Wpis z mikrobloga

#motocykle #enduro #cross
Używał/używa ktoś crossówki do jazdy enduro? Zdaję sobie sprawę z minusów takiego wyboru - twardy zawias, profil opony, charakterystyka skrzyni itp. ale czy dla nowicjusza będzie to faktycznie aż tak odczuwalne ? Kolega dał mi się śmignąć RMZetką 250 noi mega mi się to spodobało. Terenów leśnych i górzystych mam w okolicy sporo, więc głównie tam maszyna byłaby użytkowana. Nie mówię tu o pałowaniu w miejsu w wąwozie, tylko jakieś podjazdy, przeloty po szutrach też. Przymierzam się do zakupu i mam trochę dylemat. Za ceną crossa przemawia głównie cena, jak przeglądam ogłoszenia to są zauważalnie tańsze od enuro, noi też jest ich więcej. Na homologacji mi nie zależy. Ccelowałbym raczej w 125 2t(jeżeli chodzi o crossa), jeżeli miałbym jednak wybrać enduro to pewnie 200/250/300 też 2t, 4 paka raczej nie chcę. Z tego co widzę gdzieś u siebie w okolicy no to głównie chłopaki jeżdzą na crossach. Ma ktoś doświadczenie i zechce podpowiedzieć coś mądrego ?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@og_kosa: Jakikolwiek bardziej techniczny/męczący teren i poczujesz ból crossówki w enduro. Jak chodzi o zapierdzielanie po lesie, szutrach, ew. podjazdy pewnie się nada i da sporo frajdy. Tyle, że jeśli zechcesz spróbować czegoś właśnie typu wąwozy, wolne podjazdy, szukanie trakcji itd. to sprzęt zacznie ci się gotować, zobaczysz że crossówkę łatwiej zgasić itd. itd. Poza tym, kolega wyżej dobrze wspomniał. Jakieś nieszczęśliwe zdarzenie na drodze publicznej, a nawet chyba poza
  • Odpowiedz
@og_kosa: do enduro to weź sobie Hondę crf 250l albo nowsze 300. Tanio to kupisz, legalnie pojeździsz a i wycieczkę sobie będziesz mógł zrobić, do tego liczysz kilometry nie Moto godziny, serwis normalnie, słaba i trochę przyciężka ale na początek wg mnie w sam raz
  • Odpowiedz
@og_kosa: miałem kiedyś drz400 zarejestrowane, ubezpieczone. Spoko się jeździło, wszędzie mogłem legalnie przejechać. Polecam coś podobnego. To był osioł w porównaniu do cr250 wersja nierejestrowalna, ale legalność, utrzymanie i mije umiejętności przemawiały za drz.
  • Odpowiedz