Aktywne Wpisy

zajsty +118
W 25 kolejce Harry Kane poza kadrą meczową z powodu kontuzji łydki.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #mecz #pilkanozna #torjagerkanone2026
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #mecz #pilkanozna #torjagerkanone2026
źródło: KvL25
Pobierz
Kenteris +6
Wiem, że zabrzmię jak stary boomer, ale chyba nie da się starzeć bez narzekania na nowe pokolenia. Na siłownię chodzę tyle lat, że w ogóle wstyd się przyznać ile. I zawsze miałem dobry kontakt zarówno tymi młodszymi ode mnie jak i starszymi i jakoś nie przypominam sobie, bym dawniej miał złe zdanie o młodzieży jako ogóle - co najwyżej wkurzały mnie jednostki. Ale teraz moją siłownię szturmują młodzieżowe, licealne bojówki i mnie

W jaki sposób rozwiązujecie problem taki że operuje się dwoma językami polskim i niemieckim na komputerze?
Ja wymyśliłem patent taki, że ściągnąłem na windows język niemiecki i korzystam ze skrótów klawiszowych, żeby móc skakać pomiędzy językami. Dominującym jest polski i klawiatura "polska" dlatego włączam niemiecki skrótem klawiszowym win+spacja tylko na moment wpisania znaków ß,€,ä,ü,ö gdy wpisze znak od razu wyłączam niemiecki win +spacja. I mam znowu polski (。◕‿‿◕。)(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Zastanawiam się czy to jest najbardziej optymalne rozwiązanie. Może macie inny pomysł? Nie chce mi się szukać literki by ją kopiować. Kody lewy alt + 129 np działają mi tylko w przeglądarce a w Wordzie, systemie już nie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Zapraszam do dyskusji ( ͡º ͜ʖ͡º)
#informatyka #programowanie #komputery #windows #office #kiciochpyta #niemcy #niemiecki #naukaniemieckiego
@dzbanzyciowy: nie istnieje najbardziej optymalne rozwiązanie :-) Może być jedynie optymalne rozwiązanie.
Jak se zablokowalem konto bankowe wpisujac 3x zle haslo (zamiana y i z) to sie nauczylem.
BTW zamiast umlautow mozna chyba stosowac "e"? ae oe ue itp? No problem jest z schrfes s no ale dawno temu czytalem ze chciali zrezygnowac z scharfes s i wprowadzic ss (wiem... glupio to wyglada :PP)
Możesz sobie zrobić swój layout klawiatury z polskimi i niemieckimi znakami specjalnymi
Nie no mogą być w miarę optymalne rozwiązania ale nie najbardziej
@dzbanzyciowy: NO to ja ide w druga strone. Wole "e" niz umlauty. Z jednej prostej przyczyny - to sie sprawdza miedzynarodowo i na kazdej klawiaturze pojdzie. Moze zauwazyles ze nie uzywam polskich znakow diakrytycznych. Tak samo jak nie uzywam umlautow czy "ogonkow" (hiszpania). mamy XXI wiek. Chcemy sie komunikowac
Zapytałem ChatGPT o niemieckie znaki na klawiaturze US QWERTY.
Odpowiedzią jego było, aby wybrać układ "US International"
ß to jest Alt+S
Natomiast do Ä Ö Ü przyciskasz pierw ", a potem jeden z klawiszy A O
Układ klawiatury ustawiłem na "Angielski międzynarodowy".
Teraz mam pod
Alt s = ß
Alt q
źródło: CnP_06122024_175652
PobierzKorzystam z klawiatury niemieckiej podpiętej do laptopa i za pomocą tego programu przypisałem polskie znaki pod litery A-ąĄ E-Ęę L-łŁ O-óÓ Z-Żż X-Źź N-Ńń C-ćĆ. Ale wymaga to pewnego przyzwyczajenia, bo w niemieckiej klawiaturze y i z są zamienione, a ponadto wszystkie znaki jak ?\<|>-_*+~#' itp. są gdzie indziej.