Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie, bo jestem niedługo przed podpisaniem nowego #leasingoperacyjny na #samochody. Czy dobrze rozumiem, że można podpisać #leasing z przeznaczeniem samochodu na wydatki "tylko firmowe" a po 2-3 miesiącach zmienić na użytek mieszany? Skarbówka się tego nie czepia?

Bo z tego co rozumiem korzyści takiego czegoś to:
1. cały VAT z wpłaty początkowej i z miesięcy, gdzie użytek jest w pełni firmowy mogę odliczyć.
2. Po zmianie idzie na standardowe 50% VAT z faktur.

Jak szybko można zmienić przeznaczenie, żeby się realnie nie czepiali?

#jdg #leasing
@kuncfot @OptiFinance
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OsSikorskiego jeden rabin powie tak drugi rabin powie nie. Ale jest jak mówisz, decyzja nalezy do Ciebie. Jeżeli to nowe auto na które czekasz to można podpisać umowę szybciej, zrobić FV na OW odliczyć 100% a po paru tygodniach od odbioru zmienić.
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego Jest dokładnie tak jak mówisz. Tylko w komunikacji z organami podatkowymi nie mów ze to se względów podatkowych
Miej powód dlaczego najpierw wziąłeś na 100% a potem. przeszedłeś na 50%
Nie dopuść do tego aby pojawił sie jakiś dowód ze użyłeś auta do celów prywatnych przez te 2-3 pierwsze miesiące gdy jesteś na 100%

Z powyższego wynika ze możesz w dowolnym momencie zmienić z 100% na 50% nawet w pierwszym
  • Odpowiedz
@OptiFinance: to nowe auto na stanie u dealera. Nie muszę czekać, mają na placu. A policzysz mi proszę jak u Ciebie by wyszedł leasing? Netto w tym momencie 132000 (pewnie uda się coś ugrać), wpłata własna 40%, wykup 1% na 3 lata?
  • Odpowiedz
Nie dopuść do tego aby pojawił sie jakiś dowód ze użyłeś auta do celów prywatnych przez te 2-3 pierwsze miesiące gdy jesteś na 100%

@zibizz1: no to chyba jednak nie będę kombinował ;) tam prawie od razu się foteliki dziecięce pojawią
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: nikt tego nie kontroluje, nikt tego nie weryfikuje. Nie miałem żadnej kontroli VAT 26.

Jak masz drugi samochód i masa gdzie na ten czas opłacić parking , albo po prostu ma gdzie stać ( ten że 100% ) nie pod domem to bierz 100% od pierwszych 3 wpłat.
  • Odpowiedz
@OptiFinance: czy

przeznaczeniem samochodu na wydatki "tylko firmowe" a po 2-3 miesiącach zmienić na użytek mieszany?

ma sens także w przypadku zakupu za gotówkę? bo jak czytałem, to tak czy siak po tych 2-3 miesiącach trzeba korektę VAT26 zrobić.
  • Odpowiedz