Wpis z mikrobloga

Mireczki z #krakow czy ktoś z was wyrejestrowywał pojazd korzystając ze strony online PWPW?
Jak długo to trwa? W jakim czasie dostaje się decyzje o wyrejestrowaniu? Będę chciał zarejestrować to samo auto za granicą. Rozumiem, że jak wyślę im wniosek przez stronę powinni to jakoś rozpatrzyć, a tablicę będę mógł oddać w innym kraju rejestrując samochód?
Dodatkowo, Austria podczas rejestracji auta teoretycznie wymaga dokumentu, że auto zostało wyrejestrowane w Polsce, a urząd w Krakowie podaje, że trzeba pokazać dowód zarejestrowania auta za granicą, żeby go wyrejestrować, kto ma racje? xD
#ubezpieczenia #motoryzacja

Mireczki z #austria #wieden
Czy ktoś może rejestrował tu auto i mógłby polecić jakiegoś pośrednika ubezpieczeń, który uwzględnia polskie zniżki? Potrzebuję OC+AC i chore kwoty wychodzą z porównywarek i nie jestem pewien co do systemu zniżkowego Bonus Malus. Lepiej byłoby pójść do kogoś osobiście. Najlepiej jak znałby też angielski :P
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kokos24: zadzwoń do urzędu do wydziału i ewidencji pojazdów, serio miłe Panie tam są przynajmniej te z którymi rozmawiałem były i wszystko wytłumaczą
  • Odpowiedz
@kokos24 szukaj po Versicherungsmakler ale tak ceny ubezpieczeń są tu o wiele wyższe niż w Polsce.
Bo w skład ubezpieczenia wchodzi jeszcze podatek od pojemności silnika - i to często więcej kosztuje niż ubezpieczenie.

Jak już zarejestrujesz to zawołaj, może będę sam miał kilka pytań - zastanawiam się nad importerem auta do Austrii.
  • Odpowiedz
@kokos24: ja robiłem przez stronę Durchblicker.at, podajesz dane i wyświetla ci porównanie ofert różnych ubezpieczycieli. Koniec końców wyszło taniej niż przez polecanego agenta "polaka" i taniej niż przez agenta turka (ale ten chociaż załatwił mi lewą 0 Stuffe :D )
  • Odpowiedz
  • 0
@villain: tu nic związane z autem tanie nie jest xdd ~200 euro rejestracja, kilkadziesiąt euro przegląd, ~700-1200 euro chyba nova, potem 2-3k euro wstępnie za ubezpieczenie xD
  • Odpowiedz