Aktywne Wpisy

barti_bart +3
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

wfyokyga +52
Dzień dobry
źródło: temp_file2838152100330317121
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file2838152100330317121
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Szkoda tylko, że bezczelnie kłamiesz, że chce chce zamknąć przez ETS i UE.
Przykro mi, że jako przedstawiciel najbardziej merytoryczne partii w sejmie, nie zajrzaleś do raportu geologicznego, któty mówi wprost, że złoża w Bełchatowie są na wyczerpaniu i nie wygłaszamy Bełchatów przez UE, tylko przez to, że przez 50 lat zużyliśmy to co było.
I niech teraz ktoś mi powie #konfederacja to nie jest partia chłopskiego rozumu.
#polityka #polityka #energetyka
źródło: temp_file4122196102928072827
PobierzCały roczny import węgla kamiennego do Polski w 2022 to około 20 mln ton. Czyli do transportu węgla brunatnego do jednej elektrowni potrzeba dwa razy więcej przepustowości niż cały kraj potrzebuje do importu węgla kamiennego z zagranicy.
Jeszcze raz ponawiam pytanie. Czy nigdy nie zastanawiało was dlaczego Bełchatów jest tuż przy odkrywce? Odpowiedź jest prosta -
z odległosci 50 km. Serio myślisz że odkrywka nie powstanie "bo daleko" kluczową rolę w podjęciu decyzji miały odegrać ceny uprawnień do emisji dwutlenku węgla w ramach
@IlawaNidzica: właśnie, stracilo by go bezpowrotnie... I to jest różnica, wegiel kiedys aie skonczy niezaleznie od tego ile go tam rzeczywiscie jest. Z tego co mi wiadomo to jedyną zarabiajaca na siebie kopalnia w polsce jest bogdanka. Jest nowoczesna i ma perspektywy wiec wartow w nia inwestowac. Ja tez nie jestem jakimś ekoswirem, po prostu to jest nieopłacalne i nawet
@PotwornyKogut: nie za bardzo rozumiesz... Jesli nadal bedziemy produkowac energie z wegla to bedzie ona tak czy siak droga. Niezaleznie od systemu ETS. Istnieje cos takiego jak porozumienie paryskie i caly świata odchodzi od węgla... Jeśli my nie odejdziemy to istnieje cos takiego jak cło węglowe wiec nasze produkty będą
Kwestia ceny, wysokie wahania ceny energii elektrycznej i np wysoka jej cena wieczorami może spowodować że rozkręcanie takiej elektrowni węglowej wtedy na 100% i trzymanie jej na minimum przez resztę doby mogłoby mieć sens. Ale wysoka cena emisji może pokrzyżować takie plany. Transformacja energetyczna potrwa jeszcze
@stefan-gluszczynski: tak... Memcen najmądrzejszy XD wynika to wprost z tego ze razem ze 192 innymi panstwami podpisalismy porozumienie paryskie. Podobne systemy jak ets funkcjonuja w innej formie na calym świecie. Tak samo zreszta jak np.strefy czystego transportu. I teraz jesli chcemy z niego zrezygnowac to spotkany sie ze ścianą w postaci braku możliwości
@TheSilentEnigma: Ja słyszałem o tym złożu. A słyszałeś gdzie ono leży, co trzeba zrobić aby z niego korzystać? Jakie sa koszty finansowe i społeczne?
To nie są złoża jak „Bełchatów” i „Szczerców” które leżą tuż obok elektrociepłownie Bełchatów.
@BronekLowcaStoneg: co wiesz o porozumieniu paryskim chlopski rozumku? Lepszy ryży niż banda debili niemajaca pojecia o czym mówią...
przy takim ciśnieniu na "odchodzenie od węgla" nie mam już wątpliwości, że nie chodzi o klimat tylko o ruchanie ludzi.
zauważ, że CO2 z rusko-niemieckiego gazu było "zielone"
@PotwornyKogut: no nie wiem moze wynika to z tego ze spalanie gazu emituje znacznie mniej co2 i jest tańsze, mniej awaryjne dla elektrowni itd?🤔 Nie wspomne juz o weglopochodnych ktore również sa w mniej nowoczesnych elektrowniach uwalniane do atmosfery...
a jak zamierzasz kolejny raz mi ublizac to sobie daruj, bo tylko pokazuje jak mozna z wami dyskusje prowadzic, czyli w ogole
@BronekLowcaStoneg: Oczywiście, że ludzie mają dość PoPisu, ale PoPiS będzie rządził dalej, kolejne dekady, bo nie ma żadnej alternatywy,
Konfederacja nie jest alternatywą wobec PoPiS, a ich słynne "wywracanie stolika" zakończyło się obciąganiem z połykiem Pisowcom.
Komentarz usunięty przez autora