Wpis z mikrobloga

hejo mirki, kończy mi się umowa w tauron. Aktualnie rozliczam się na podstawie zużycia co miesiąc, rachunki za prąd mam trochę wysokie (dom 1 piętrowy, 140m2, mama na dole ja na górze, do tego piwnica gdzie chodzi piec na ekogroszek, altana, 2 garaże, wiadomo kilka razy w miesiącu coś pospawam albo grzebie przy samochodzie, albo coś robię w piwnicy, do tego u matki telewizor bądź 2 włączone od 6 do 22, jak najprościej dojść co zużywa najwięcej prądu? bo kurde w zimie to do 400zł/miesiąc dochodzi (200zł/osobę) Fakt u mnie też komputer na górze chodzi często, nie wyłączam go, do tego frytkownica z lat 2000, piekarnik z podobnych lat ale żarówki chyba w 90 proc. już te energooszczędne, nie wiem jak się zabrać za eliminacje urządzeń zjadających prąd) ale nie o tym w sumie ten post.
Przysłali mi ofertę, w p---u stron, wszystko drobnym maczkiem. Jak już mam brać nową umowę w Tauronie to co byście wybrali na ten moment, może ktoś jest w podobnej sytuacji?
#tauron #prad #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #oszczednosci #elektryka #oszczedzanie #dom #energia #energetyka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przodowyryl:

To zacznij jednak od redukcji poboru. Nikt ci dziś za darmo w PL prądu nie da. To nie USA czy Norwegia. Najkorzystniej było założyć PV na starych zasadach ale teraz to już przeszłość.

Zużywa wszystko i wszystkiemu trzeba się
  • Odpowiedz
  • 0
@cotozazycie:
1. w garażach ledy
2. to wiem
3. na matke nie mam wpływu, rozliczamy sie i tak osobno
4. problem jest że latam na symulatorach lotu i czasem po 30 minut sam sobie leci i nie bede ruszac myszka zeby nie zgasiło komputera.
5.
  • Odpowiedz
kończy mi się umowa w tauron

@przodowyryl: Może masz jakieś extra opłaty stałe? Taryfa sprzedawcy jest na czas nieokreślony i obecnie to 25-30zł/m-c opłaty stałe.

w zimie to do 400zł/miesiąc dochodzi

@przodowyryl: Rozumiem, że to z poprzedniej zimy kwota? Farelka może czasem używana do dogrzania??? Bo strasznie dużo wychodzi. U mnie 4 osoby, 2 telewizory, 2 komputery, pralka, zmywarka, suszarka, piekarnik elektryczny, Lodówka + zamrażarka skrzyniowa i średnią
  • Odpowiedz