Wpis z mikrobloga

Obecnie za 38m2 płacę 800zł czynszu w mieście powiatowym. W zasadzie całe miasto ma podobne czynsze. Kuzyn we Wrocławiu płaci za podobne 1200zł. Oczywiście, wiem, że są też niższe stawki. Zastanawia mnie jednak, co zrobią ludzie za 20 lat - 30 lat, gdy już spłacą wrocławską/warszawską/gdańską/krakowską...itp. hipotekę i czynsz będzie większy od emerytury. Na luzie pójdzie do 2000-3000 zł
Przecież sprzątaczka, konserwator też muszą zarobić. Remonty budynków muszą kosztować. Unia Europejska wymusi termomodernizację.
Mieszkania kosztujące milion złotych bolą.
Jeszcze bardziej niedorzeczne jest to, że w ciągu 30 lat zapewne zapłacisz drugie tyle za utrzymanie tego i nie zdajesz sobie z tego sprawy.
Niby masz własne, a walisz co miesiąc tyle, ile do niedawna wynosiły raty hipotek xD

#nieruchomosci #mieszkanie #wroclaw #warszawa #gdansk #krakow
SubsaharyjskaAlpaka - Obecnie za 38m2 płacę 800zł czynszu w mieście powiatowym. W zas...

źródło: image

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iforgotmypass_: ja sobie myślę, czy nie lepiej już sobie kupić działkę 1000m2 w powiatowym, postawić domek modułowy, bez żadnego czynszu. Jak chce się dojechać gdzieś do sklepu, na lepsze zakupy, itp. to do Wrocławia. W końcu 100km mam tylko.
Pracować zdalnie, tak jak teraz do końca życia :)
Wszyscy się tam pchają, a jak przyjdzie druga inflacja po 20% to się posrają, nawet ci co już spłacili hipoteki xD
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka: Pomyśl jeszcze o kretynach, którzy chcieliby jeszcze dołożyć do tego katastralny, łudząc się że ich nie obejmie. Akurat. Dodatkowy podatek 1% od tego mieszkania wartego teraz milion, płatne co roku. Przy prognozowanych emeryturach wynoszących 1/4 pensji obywatela. Żyć nie umierać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login: oczywiście, że będę potrzebował, ale nadal będzie to tańsze niż wywalanie 2000-3000zł na czynsz, a takie ceny muszą się pojawić. Nikt Ci nie będzie sprzątał co rano klatki schodowej za darmo, nikt Ci nie naprawi windy za grosze, panie w spółdzielni nie będą robić księgowości w ramach hobby.
To musi wy%lić, zwłaszcza, że to miasta wojewódzkie mogą mieć problem z pracą za jakiś czas.
Już teraz biurowce się przekształca
  • Odpowiedz
  • 0
@SubsaharyjskaAlpaka co do czynszów za ileś lat to podrożeją koszty pracy ale to też oznacza że my będziemy więcej zarabiać, a przynajmniej nominalnie. Więc odczuwalnie nie będzie dużo drożej, no chyba że dojdzie do jakiejś wojny czy pandemii ale nie ma szans na to ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@swango: może się zmienić rozkład rynku pracy, przez co miasta wojewódzkie zaczną tracić mieszkańców. Chodzi właśnie o rewolucje AI, automatyzację procesów biznesowych, zarządzania, księgowości, programowania, pracy kreatywnej. Teraz ludzie ciągną do miast wojewódzkich, bo jest praca w biurze korpo.
Wtedy bardziej atrakcyjne może się okazać drobne rzemiosło czy praca przy produkcji. Tej nie ulokujesz w mieście wojewódzkim, ale na dalekich przedmieściach.
Zresztą sam nie wiem co będę robił, jeśli firma
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login: prąd - fotowoltaika z magazynem, woda - studnia z oczyszczalnią. Znajomi mają domek poniemiecki z 1930 po generalnym remoncie w 2000r i nic nie trzeba remontować oprócz malowania. A dachówki ceramiczne, drzwi wewnętrzne, podłogi itp to jeszcze orginalne są .
  • Odpowiedz