Obecnie za 38m2 płacę 800zł czynszu w mieście powiatowym. W zasadzie całe miasto ma podobne czynsze. Kuzyn we Wrocławiu płaci za podobne 1200zł. Oczywiście, wiem, że są też niższe stawki. Zastanawia mnie jednak, co zrobią ludzie za 20 lat - 30 lat, gdy już spłacą wrocławską/warszawską/gdańską/krakowską...itp. hipotekę i czynsz będzie większy od emerytury. Na luzie pójdzie do 2000-3000 zł Przecież sprzątaczka, konserwator też muszą zarobić. Remonty budynków muszą kosztować. Unia Europejska wymusi termomodernizację. Mieszkania kosztujące milion złotych bolą. Jeszcze bardziej niedorzeczne jest to, że w ciągu 30 lat zapewne zapłacisz drugie tyle za utrzymanie tego i nie zdajesz sobie z tego sprawy. Niby masz własne, a walisz co miesiąc tyle, ile do niedawna wynosiły raty hipotek xD
@SubsaharyjskaAlpaka: ogolnie jak tak sobie o tym mysle to za 20-30 lat bedzie p--------e. Ciapaki beda sprowadzane na potege, bo nie bedzie komu pracowac.
@iforgotmypass_: ja sobie myślę, czy nie lepiej już sobie kupić działkę 1000m2 w powiatowym, postawić domek modułowy, bez żadnego czynszu. Jak chce się dojechać gdzieś do sklepu, na lepsze zakupy, itp. to do Wrocławia. W końcu 100km mam tylko. Pracować zdalnie, tak jak teraz do końca życia :) Wszyscy się tam pchają, a jak przyjdzie druga inflacja po 20% to się posrają, nawet ci co już spłacili hipoteki xD
@SubsaharyjskaAlpaka: Pomyśl jeszcze o kretynach, którzy chcieliby jeszcze dołożyć do tego katastralny, łudząc się że ich nie obejmie. Akurat. Dodatkowy podatek 1% od tego mieszkania wartego teraz milion, płatne co roku. Przy prognozowanych emeryturach wynoszących 1/4 pensji obywatela. Żyć nie umierać ( ͡°͜ʖ͡°)
@moj_wykopowy_login: oczywiście, że będę potrzebował, ale nadal będzie to tańsze niż wywalanie 2000-3000zł na czynsz, a takie ceny muszą się pojawić. Nikt Ci nie będzie sprzątał co rano klatki schodowej za darmo, nikt Ci nie naprawi windy za grosze, panie w spółdzielni nie będą robić księgowości w ramach hobby. To musi wy%lić, zwłaszcza, że to miasta wojewódzkie mogą mieć problem z pracą za jakiś czas. Już teraz biurowce się przekształca
@SubsaharyjskaAlpaka: tylko jak czynsz będzie po 3k to remont dachu będzie po 2137kk i jak w wojewódzkim nie będzie rboty, to tym bardziej w powiatowym. Gdzie jakbym miał gwarancję, że praca zdalna będzie na zawsze, to sam rozważyłbym kupno domu pod miastem
@moj_wykopowy_login: przy rewolucji AI zaraz trzeba się będzie rozglądać za fizyczną robotą rzemieślniczą xD Nie wiem, może jakiś stoły dębowe na zamówienie strugać ^^
@SubsaharyjskaAlpaka wspólnota mieszkaniowa? sprawdzałeś na co idą wydatki? prawdopodobnie jesteście dymani przez zarząd bo ja za większe w Warszawie płacę mniej od ciebie
@moj_wykopowy_login: zresztą na wykopie miasta powiatowe są %@Bane za samo słowo "powiatowe", ale mamy takie coś: -Radom (200k) -Częstochowa (200k) -Głogów/Lubin (po 65k), aglomeracja LGOM
a na drugim biegunie mamy takie coś jak Szprotawa z 10k mieszkańców lub pełno takich na
@SubsaharyjskaAlpaka a no to dyma was spółdzielnia. Ja od przyszłego roku będę płacił tylko 600 zł w stolicy bo znaleźliśmy dodatkowe oszczędności i tańszych dostawców
@swango: no to się ciesz, bo pierdylion miejsc w stolicy ma czynsz wyższy od mojego. Przecież nie powiedziałem, że w stolicy nie ma mniejszych stawek, nawet to zaznaczyłem w pierwszym poście xD
