Wpis z mikrobloga

Czy ma ktoś z Was może tą bramkę Zigbee od Tuya?

https://smartbudynek.pl/pl/products/bramka-zigbee-3-0-tuya-450.html

Planuje zrobić Smart Home jednak wymaganie ciągłej komunikacji urządzeń z chmurą mnie zniechęca (opóźnienia, brak internetu itd). Czy przy pomocy tej bramki nawet gdy nie będzie dostępu do internetu (ale router będzie działał) to ta bramka lokalnie pozwoli na sterowanie urządzeń Tuya (przy pomocy protokołu Zigbee)? Czy raczej jest to bramka która i tak potrzebuje komunikacji z chmurą do wykonywania akcji na urządzeniach?

Wiem że w home assistant jest tuya local jednak traktuje to na razie jako ostatnią opcję

#homeassistant #smarthome #tuya
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tirirorero: nope, tuya działa z cloudem, można oczywiście ją pohakować aby działała z lokalnym serwerem, ale to i tak już wtedy lepiej postawić ha. A jak masz HA to jak po zigbee możesz w zasadzie wszystkie (no 99%) urządzeń na zigbee podpiąć do zigbeemqtt2 bez integracji z tuyą.
  • Odpowiedz
@tirirorero:
Ja poszedłem w HA+Zigbee (na używce thin client PC + dingle od Sonoff, jadę na integracji ZHA "bo sama się zainstalowała, al ja nie chciałem się mieszać w to, co robi HA").
Internet niepotrzebny. ZIgbee bezpośrednio od chińczyków i z LIDL'a - działają. IKEI nie mam blisko, ale podobno też.

Home Assistant to poprawna, bardzo uniwersalna droga integracji sprzętów od różnych producentów.

Na obrazku parę przykładów co chodzi (gatweaya
bialy100k - @tirirorero:
Ja poszedłem w HA+Zigbee (na używce thin client PC + dingle ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@lobo czyli mówisz że wystarczy (w moim przypadku) przekaźnik tuya (ale wspiera też Zigbee jest napisane) + home assistant + plugin zigbeemqtt2 i będzie to lokalnie śmigać?
  • Odpowiedz
@tirirorero: Tylko informacyjnie jeżeli stawiasz na raspberry to dongle musi być podpinany przez kabel usb bo raspberry jakieś interferencje daje jak jest blisko dongle-a,.
  • Odpowiedz
@tirirorero: miałem jedną bramkę tuya na wifi i odradzam bo jednak wifi gryzie się z zigbee. Aktualnie używam takiej na ethernet ale ogólnie słabo to działa więc nie mogę polecić. Używam tego z ZHA ale chyba z2mqtt lepiej by się sprawdziło
  • Odpowiedz