimatyzacja #hvac #pompyciepla
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@opiateterrorist: jak ja pracowalem przy montazu klimatyzacji i wentylacji to nie bylo takich udziwnien :P

Ale na moje to jak masz certyfikat to se sam mozesz zamontowac. Nawet jak nie masz firmy.

Bez sensu by bylo zeby certyfikat upowaznial do zatrudnienia.
  • Odpowiedz
@opiateterrorist: możesz klimę kupić i zamontować, jak prowadzisz firmę musisz mieć uprawnienia firmowe.
Jak nie masz uprawnień to pracujesz w firmie i montujesz, a firma podpisuje się pod każdym montażem, jeżeli masz uprawnienia to firma wpisuje twoje.
  • Odpowiedz
@opiateterrorist: jak masz certyfikat osobowy to możesz podjąć się montażu i serwisu, ale tylko dla siebie lub najbliższej rodziny. Nie możesz świadczyć takich usług odpłatnie Poza tym bez certyfikatu firmowego jest duży problem z zakupem urządzeń. W przeważającej większości hurtownie wymagają certyfikatu firmowego (głownie przez nadgorliwość, ale jednak), choć gnieniegdzie wystarczy tylko oświadczenie, że klima będzie montowana przez uprawnioną osobę, ze wskazaniem na tą osobę z imienia i nazwiska oraz
  • Odpowiedz
@Qullion: @boromeusz nie nie nie, sam sobie klimy nikt montować nie moze i tutaj to nawet nie ma dyskusji bo trzxeba miec f gaz, ja sprzedaje klimy i o to chodzi ze czy to jest legalne jak klient daje umowe i certyfikat ale daje cert jakiegos ziomka i umowe z nim. przeciez to nie ma sensu, po co sa w takim razie certyfikaty na firme? firmy maja kontrole co
  • Odpowiedz
@Xargo1: ciesze sie ze wreszcie mi ktos odpisal kto rozumie temat, ja jestem w takiej z------j firmie gdzie w zarzadzaniem zajmuje sie ja i dwoje obcokrajowcow którzy nie rozumieja polskiego prawa i ze to jest wszystko zle. czyli ogolnie racje mam że sprzedajac klimy musimy wymagać umowy z firmą ktora ma f-gaz firmowy + oświadczenie? dla mnie sprzedawanie ludziom którzy daja personalny f-gaz nr jakiegoś goscia a nie firmy i
  • Odpowiedz
@opiateterrorist: Ja mogę powiedzieć jedynie jak to wygląda z mojej strony - osoby z certyfikatem osobowym chcącej kupić klimę. W teorii jeżeli ktoś Ci podsunie umowę na montaż z instalatorem posiadającym jedynie certyfikat osobowy to wszystko dla Ciebie jest legalnie. Od strony prawnej nie jesteś w stanie kontrolować czy monter pobiera za to opłatę i czy powinien być na działalności czy jednak robi to za darmo dla siebie lub rodziny.
  • Odpowiedz