Wpis z mikrobloga

Bardzo fajnie Sławek, że jesteś w Bełchatowie i narzekasz, że rząd chce zamknąć kopalnie.
Szkoda tylko, że bezczelnie kłamiesz, że chce chce zamknąć przez ETS i UE.

Przykro mi, że jako przedstawiciel najbardziej merytoryczne partii w sejmie, nie zajrzaleś do raportu geologicznego, któty mówi wprost, że złoża w Bełchatowie są na wyczerpaniu i nie wygłaszamy Bełchatów przez UE, tylko przez to, że przez 50 lat zużyliśmy to co było.

I niech teraz ktoś mi powie #konfederacja to nie jest partia chłopskiego rozumu.

#polityka #polityka #energetyka
m.....8 - Bardzo fajnie Sławek, że jesteś w Bełchatowie i narzekasz, że rząd chce zam...

źródło: temp_file4122196102928072827

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stefan-gluszczynski: Jak mówiłem, nie ogarniacie skali. Bełchatów potrzebuje 40 milionów ton węgla brunatnego rocznie.

Cały roczny import węgla kamiennego do Polski w 2022 to około 20 mln ton. Czyli do transportu węgla brunatnego do jednej elektrowni potrzeba dwa razy więcej przepustowości niż cały kraj potrzebuje do importu węgla kamiennego z zagranicy.

Jeszcze raz ponawiam pytanie. Czy nigdy nie zastanawiało was dlaczego Bełchatów jest tuż przy odkrywce? Odpowiedź jest prosta -
  • Odpowiedz
Od początku. Po 1. Nie braknie węgla tylko nie są przedłużanie koncesje i nie są wydawane nowe na nowe odkrywki. Po 2 nie 40 milionów a 24 rocznie. Jak z Rosji 13 milionów da się sprowadzić w rok to bez problemu 2x tyle da się
z odległosci 50 km. Serio myślisz że odkrywka nie powstanie "bo daleko" kluczową rolę w podjęciu decyzji miały odegrać ceny uprawnień do emisji dwutlenku węgla w ramach
  • Odpowiedz
Tamtejsze rolnictwo, owszem, straciłoby możliwość generowania przychodu na 10-30 mld

@IlawaNidzica: właśnie, stracilo by go bezpowrotnie... I to jest różnica, wegiel kiedys aie skonczy niezaleznie od tego ile go tam rzeczywiscie jest. Z tego co mi wiadomo to jedyną zarabiajaca na siebie kopalnia w polsce jest bogdanka. Jest nowoczesna i ma perspektywy wiec wartow w nia inwestowac. Ja tez nie jestem jakimś ekoswirem, po prostu to jest nieopłacalne i nawet
  • Odpowiedz
@mango2018 przecież gdyby nie ETS to Bełchatów działał by o wiele dłużej niż to jest zakładane i takie są fakty. Dobrze, że w ogóle ktoś podnosi temat tego że ta elektrownia ma być zamknięta. Bo PIS i póki co PO nie zrobili za dużo żeby tą dziurę energetyczną która powstanie po zamknięciu tej elektrowni w jakiś sposób zniwelować. Ale co tam lepiej się Mentzena czepiać niż rządzących bo to w nim
  • Odpowiedz
do ceny prądu też dokładamy. na wydumany podatek od CO2. a ja bym wolał dokładać do własnego węgla, jak już

