Aktywne Wpisy

fsfdjf +5
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Czy są jakieś fastfoody w Krakowie, które są czymś innym niż frytki, zapiekanka, kebab, pizza, kiełbaska z nyski i jest to coś z prostych składników bez masy chemikaliów - jak najmniej przetworzone. Coś co można zjeść na ulicy czyli też nie stołówka.
#krakow #jedzenie #kebab #pytaniedoeksperta
#pytanie
#krakow #jedzenie #kebab #pytaniedoeksperta
#pytanie

Aktualnie mam grzałkę 2 kW i chciałbym zrobić na lato instalacje off grid do grzania wody. Dach na południe, 35°
Znalazłem taki inwerter:
https://allegro.pl/oferta/przetwornica-z-paneli-solarnych-4kw-350v-pv-grzalka-bojler-grzejnik-bypass-16516707949
oraz panele
https://allegro.pl/oferta/panel-pv-580wp-jinko-jkm580n-72hl4-bdv-bf-bifacjal-glass-glass-srebrna-rama-15363815102
Moc modułu - 437W
Vmp - 40,9V
Imp - 10,7A
Ilośc paneli 6
Grzałka 2kW
Dane na mocy 80%
Napięcie z paneli - 245.34V
Moc pracy grzałki - 2276W
Czy dobrze dobrałem ilość paneli do mocy grzałki czy coś lepiej można dobrać ? Bo czytałem, że dobrze dać więcej paneli na słabsze dni ale nie chce też przesadzić....
#fotowoltaika #offgrid
źródło: Screenshot 2024-12-01 at 14-41-01 Panel PV 580Wp JINKO JKM580N-72HL4-BDV BF Bifacjal Glass Glass Srebrna rama (Jinko Solar JKM580N-72HL4-BDV 580W BiFacial) • Cena Opinie • Fotowoltaika 15363815102 • Allegro
Pobierz52.5x6 =315 ok
52.5x7=367.5 nie ok
Niektórzy nawet podłączają takie DC 200-250v bezpośrednio do grzałki
Do cwu to najprostszy solar
Chociaż przy aktualnych cenach fotowoltaiki to fotowoltaika tańsza
Za 1000zl inwerter ongrid i rozwiązane problemy a i trochę oszczędności na rachunku
@ShortyLookMean @Mateos2 Cały czas myślałem o solarach ale tutaj mam praktycznie gotową instalację (mam kabel między garażem a kotłownią więc tylko panele dać na dach i podłączyć inwerter). No i kwestia ceny, to mogę zrobić sam więc mieszczę się w 4K a solary +-10k bez hydraulika.
@Mateos2 A tak w skrócie to
@Zgredzimierz: Dlatego grzałki niemal zawsze mają wbudowane termostaty. Tylko nie wiem czy 200 VDC to nie za dużo dla typowego termostatu i styk się może sklejać.
Ja mam falownik podpięty pod kabel który zasila płytę indukcyjną bo był najbliżej