Wpis z mikrobloga

Często na tagu #nieruchomosci widzę jak są jechane miasta powiatowe:
-nie ma pracy
-nie ma 2000 knajp z sushi
-nie ma teatrów, opery, do której 99% mieszkańców miast wojewódzkich nigdy w życiu nie poszła
-są same staruchy
No, ale chyba należy zróżnicować miasta powiatowe.
Są takie po 200 tysięcy mieszkańców jak Częstochowa, są aglomeracje jak mój LGOM (Składa się z następujących miast: Legnicy, Lubina, Polkowic i Głogowa (miasta te, oddalone od siebie kolejno o ok. 20 km, niegdyś nazywane były czwórmiastem LGOM-u) z 418k mieszkańców, a są też dziury na ścianie wschodniej po <10k mieszkańców.
Już ktoś mi pisał, że stare dziady są tu, a jednak przyrost naturalny dodatni, a migracja to do okolicznych wsi by wybudować dom xD
Sprawdzam prognozę demograficzną dla Głogowa na 2060:
-65k do 50k mieszkańców, ale okoliczne wioski oddalone o 2km od miasta mają przyrosty po 20% i biorą cały ubytek mieszkańców miasta

#miasto #miastopowiatowe #mieszkanie #wroclaw #poznan #warszawa #krakow #gdansk #glogow
SubsaharyjskaAlpaka - Często na tagu #nieruchomosci widzę jak są jechane miasta powia...

źródło: image

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fishery: KGHM był pierwotnym motorem rozwoju regionu przez dziesięciolecia, ale to nie jest tak, że wszyscy pracują w KGHM. Pracuje w nim mniejszość populacji. Dużo tutaj innych firm produkcyjnych, ale i zwykłych JDG.
Swoją drogą, dalej będzie napędzać region. Pod Głogowem są złoża miedzi na 30-50 lat i się do nich właśnie dobrali na świeżo :)
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka pochodzę z takiego małego miasta powiatowego w Polsce wschodniej.
Wystarczy, że będzie tam praca a ludzie przestaną wyjeżdżać.
W przeciągu ~10lat miasto straciło około 3000 mieszkańców. Powoli dąży do takiego wypizdowa z dziadkami o populacji <10 000. Ludzie nie budują się pod miastem a z okazji studiów wyjeżdżają i nigdy nie wracają. Jeśli ktoś młody został to tylko dlatego, że w szkole średniej powiększył populacje miasta albo był za mało
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka: w czestochowie tez bedziesz dlugo pracy szukal, no chyba ze marzy ci sie ciepla posadka na grillu w mcdonalds, to wtedy moze nie... ale to tez, jak jestes overqualified to i tam moga cie nie przyjac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Są takie po 200 tysięcy mieszkańców

@SubsaharyjskaAlpaka: Takie miasta może sobie jeszcze jakoś poradzą, ale powiatowe ~20-30k (których jest najwięcej) to adios, chyba że staną się typową sypialnią dla miasta wojewódzkiego, ale rozwój będzie zerowy.
  • Odpowiedz
w czestochowie tez bedziesz dlugo pracy szukal, no chyba ze marzy ci sie ciepla posadka na grillu w mcdonalds, to wtedy moze nie... ale to tez, jak jestes overqualified to i tam moga cie nie przyjac ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@katopa: Potwierdzam, bo jestem z Częstochowy xD Jak masz wyższe wykształcenie to zostaje tylko wyjechać, bo jedyna praca to koszenie trawników czy inne szlifowanie diaksem w
  • Odpowiedz
Często na tagu #nieruchomosci widzę jak są jechane miasta powiatowe:

@SubsaharyjskaAlpaka: dlatego nie należy generalizować. Był tu kiedyś Mirek, który nagrał film, gdzie ładnie określił miasta, czy to wojewódzkie, czy powiatowe, dodatkowym opisem "pozytywne" i "negatywne".

Nawet wśród wojewódzkich te 4, czy 5 najgorszych to będzie jedna wielka umieralnia bez szans na rozwój.
Wśród powiatowych sypialnie jakoś się utrzymają, niektóre co większe powiatowe lub kombinaty lokalne, tak jak wspomniany przez Ciebie
  • Odpowiedz
@eezh nie wiem gdzie, ale w Głogowie jest dodatni. Więcej się rodzi, niż umiera. Saldo migracji jest za to ujemne, bo emigrują 2km dalej do Jaczewa, Jerzmanowej, Ruszowic i już wypadają ze statystyk
@al_mighty: nie jest, ale ma jej cechy, nie wszystkie, bo brakuje m.in. spójnego MPK, ale miasta spięte są S3
@patryk_66 zawsze, za każdym razem, jak napiszę, że jestem z Głogowa lub powiatowego, za chwilę mi
  • Odpowiedz
@al_mighty: teraz jest za 259k cena transakcyjna między ROD, a Leroy Merlin (2 działki po 1200m2), jakbyś wszedł z gotówką to by sprzedał za 200k ;)

To dalej prawie godzina Leg-Glo xD i to jadąc na max ograniczeń:)

@al_mighty: znajomy piłkarzyk kiedyś jechał z Legnicy na trening w Chrobrym i mnie "przewiózł", 40 minut, przed
  • Odpowiedz