Wpis z mikrobloga

Chciałbym się poradzić #pcmasterrace #laptopy #chromebook , muszę kupić synowi laptopa lub tableta do szkoły, sprzęt ma służyć do robienia notatek, pisania prac, nie do grania, do tego gościu ma w domu komputer stacjonarny.Ma być: tanio i ma być możliwie lekki - to są dwa priorytety, oba wynikają z faktu, że sprzęt będzie codziennie noszony na zajęcia. Ma na nim dobrze działać szkolny office, google classroom i internet, wypasione gry nie muszą, a wręcz nie powinny.

Po pierwsze: czy warto brać chromebooka? A jeśli tak, to jakiego? Wśród tych tańszych znalazłem np. takie lenovo:
https://www.x-kom.pl/p/1269253-laptop-14-lenovo-ideapad-slim-3-chrome-14-mt520-8gb-128-chromebook.html

ew. taki Acer, trochę droższy, trochę słabszy procek, ale może większa cena z czegoś sensowniejszego wynika?
https://www.x-kom.pl/p/1290996-laptop-14-acer-chromebook-314-mt8183-8gb-128-chromeos.htm

A może nie chromebook, może normalny laptop, jakiś poleasingowy Dell Latitude z windowsem?
Ewentualnie tablet z dodatkową klawiaturą?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ma być: tanio i ma być możliwie lekki - to są dwa priorytety, oba wynikają z faktu, że sprzęt będzie codziennie noszony na zajęcia.

@Jarek_P: Gdyby nie pierwsze wymaganie to poleciłbym iPad+pencil, widzę podobny "usecase" u studenta i się sprawdza

jestem ciekaw opinii nt. chromebooka
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Chromebooki to super sprzęty, chociaż tutaj pojawia się pytanie czy na pewno nie będą korzystać z jakiś programów pod Windowsa? Zawsze też można zainteresować się np. używane HP Elitebook 8XX G5, biznesowe lapki, niewiele cięższe od tych chromebooków 14 calowych.
  • Odpowiedz
  • 1
@null_ptr: właśnie nie dopisałem tego, uznawszy, że warunek "tanio" i tak wyklucza, ale wszystko, co ma nazwę zaczynającą się na "i" i japko na obudowie jest wykluczone z powodów powiedzmy ideologicznych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Krs90: o ile wiem, używają wyłącznie rzeczy typowo biurowych, word, powerpoint i takie tam, a to na Androidzie jak najbardziej działa.

Sprzęt ma być prezentem, więc szczerze mówiąc wolałbym nowy. Przeglądam jeszcze refurby na Amazonie, ale na ogół są bez wysyłki do Polski i z niemiecką klawiaturą, niestety.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: To jak ma być faktycznie nowy i tanio + rzeczy biurowe to faktycznie bierz chromebooka, bo to zadziwiająco spoko sprzęty. Sam kupowałem lata temu takiego strucla używanego za ~ 200 zł i byłem w szoku że to faktycznie spoko działało :D tylko do tego obowiązkowo myszkę, bo te touchpady są moim zdaniem średnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@atari666: tylko sęk w tym, że z budżetem <1500zł zbytnio nie poszaleję z wyborem lapka z windowsem. A co jest nie tak z chromebookami, że odradzasz?
  • Odpowiedz
@Jarek_P: z takim budżetem faktycznie robi się ciężkawo, Chromebook to tylko przeglądarka chrome. Musi być online, nie odpalisz żadnych dodatkowych programów, czy gier. Tak, wiem, stacjonarka, ale jednak pewnie będzie chciał pograć z kolegami w jakieś starocie. A może coś policzyć w scilabie jak będzie okienko w szkole? Albo narysować w pirackim Photoshopie. Chromebook jest ok dla emerytów którzy ograniczają się do przeglądania onetu.
  • Odpowiedz
  • 0
@atari666: czyli tak czy tak rzecz się sprowadza do klasycznego "dołóż drugie tyle i kup coś porządnego.
A patrząc realnie mogę mu kupić albo używanego Della poleasingowego albo jednak zostać przy chromebooku, co jako że ten sprzęt kupujemy zasadniczo do pracy na lekcji (gościu jest dysgrafikiem, nie jest w stanie własnego pisma nawet sam przeczytać, ma w szkole uzgodnione, że może prowadzić "zeszyt" na komputerze - chodzi o szkołę średnią,
  • Odpowiedz
dołóż drugie tyle i kup coś porządnego

@Jarek_P: tylko to wcale nie jest porządne. Jest na granicy akceptowalności. I nadal bardzo tanie. To nie jest zakres przyzwoitych laptopów

kupić albo używanego Della
  • Odpowiedz