Wpis z mikrobloga

Bardzo fajnie Sławek, że jesteś w Bełchatowie i narzekasz, że rząd chce zamknąć kopalnie.
Szkoda tylko, że bezczelnie kłamiesz, że chce chce zamknąć przez ETS i UE.

Przykro mi, że jako przedstawiciel najbardziej merytoryczne partii w sejmie, nie zajrzaleś do raportu geologicznego, któty mówi wprost, że złoża w Bełchatowie są na wyczerpaniu i nie wygłaszamy Bełchatów przez UE, tylko przez to, że przez 50 lat zużyliśmy to co było.

I niech teraz ktoś mi powie #konfederacja to nie jest partia chłopskiego rozumu.

#polityka #polityka #energetyka
mango2018 - Bardzo fajnie Sławek, że jesteś w Bełchatowie i narzekasz, że rząd chce z...

źródło: temp_file4122196102928072827

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

że złoża w Bełchatowie są na wyczerpaniu i nie wygłaszamy Bełchatów przez UE, tylko przez to, że przez 50 lat zużyliśmy to co było.

@mango2018: A o złożu Złoczew słyszałeś?

Zakładam, że tak, ale lepiej o tym nie wspominać by jeszcze by wyszło, że ktoś inny tu kłamie...
TheSilentEnigma - >że złoża w Bełchatowie są na wyczerpaniu i nie wygłaszamy Bełcható...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Zakładam, że tak, ale lepiej o tym nie wspominać by jeszcze by wyszło, że ktoś inny tu kłamie...

@TheSilentEnigma: A o tym ze od paru lat dokladamy do tego z budżetu panstwa słyszałeś? O tym że cena energii nawet z OZE (stosunkowo tania) jest ustalana na podstawie najdroższej energii na rynku w naszym przypadku chodzi o węgiel? A o tym ze w 2023 każdy Polak dołożył do tego interesu (
  • Odpowiedz
@mango2018:
@ardianwhite
bzdura Bełchatów mógłby nadal kopać ale wymaga to dużych inwestycji a przez podatek ETS i decyzje środowiskowe nieopłacalna jest rozbudowa.
PiS jeszcze podpisał takie g zwane
Plan Sprawiedliwej Transformacji taka jałmużna w zamian za między innymi nie rozbudowywanie możliwość eksploatacji Elektrowni Bełchatów. (Ta zamiana źródeł energii na odnawialne) Ogólnie jak się zagłębić w rzeczywistą politykę to gdyby nie LGBT to Rafał Trzaskowski byłby idealnym kandydatem PiS w
  • Odpowiedz
@BoskiPrototyp: Nie o tym piszę kolego. W dupie mam Sławka, Konfę i Bełchatów. Cały post opa tyczył się rzekomego kłamstwa Mentzena jakoby przyczyną zamknięcia Bełchatowa było wyczerpywanie się złoża, a nie inne czynniki z ETS na czele. Fakty są takie, że to op kłamał. Tylko tyle i aż tyle.
Bardziej od polskiej klasy politycznej gardzę tylko otwartymi hipokrytami jak niektórzy tutaj wyżej.
  • Odpowiedz
Nie o tym piszę kolego. W dupie mam Sławka, Konfę i Bełchatów. Cały post opa tyczył się rzekomego kłamstwa Mentzena jakoby przyczyną zamknięcia Bełchatowa było wyczerpywanie się złoża, a nie inne czynniki z ETS na czele. Fakty są takie, że to op kłamał. Tylko tyle i aż tyle.

@TheSilentEnigma: nie ETS istnieje konflikt interesów, nie uwzgledniasz np rolnictwa. Uruchomienie nowych złóż w Złoczewie ktore szacuje sie na 450 mln ton
  • Odpowiedz
wszystko sopoko ale to powiedz nam że się myli, dlaczego itd. a nie, walisz gownem bo tak - facet trochę więcej konkretów(nie będzie konkretów to znaczy że spamujesz)

@ardianwhite: Przecież napisał - bo się kończą złoża węgla. Podpowiem, w liceum powineneś mieć omówione czemu węgla brunatnego się raczej nie wozi w p---u daleko, szczególnie do elektrowni.

Trzaskowski to ma inteligentny przekaz xD

@PasswordExpired: Przynajmniej nie aż tak głupi
  • Odpowiedz
@BoskiPrototyp @TheSilentEnigma:
Ja akurat bym chciała jak najszybciej odejść od wery węgla, no ale jeżeli ktoś nie ma takiego podejścia bo inaczej wartościuje środowisko to też rozumiem. I jakbym była taką osobą to ekonomicznie nie przekonuje mnie argument o rolnictwie w Złoczewie.

Tamtejsze rolnictwo, owszem, straciłoby możliwość generowania przychodu na 10-30 mld zł (1) + trzeba by wydać 15mld na zbudowanie samej odkrywki (2) + jakieś koszty linii kolejowych itd.

Ale
  • Odpowiedz
A o złożu Złoczew słyszałeś?

@TheSilentEnigma: Nie zastanawiało cię nigdy czemu elektrownia jest bezpośrednio przy odkrywce?

Nie ogarniasz skali Bełchatowa. Ta elektrownia pali tonę węgla na sekundę. I ty chcesz jakoś transportować tyle węgla 50 kilometrów. Do tego trzeba by było jeden wagon na minutę, 24 godziny na dobę, 7 dni
  • Odpowiedz