Wpis z mikrobloga

Mirki, w dwóch rogach pokoju zauważyłem że zaczął się robić grzyb, a wilgotność w pomieszczeniu jest powyżej 70 procent.
W pobliżu tego jest skroplona woda (więcej zdjęć w komentarzu). Dodam, że mieszkam na najwyższym piętrze. Myślicie, że to od dachu, czy kiepskiej wentylacji? Mam nawiewnik w oknie.
Co z tym teraz zrobić? Remont mieszkania robiłem rok temu :( Zgłosiłem do spółdzielni, to przyszedł jakiś fachowiec i mówi, że to nie od dachu tylko problem z kondensacja powietrza.
Śpimy w tym pokoju z noworodkiem i trochę się cykam.

#nieruchomosci #mieszkanie #wilgoc #plesn #grzyby
czaari - Mirki, w dwóch rogach pokoju zauważyłem że zaczął się robić grzyb, a wilgotn...

źródło: temp_file4989263370210403465

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Generalnie to tak - rzeczywiście wilgotność w pokoju masz trochę za wysoką, aczkolwiek gdyby to był problem samej wilgotności a izolacja termiczna byłaby wszędzie ok, to skraplało by Ci się najpierw na oknach, które są miejscami największej różnicy temperatury. Wg mnie narożniki Twojego pokoju przemarzają, jest tam lokalnie spadek temperatury pewnie rzędu ~10*C, stąd kondensacja.

Co bym zrobił jako pierwsze to przede wszystkim badanie kamerą termowizyjną czy jest tam mostek termiczny. Jeśli
  • Odpowiedz
@czaari: tyle wody przy 21 stopniach xd? jak na moje to wygląda jakby coś przeciekało bo nie wierzę że tyle wody w rogu się zebrało i to jeszcze przy takiej temperaturze. Chyba że przez całą zimę nie otwierasz okna. Jak coś to pomieszczenie warto wietrzyć codziennie xd. Przecież tam woda po ścianach leci normalnie.
  • Odpowiedz
@czaari: grzyb umrze jak nie będzie miał warunków do życia - doraźnie zapryskaj środkiem grzybobójczym, tylko uważaj, żeby się nie nawdychać, bo raz tak sobie załatwiłem zatoki

plus kup sobie osuszacz powietrza - tylko taki konkretny dobierz do metrażu, a nie jakiś parapetowy z action. Odpalaj za każdym razem jak przekroczy 60%, przy suszeniu prania, myciu podłogi itp
  • Odpowiedz
Btw osuszać sobie możesz nawet do 20 czy 30%, ale nic to nie da jak masz lokalnie spadek temperatury, który przekracza punkt rosy. I tak będzie pojawiać się woda.
Normalna wilgotność w mieszkaniu to 40-60%. Zobacz jak niewiele różni się punkt rosy między 60% a 70% - 2.5*C róznicy dla tych zakresów.

Także nie słuchaj ekspertów wyżej, bo nie wiedzą co mówią. Jakby Ci sufit przeciekał to miałbyś plamę na nim, a
styleripper - Btw osuszać sobie możesz nawet do 20 czy 30%, ale nic to nie da jak mas...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
dachu tylko problem z kondensacja powietrza.

Śpimy w tym pokoju z noworodkiem i trochę się cykam.

@czaari: Oczyszczacz powietrza z filtrem + pochłaniacz wilgoci DORAXNIE a co dalej to nie wiem
  • Odpowiedz
@czaari: https://www.castorama.pl/srodek-grzybobojczy-primacol-anty-grzyb-spryskiwacz-0-5-l/5907808083462_CAPL.prd Tylko musisz to porządnie przewietrzyć, czyli dzieciaka na parę godzin zabrać z mieszkania. Patrze na wcześniejsze komentarze - mogą być trafne. Jak nie masz możliwości użycia kamery termo to chociaż zwykły termometr do rogów pokoju przyłóż i w razie temperatury niższej wyraźnie reklamuj to. Osuszacze to rozwiązanie doraźne skutków problemu. Ogólnie wilgoć się może skraplać na najchłodniejszym elemencie. U mnie to są np rogi szyb zwłaszcza okien dachowych.
  • Odpowiedz
@czaari no mostek termiczny .. mozesz termetrem na podczerwien moze ustawic na temp powierzchni i zobaczysz jaka roznica temp w tym rogu a innej sciany ..
  • Odpowiedz