Wpis z mikrobloga

Odkąd mam maca (ha tfu),a to już pare dobrych lat to ciągle brakuje mi takiego prostego hiper zaawansowane narzędzia jakim jest paint z Windowsa, czyli odpala się w sekundę, 2-3 sekundy roboty i mogę zedytować obrazek poprzez wklejenie innego, dodać tekstu lub wstawić dwa kwadraty o różnych kolorach.

Wynaleźli w końcu coś takiego?
#macos #grafika #apple
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kupamilosci znam twoj bol. Szukalem takiego narzedzia wiele lat. I w koncu znalazlem Shottr. Wersja premium kosztuje uczciwe pieniadze ale nawet darmowka daje rade. To moje podstawowe narzedzie do screenshotow teraz i dodawania kwadratow na screenshoty ;)
  • Odpowiedz
@Kupamilosci: Czemu ha tfu? Jest aż tak źle? Ja właśnie planuję przesiadkę bo kolejny laptop z Windows wyje, grzeje się jak p------n, bateria znika w oczach i hibernuje się mimo że to wyłączyłem a odpalenie z hibernacji to dobre 5 minut i potem przez kolejne 10 responsywność systemu zerowa. Już nie mam sił...
  • Odpowiedz
mogę zedytować obrazek poprzez wklejenie innego, dodać tekstu lub wstawić dwa kwadraty o różnych kolorach.

@Kupamilosci: Też mi czasem brakuje Painta, ale przecież to, co wymieniłaś, masz w aplikacji Podgląd, która odpala się po uruchomieniu dowolnego obrazka…

Wstawiłem obrazek, tekst, kwadrat z czerwoną ramką i bez wypełnienia, oraz zaokrąglony kwadrat z wypełnionym środkiem i innym kolorem ramki. Można jeszcze było im wrzucić cienie (by było bardziej elegancko), ale to ma
Belzdron - >mogę zedytować obrazek poprzez wklejenie innego, dodać tekstu lub wstawić...

źródło: Zrzut ekranu 2024-12-4 o 02.53.53

Pobierz
  • Odpowiedz
Wersja premium kosztuje uczciwe pieniadze ale nawet darmowka daje rade. To moje podstawowe narzedzie do screenshotow teraz i dodawania kwadratow na screenshoty ;)

@nalej_mi_zupy: Litości… zerknij na mój komentarz wyżej.
  • Odpowiedz
@Belzdron: Ok Mistrzu. Wstaw mi w preview dwa screenshoty koło siebie. W sensie powiększ obszar roboczy pierwszego screenshota i dodaj obok drugi. Spróbuj też coś narysować zaraz obok obrazka który otworzyłeś. OP-ka ma rację. W paintcie to było proste, bo łapałeś za róg obszaru roboczego i go powiększałeś. Preview niestety nie jest dobrym narzędziem w macos (przynajmniej do edycji grafiki).
nalejmizupy - @Belzdron: Ok Mistrzu. Wstaw mi w preview dwa screenshoty koło siebie. ...

źródło: SCR-20241204-icnk

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
Wstaw mi w preview dwa screenshoty koło siebie. W sensie powiększ obszar roboczy pierwszego screenshota i dodaj obok drugi. Spróbuj też coś narysować zaraz obok obrazka który otworzyłeś. OP-ka ma rację.

@nalej_mi_zupy: dokładnie takich operacji mi brakuje
  • Odpowiedz