Wpis z mikrobloga

#prawo #sad #esad #esady #dlugi

Cześć mireczki. Założyłem jednemu gościowi sprawę w esądzie, wydano już nakaz zapłaty i oczywiście kasa się nie pojawiła. Teraz kolejnym etapem jest złożenie wniosku egzekucyjnego i żeby komornik odzyskał moje należności.

Kiedy wyrok staje się prawomocny? Póki co mija miesiąc od wysłania nakazu i jeszcze nic nie wskoczyło w stystemie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mortifer: być może nigdy. Wszystko zależy na jaki adres to poszło i czy wskazany w bazie pesel. Generalnie 14 dni od odbioru lub upływu czasu na odbiór chyba że wniósł sprzeciw albo nie odebrał a było skierowane na adres niewynikający z bazy pesel
  • Odpowiedz
  • 0
@Adams_GA: Dzięki za odpowiedź. Adres był z bazy pesel bo tak właśnie ten pesel uzyskałem i na ten adres poszła wcześniej przesyłka za pobraniem której szanowny pan odmówił przyjęcia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nic dziwnego godyby nie odebrał i teraz awizacja trochę ten okres wydłużyła. Czy tak mogło być?
  • Odpowiedz
@Mortifer: tak ale generalnie też esad nie działa automatycznie tylko referendarze działają więc zależy kiedy ktoś to weźmie do ręki i sprawdzi żeby odnotować prawomocność.
  • Odpowiedz
@Mortifer: nie pamiętam czy w epu nadają klauzulę wykonalności tylko z urzędu czy też można złożyć wniosek ale żeby komuś to wrzucić na biurko szybciej możesz spróbować złożyć wniosek o klauzulę
  • Odpowiedz