Wpis z mikrobloga

Sprzedać czy robić? Byłem dzisiaj na diagnostyce bo check mi się zapalił. Auto bierze olej, prawdopodobnie przez pierścienie tłokowe. Wymiana 15k. Do tego ze względu na przebieg (290k) przy okazji warto zrobić rozrząd, bo nigdy nie był wymieniany. To jest kolejne 15k około. Zastanawiam się czy robić czy sprzedać auto. Dałem za nie 32k 4 lata temu. Z jednej strony lipa zapłacić równowartość auta za naprawę, ale z drugiej jest w bardzo dobrym stanie i fajnie wyposażone. Od czasu jak je kupiłem wydarzył się covid, inflacja i wielki wzrost cen. Jakbym chciał kupić sobie coś porównywalnego to musiałbym wydać z 60 tys. lub nawet więcej, więc wydatek w sumie jeszcze większy niż naprawa. Nie wiem co zrobić, doradźcie coś plis.
#mercedes #motoryzacja #samochody #naprawa #silnik #auta #pytanie #pytaniedoeksperta #mechanikasamochodowa
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trololo55: to nie jest cena w ASO tylko zwykłym warsztacie, który ogarnia temat. Największy koszt to są części, bo jak wymieniać rozrząd to na porządnie, z nastawnikami, wałkiem wyrównoważającym itd. Komplet części 12 tys. w hurtowni chodzi jak sprawdzałem ostatnio.
  • Odpowiedz
@Stulejman_Beznadziejny: Pomyśl o tym w ten sposób: obecnie masz auto z pewnymi problemami warte rynkowo pewnie ok 25 tys. Zastanawiasz się czy wsadzić w nie ok 30 tys - auto będzie wtedy warte pewnie ok 30 tys. I pomyśl że to auto będzie traciło na wartości już dosyć szybko. Dodaj sobie że niezależnie gdzie mieszkasz to w większości miast będą wchodziły SCT na wzór tej warszawskiej i dla potencjalnego klienta
  • Odpowiedz
Komplet części 12 tys. w hurtowni chodzi jak sprawdzałem ostatnio.

@Stulejman_Beznadziejny: Bardzo drogie części w takim razie. Bierz pod uwagę to, że jak zrobisz to masz pewne auto. Samochód przejedzie drugie tyle.

Jeżeli chodzi o pierścienie mogę ci sprzedać patent starego beemiarza z silnikiem M54B30, w którym pierścienie są fabrycznie cienkie przez co szybciutko nachodzą nagarem. Tłoki zalewasz płukanką, (przy wymianie oleju) albo jak ktoś poleca wyżej naftą, zostawiasz na
  • Odpowiedz
Nie wiem co zrobić, doradźcie coś plis.

@Stulejman_Beznadziejny: Graciarstwo to droga przez życie :)

Pamiętaj że te 30K które ci wychodzi, to nie jest koniec drogi, a jedynie rata abonamentu - jak masz fart to może na 2 lata, ale jak nie masz to może na 3 miesiące :)
Bo z tego co piszesz to i tak idziesz w druciarstwo (tak... sama wymiana pierścieni to druciarstwo), a grat na którym się oszczędza upomni
  • Odpowiedz