Wpis z mikrobloga

odnośnie ostatniej dyskusji dotyczacej sledzenia przez AI czy konraktor klika myszka - jest to pomysl do bani

tak mozna kontrolowac prace fizyczna, ale nie umysłową. czesto na siebie biore trudne taski i np analizuje strukture, ide zrobic trening poczas ktorego mysle jak cos zbudowac, w przerwach miedzy seriami patrze ponownie na kod, po treningu wracam do pracy i od razu buduje. Zdarza się, ze godzine nie rusze myszką, a pracowalem wtedy głowom
#programista15k
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Michal_Spira: dobra dobra, nie usprawiedliwiaj oszukiwania kontraktowni, placa za siedzenie i klikanie na klawiaturze to klikasz, nie klikasz wpisujesz mniej godzin w timesheet lub odrabiasz
  • Odpowiedz
czesto na siebie biore trudne taski i np analizuje strukture, ide zrobic trening poczas ktorego mysle jak cos zbudowac, w przerwach miedzy seriami patrze ponownie na kod,

@Michal_Spira: a co to kogo interesuje panie areczku? 100 pln/h i hybryda bo mam 500 CV na pana miejsce a rajeshów z indii jeszcze więcej
  • Odpowiedz
@Michal_Spira: jak @fat_american_kid pisze, od jakiegoś czasu doszła do mnie smutna refleksja ze o ile kuce lubią o sobie myśleć, że są myślicielami, analitykami (co jest prawdą) to managment i firmy traktują kuców jak konieczne zło i roboli. i dopóki był rynek pracownika to wysrane na to co myśli jakiś korpas, to jak sytuacja się odwraca to robi się nieprzyjemnie.

poza tym jak śledzę branżę to rynek amerykański jest
  • Odpowiedz
@Michal_Spira: tu nawet nie chodzi o ai, kilka lat temu pracowałem dla amerykańskiego startupu z polskiej kontraktowni i sytuacja analogiczna - robole byli polakami, miałeś kilku amerykanów a cały managment był amerykański łącznie z parą założycieli. I te amerykańskie kuce były bardzo biernoagresywne w stosunku do nas. Pisali kod po swojemu, wbrew przyjętej konwencji, robili jakieś nadgodziny i tak dalej. Jak się zwalniałem to słyszałem
gadkę, że będą otwierać jakiś
  • Odpowiedz
yep i tak będzie, a że polska jest coraz mniej opłacalna to my tez wypadniemy z tej ukladanki. ewentualnie zarobki calkowicie stana :D

@fat_american_kid: tam były srogie dramy bo firma ogólnie "zachęcała" ludzi do zwolnienia się bo przez holenderskie prawo pracy ciężko tam kogoś było zwolnić. mi został projekt sprzedany tak, że pracują przy czymś innowacyjnym i potrzebują pomocy. po roku pracy zrozumiałem, że ani nie pracowali przy niczym innowacyjnym
  • Odpowiedz