Wpis z mikrobloga

Mireczki, w marcu wybieram się na tydzień do Maroko. Jakieś prosimy, żeby za bardzo mnie nie wyruchali i żebym wocil caly i zdrowy? Wycieczka na 6 dni na miejscu. Lot do Marrakeshu. Co byście polecili? Chciałbym 2-3 dni na pustyni, jest pełno wycieczek. Fajne to? Czy skorpion mnie ugryzie przez sen? XD Ogolnie jest w miarę jakas cywilizacja poza hotelami, czy nie bardzo? Umre od street foodu? #maroko #afryka #podroze
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@yaszuRa typowego streetfuda nie zarlem ale będąc na wycieczce nad ocean w małym miasteczku jedliśmy zajebiste wypieki słodkie bułeczki itp baaardzo podobne do polskich.
A tak ogólnie to Maroko jest dość bezpieczne. Tylko oganiaj się od różnych naganiaczy którzy prowadzą do zaprzyjaźnionych sklepów a potem jeszcze chcą kasę za "usługę" a taksówki które zatrzymują się wszędzie plac tylko w lokalnych dirhamach a nie w euro i targuje się wszędzie ( oprócz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mikh No właśnie naganiaczy się boję, bo mnie coś strzela brzydkiego jak podchodzą do mnie tacy ludzie, ale muszę się hamować, żeby gorzej nie wyszło ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@yaszuRa ja po prostu mówiłem albo senkju albo danke heh, raz się daliśmy z kobita podejść bo staliśmy przed konsulatem polskim i gadaliśmy po polsku a marokanczycy mają talent do języków i nas zbajerowal że na suuk nas zaprowadzi . Zaprowadził do sklepu . I jeszcze chciał 20 euro LOL, moja mu dała 100 dirhamów to płakał że ma 5 dzieci...
Najlepiej odmawiaj grzecznie ale stanowczo i najlepiej w 3 językach
  • Odpowiedz
@yaszuRa: ignoruj naganiaczy. Lepsze to niż wdawanie się w dyskusje. Koniecznie Sahara z noclegiem na pustyni. To jest kraj muzułmański, więc jak nie chcesz mieć obciętej głowy, jak pewne dwie już świętej pamięci wolnościowe Europejki chodzące tam w miniówkach z dekoltami, to poznaj i uszanuj ich kulturę, a będzie bardzo bezpiecznie. W Marakeszu nie jedz na Dżami el Afna. Skosztuj Tadżina. Odwiedź suki (targi). Słuchanie Beduinów, a zwłaszcza filmowanie z
  • Odpowiedz
@yaszuRa: ponad dwa mc byłem w Maroku, trzy razy na przestrzeni 20 lat. Generalnie kraj jest przyjemny i nie ma tam zbyt wielu naciągaczy. Polecam spontan bez czytania wszytkiego i przygotowywania.
  • Odpowiedz
@yaszuRa: niedawno wróciłem, niestety byłem tylko 4 dni, głównie Marrakesz i okolice. Ogólnie spoko, kraj dość bezpieczny, dobre jedzonko, nie miałem problemów żołądkowych i cenowo też okej. Medyna ma klimat, fajnie się poszwędać w ciągu dnia i wieczorem. Jeśli nie nocowałeś nigdy na pustyni, to na pewno warto, ale to już ciśnij w Saharę, a nie jakiś Agafay pod Marrakeszem, bo to ciężko nazwać pustynią. Xd
  • Odpowiedz
@yaszuRa: tzn nie bierzemy żadnej wycieczki, wypożyczamy dzisiaj auto i lecimy w p---u na południe w stronę gór i następnie na pustynię xD dam znać więcej jak już będziemy po
  • Odpowiedz
@yaszuRa: wróciłem do Polszy dziś, po 3 dniach w Marrakeszu ruszyliśmy na wariata w stronę Sahary (3 dni), udało nam się spędzić noc w obozie nomadów na pustyni na Erg Chigaga, 240 euro za 3 osoby wyszło taki experience, ale moim zdaniem w chuuuuj warto, widok gwiazd z Sahary w nocy jest nie do podrobienia, mogę dać namiary do gości co nam to ogarniali bo wziąłem wizytówkę, zaskoczyło mnie wiele
  • Odpowiedz
@yaszuRa: może z takich tipow to s-------e się umieją targować i dobrze mówić teksty typu "gościu ja nie jestem pierwszy raz w Maroku " to czasem odpuszczają xD miałem jedna p------a akcje gdzie jeden Berber mnie zaczepił żebym napisał mu list do lekarza bez granic z Polski xD mam zdjęcie tego listu ale coś mi się nie chce załadować tu by wysłać
  • Odpowiedz