Aktywne Wpisy
Jasak +243
Newsy o Civ 7 śledzę od dawna i od pierwszej chwili wiedziałem czego na początku się spodziewać.
No i nie zawiodłem się, oto wersji gry jakie możemy kupić.
Ceny kolejno na steam: 299zł, 429zł, 550zł
Chowanie przywódców oraz całych cywilizacji za wersją "deluxe" czy "founders" to jest normalnie skandal.
Ceny gier odleciały w kosmos, a firmy tworzące rzekomo gry AAA po prostu poeubauo.
No i nie zawiodłem się, oto wersji gry jakie możemy kupić.
Ceny kolejno na steam: 299zł, 429zł, 550zł
Chowanie przywódców oraz całych cywilizacji za wersją "deluxe" czy "founders" to jest normalnie skandal.
Ceny gier odleciały w kosmos, a firmy tworzące rzekomo gry AAA po prostu poeubauo.
Metodzik +98
-nie ma pracy
-nie ma 2000 knajp z sushi
-nie ma teatrów, opery, do której 99% mieszkańców miast wojewódzkich nigdy w życiu nie poszła
-są same staruchy
No, ale chyba należy zróżnicować miasta powiatowe.
Są takie po 200 tysięcy mieszkańców jak Częstochowa, są aglomeracje jak mój LGOM (Składa się z następujących miast: Legnicy, Lubina, Polkowic i Głogowa (miasta te, oddalone od siebie kolejno o ok. 20 km, niegdyś nazywane były czwórmiastem LGOM-u) z 418k mieszkańców, a są też dziury na ścianie wschodniej po <10k mieszkańców.
Już ktoś mi pisał, że stare dziady są tu, a jednak przyrost naturalny dodatni, a migracja to do okolicznych wsi by wybudować dom xD
Sprawdzam prognozę demograficzną dla Głogowa na 2060:
-65k do 50k mieszkańców, ale okoliczne wioski oddalone o 2km od miasta mają przyrosty po 20% i biorą cały ubytek mieszkańców miasta
#miasto #miastopowiatowe #mieszkanie #wroclaw #poznan #warszawa #krakow #gdansk #glogow
Swoją drogą, dalej będzie napędzać region. Pod Głogowem są złoża miedzi na 30-50 lat i się do nich właśnie dobrali na świeżo :)
Wystarczy, że będzie tam praca a ludzie przestaną wyjeżdżać.
W przeciągu ~10lat miasto straciło około 3000 mieszkańców. Powoli dąży do takiego wypizdowa z dziadkami o populacji <10 000. Ludzie nie budują się pod miastem a z okazji studiów wyjeżdżają i nigdy nie wracają. Jeśli ktoś młody został to tylko dlatego, że w szkole średniej powiększył populacje miasta albo był za mało
@SubsaharyjskaAlpaka: Takie miasta może sobie jeszcze jakoś poradzą, ale powiatowe ~20-30k (których jest najwięcej) to adios, chyba że staną się typową sypialnią dla miasta wojewódzkiego, ale rozwój będzie zerowy.
@katopa: Potwierdzam, bo jestem z Częstochowy xD Jak masz wyższe wykształcenie to zostaje tylko wyjechać, bo jedyna praca to koszenie trawników czy inne szlifowanie diaksem w
@SubsaharyjskaAlpaka: dlatego nie należy generalizować. Był tu kiedyś Mirek, który nagrał film, gdzie ładnie określił miasta, czy to wojewódzkie, czy powiatowe, dodatkowym opisem "pozytywne" i "negatywne".
Nawet wśród wojewódzkich te 4, czy 5 najgorszych to będzie jedna wielka umieralnia bez szans na rozwój.
Wśród powiatowych sypialnie jakoś się utrzymają, niektóre co większe powiatowe lub kombinaty lokalne, tak jak wspomniany przez Ciebie
LGOM nie jest aglomeracją.
To tak jakby ktoś się kłócił, że wojewódzkie są bez perspektyw na przykładzie Gorzowa xD
@al_mighty: nie jest, ale ma jej cechy, nie wszystkie, bo brakuje m.in. spójnego MPK, ale miasta spięte są S3
@patryk_66 zawsze, za każdym razem, jak napiszę, że jestem z Głogowa lub powiatowego, za chwilę mi
No tak, ma część cech.
Będąc w różnych algomeracjavh na świecie nie da się tego naciągnąć przez połączenie S3.
To dalej prawie godzina Leg-Glo xD i to jadąc na max
@al_mighty: znajomy piłkarzyk kiedyś jechał z Legnicy na trening w Chrobrym i mnie "przewiózł", 40 minut, przed