@SubsaharyjskaAlpaka co do czynszów za ileś lat to podrożeją koszty pracy ale to też oznacza że my będziemy więcej zarabiać, a przynajmniej nominalnie. Więc odczuwalnie nie będzie dużo drożej, no chyba że dojdzie do jakiejś wojny czy pandemii ale nie ma szans na to ( ͡º͜ʖ͡º)
@swango: może się zmienić rozkład rynku pracy, przez co miasta wojewódzkie zaczną tracić mieszkańców. Chodzi właśnie o rewolucje AI, automatyzację procesów biznesowych, zarządzania, księgowości, programowania, pracy kreatywnej. Teraz ludzie ciągną do miast wojewódzkich, bo jest praca w biurze korpo. Wtedy bardziej atrakcyjne może się okazać drobne rzemiosło czy praca przy produkcji. Tej nie ulokujesz w mieście wojewódzkim, ale na dalekich przedmieściach. Zresztą sam nie wiem co będę robił, jeśli firma
@SubsaharyjskaAlpaka: ale co ma do tego liczba staruchów na zadupiu? Naturalne jest to, że migracja jest w kierunku największych ośrodków. A z tym ai to bym nie przesadzał. To dalej nie jest przelom i długo nie będzie
@SubsaharyjskaAlpaka: dlatego ja potrafię kłaść gładzie, A ty forsujesz mieszkanie na zadupiu. I co jak co, ale jak programiści będą zautomatyzowani ostatni, to wykonczenioka będzie po programistach.
@moj_wykopowy_login: prąd - fotowoltaika z magazynem, woda - studnia z oczyszczalnią. Znajomi mają domek poniemiecki z 1930 po generalnym remoncie w 2000r i nic nie trzeba remontować oprócz malowania. A dachówki ceramiczne, drzwi wewnętrzne, podłogi itp to jeszcze orginalne są .
Znacie kogoś kto popełnił #s---------o? Ostatnio sobie uświadomiłam, że w każdym bloku w mojej okolicy przynajmniej jedna osoba się wylogowała. W większości królował sznur.
Przecież sprzątaczka, konserwator też muszą zarobić. Remonty budynków muszą kosztować. Unia Europejska wymusi termomodernizację.
Mieszkania kosztujące milion złotych bolą.
Jeszcze bardziej niedorzeczne jest to, że w ciągu 30 lat zapewne zapłacisz drugie tyle za utrzymanie tego i nie zdajesz sobie z tego sprawy.
Niby masz własne, a walisz co miesiąc tyle, ile do niedawna wynosiły raty hipotek xD
#nieruchomosci #mieszkanie #wroclaw #warszawa #gdansk #krakow
Pracować zdalnie, tak jak teraz do końca życia :)
Wszyscy się tam pchają, a jak przyjdzie druga inflacja po 20% to się posrają, nawet ci co już spłacili hipoteki xD
@SubsaharyjskaAlpaka: i uważasz,że za 20-30lat nie będziesz potrzebował remontów,ani mediów?
To musi wy%lić, zwłaszcza, że to miasta wojewódzkie mogą mieć problem z pracą za jakiś czas.
Już teraz biurowce się przekształca
Gdzie jakbym miał gwarancję, że praca zdalna będzie na zawsze, to sam rozważyłbym kupno domu pod miastem
Nie wiem, może jakiś stoły dębowe na zamówienie strugać ^^
-Radom (200k)
-Częstochowa (200k)
-Głogów/Lubin (po 65k), aglomeracja LGOM
a na drugim biegunie mamy takie coś jak Szprotawa z 10k mieszkańców lub pełno takich na
Wtedy bardziej atrakcyjne może się okazać drobne rzemiosło czy praca przy produkcji. Tej nie ulokujesz w mieście wojewódzkim, ale na dalekich przedmieściach.
Zresztą sam nie wiem co będę robił, jeśli firma
Naturalne jest to, że migracja jest w kierunku największych ośrodków.
A z tym ai to bym nie przesadzał. To dalej nie jest przelom i długo nie będzie