Wpis z mikrobloga

Jak ugryźć zwrócenie nienależnie wziętego zasiłku. Naprawiam swoje błędy podatkowe i założyłem działalność (jednak jedno z biur rachunkowych nie miało racji xd). W okresie pobierania zasiłku powinienem mieć działalność gospodarczą. Działalność jest już założona, zaległe składki zostały zapłacone. Teraz pytanie czy wystarczy, że zadzwonie do urzędu pracy z informacją, że chce zwrócić zasiłek + składki i zaliczke na pit który zapłacił urząd i mi dadzą spokój? Był ktoś z was w takiej sytuacji kiedyś?
#urzadpracy #zus #podatki
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Teraz pytanie czy wystarczy, że zadzwonie do urzędu pracy z informacją, że chce zwrócić zasiłek + składki i zaliczke na pit który zapłacił urząd i mi dadzą spokój? Był ktoś z was w takiej sytuacji kiedyś?

@szymek-2137: składasz czynny żal z opisem sytuacji.

styczność zasiłków, rent i działalności to najgorszy temat, też bym poległ.
  • Odpowiedz
  • 0
@kuncfot: Znaczy sytuacja z działalnością już jest na wykończeniu. Zapłaciłem zaległe składki zus i zaliczki na pit. Jest jakaś forma czynnego żalu który mogę złożyć do urzędu pracu? Dzisiaj mam pisać czynny żal do skarbówki
  • Odpowiedz
  • 0
@szymek-2137 Będzie wszczęte postępowanie. Nastąpi uchylenie decyzji o utracie statusu, po jej uprawomocnieniu zostanie wydana decyzja o zobowiązaniu do zwrotu zasiłku.

Jednak powiedz ile czasu upłynęło od chwili pobrania przez ciebie ostatniego zasiłku, bo to również ma znaczenie.

@MegaSprawiedliwosc666 Kwestia czasu jak to wyjdzie w UP w zbiegach okresów składkowych i zostanie wezwany do wyjaśnienia.
  • Odpowiedz
  • 0
@szymek-2137 Prędzej czy później to wyjdzie w zbiegach składek, także dobrze robisz chcąc iść samemu, bo w zależności od wysokości nienależnie pobranej kwoty sprawa będzie szła na policję w związku z art. 304 paragraf 2 k.p.k. Iść samemu jest okolicznością łagodząca.
  • Odpowiedz