@PotwornyKogut: nie za bardzo rozumiesz... Jesli nadal bedziemy produkowac energie z wegla to bedzie ona tak czy siak droga. Niezaleznie od systemu ETS. Istnieje cos takiego jak porozumienie paryskie i caly świata odchodzi od węgla... Jeśli my nie odejdziemy to istnieje cos takiego jak cło węglowe wiec nasze produkty będą
  • Odpowiedz
@mango2018: Mentzen stał sie jednym wielkim populistą. To jest dramat, bo niegdyś upatrywałem w nim i całej tej partii jakiegoś rozwiązania. Lepiej przejrzeć na oczy późno niż wcale.
  • Odpowiedz
@xeeeeeeenu Mas rację ze taśmociąg i 30km max jest najlepsza opcją, ale wagony i 100km max też się da wykonać i spina się to finansowo.
Kwestia ceny, wysokie wahania ceny energii elektrycznej i np wysoka jej cena wieczorami może spowodować że rozkręcanie takiej elektrowni węglowej wtedy na 100% i trzymanie jej na minimum przez resztę doby mogłoby mieć sens. Ale wysoka cena emisji może pokrzyżować takie plany. Transformacja energetyczna potrwa jeszcze
  • Odpowiedz
Głupoty wypisujesz, nie będzie budowana odkrywka Złoczew. A to wynika wprost z tego o czym mówi Mentzen.

@stefan-gluszczynski: tak... Memcen najmądrzejszy XD wynika to wprost z tego ze razem ze 192 innymi panstwami podpisalismy porozumienie paryskie. Podobne systemy jak ets funkcjonuja w innej formie na calym świecie. Tak samo zreszta jak np.strefy czystego transportu. I teraz jesli chcemy z niego zrezygnowac to spotkany sie ze ścianą w postaci braku możliwości
  • Odpowiedz
Złoczew

@TheSilentEnigma: Ja słyszałem o tym złożu. A słyszałeś gdzie ono leży, co trzeba zrobić aby z niego korzystać? Jakie sa koszty finansowe i społeczne?
To nie są złoża jak „Bełchatów” i „Szczerców” które leżą tuż obok elektrociepłownie Bełchatów.
  • Odpowiedz
przecież gdyby nie ETS to Bełchatów działał by o wiele dłużej niż to jest zakładane i takie są fakty. Dobrze, że w ogóle ktoś podnosi temat tego że ta elektrownia ma być zamknięta. Bo PIS i póki co PO nie zrobili za dużo żeby tą dziurę energetyczną która powstanie po zamknięciu tej elektrowni w jakiś sposób zniwelować. Ale co tam lepiej się Mentzena czepiać niż rządzących bo to w nim jest problem.
  • Odpowiedz
zauważ, że CO2 z rusko-niemieckiego gazu było "zielone"

@PotwornyKogut: no nie wiem moze wynika to z tego ze spalanie gazu emituje znacznie mniej co2 i jest tańsze, mniej awaryjne dla elektrowni itd?🤔 Nie wspomne juz o weglopochodnych ktore również sa w mniej nowoczesnych elektrowniach uwalniane do atmosfery...

a z taką ceną prądu są?

przy takim ciśnieniu na "odchodzenie od węgla" nie mam już wątpliwości, że nie chodzi o klimat tylko o
  • Odpowiedz
@BoskiPrototyp: lepszy ryzy dzieki któremu wszystko drozeje i glupotami sie zajmuje zamiast konkretną robota? juz raz rzadził, to go ludzie nie wybrali ponownie, bo zauwazyli jaki to klamczuszek. teraz tak samo bedzie, bo ludzie maja dosc popisu i zganiania jeden na drugiego za problemy...

a jak zamierzasz kolejny raz mi ublizac to sobie daruj, bo tylko pokazuje jak mozna z wami dyskusje prowadzic, czyli w ogole
  • Odpowiedz
bo ludzie maja dosc popisu

@BronekLowcaStoneg: Oczywiście, że ludzie mają dość PoPisu, ale PoPiS będzie rządził dalej, kolejne dekady, bo nie ma żadnej alternatywy,
Konfederacja nie jest alternatywą wobec PoPiS, a ich słynne "wywracanie stolika" zakończyło się obciąganiem z połykiem Pisowcom.
  • Odpowiedz
@BoskiPrototyp A może po prostu zieloność zależy od tego kto na tym zarabia? No bo jeżeli tak jak piszesz gaz emituje być może mniej zanieczyszczeń, to dlaczego nagle przestał być ekologiczny? zaczął emitować ich więcej?
  • Odpowiedz