Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #kupujzwykopem #sketchup #vray

Czołem Mirasy!
Chcę kupić mojej różowej PCta do pracy, ale zupełnie wypadłem z obiegu przez ostatnie lata. Praca w SketchUpie z Vrayem, wiec z tego co wiem to tylko GPU nvidia ma sens, żeby wspierać rendery. Nie wiem czy AMD czy Intel. Zakładam budżet 5000 - mowa o samej budzie, bez monitora, myszek itp.
Z tego co się zorientowałem to warto by było zbudować zestaw wokół karty RTX4070.

Polećcie doradźcie, pomóżcie.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Corum: trochę słaby procek jeżeli będzie musiała pracować z rozbudowanymi scenami. Jeżeli nie renderuje animacji to wolałbym słabsza kartę za to procesor z większą ilością rdzeni i wątków do płynnej pracy.
  • Odpowiedz
  • 0
@GrzegorzPorada: który cpu słaby? Z tego co czytałem to vray i tak korzysta tylko z GPU przy renderze, a w sketchupie głównie cpu. Teraz różowa pracuje na MacBooku Air z M1 i to jak on sobie radzi to naprawdę szacun. Ona robi projekty mieszkań, nie całych miast więc na te potrzeby daje rade. Dopiero jak jest bardzo dużo modeli i tekstur to sketchp zaczyna się przycinać delikatnie. Problem to renderowanie
  • Odpowiedz
@Corum: no właśnie o tym mówię, sketchup korzysta z CPU i jak sam wspomniałeś czasami się zacina. Poza tym nic dziwnego że render trwa 3-4 godziny na Macu który nie ma Cuda/RTX. Moim zdaniem przepalasz kase na topową kartę kosztem procesora. Ja bym zabrał RTXa 3070 któłry ma tyle samo cuda cores co 4070 i poszukał lepszego procka.
  • Odpowiedz
  • 0
@GrzegorzPorada: Dzieki, w tym wypadku lepiej amd czy Intel, jest jakas różnica?
Sketch up i tak nie jest multi core z tego co wiem wiec wyższe taktowanie kosztem rdzeni lepiej?
  • Odpowiedz
lepiej amd czy Intel, jest jakas różnica?

@Corum: chyba nie

wiec wyższe taktowanie kosztem rdzeni lepiej?

@Corum: to brzmi sensownie skoro mówisz że Sketchup nie korzysta z wielu rdzeni/wątków, ja nie pracuje w Sketchup więc musisz poczytać
  • Odpowiedz
@Corum: 3-4h na render to bardzo dużo, szczególnie na jedna scenę, ale prawdopodobnie dlatego, że używa renderu interaktywnego to nic dziwnego, że tyle renderuje, lub ma źle ustawiony silnik. Ogólnie jest gdzieś spis CPU/GPU dla Vraya dla Sketchupa.
  • Odpowiedz
  • 0
@H-ED: dużo mimo że robi to tylko cpu? Zauważyłem pewnie. Tak konsekwencji bo raz scena robi się kilkadziesiąt minut (większość) a niektóre po 2h potrafią ale to też może być wpływ throttlingu o słabego chłodzenia M1
  • Odpowiedz
  • 0
@sorry_jak_bede_sie_powtarzac: tak myślałem, żeby brać gpu z więcej niż podstawowe 8GB vram. Jednak wydaje mi się, że projektowanie mieszkań czy domów nie będzie zawierało aż tak skomplikowanych scen żeby taką kartę nawet ze średniej półki z 8gb dojechać. to nie miasto czy jakieś pejzaże :)
  • Odpowiedz
@Corum: ja siedzę tylko we wnętrzach. I moje modele są w 100% zrobione przeze mnie, tak samo materiały aby wszystko było na maksa zoptymalizowane pod kątem krawędzi, płaszczyzn etc Tak samo materiały aby nie były zbyt obciążające a efekt był porównywalny. Renderki robię gpu robię od 3080ti, teraz mam 4080 i mniej niż 12 bym nie wziął, bo wiem że bym się zblokował. Jeśli brakuje vramu to czasami wywala program
  • Odpowiedz
  • 0
@sorry_jak_bede_sie_powtarzac: Jaki CPU do tego masz? zakładam że RAM to i tak 32GB to teraz standard. BTW. bardzo bym sobie życzył, żeby to był tak zaawansowany poziom Renderów i pracy, a nie raczej simsy z gotowych tekstur, ale do tego też dojdziemy. Jednak do planowania wnętrz musisz używać gotowych mebli itp.
  • Odpowiedz
@Corum: teraz mam amd 7945hx3d i 64gb ram ale to w lapku. Miałem ostatnio dylemat czy ładować się w lepszego lapka i zostawić mojego dziadka pc jako awaryjne narzędzie w piwnicy czy w pc + słabego lapka. 32 GB ram miałem 8 lat temu i to już było bardzo mało. Teraz 64 czasami uda mi się zapchać. Meble w 100% moje, wszystko idzie na indywidualne zlecenie do stolarza. Nic z
  • Odpowiedz