Wpis z mikrobloga

Nagrałem materiał o tym, jaką maksymalną sprawność może mieć silnik spalinowy.
Spojrzenie jest mocno z punktu widzenia fizyki, ale wydaje mi się, że warto to zobaczyć, jeśli ktoś interesuje się motoryzacją.
Link do znaleziska jeśli ktoś zechciałby wykopać
https://wykop.pl/link/7599409/silnik-spalinowy-jest-silnikiem-cieplnym

Kiedyś wrzucałem bardzo podobny film, jednak cały czas uczę się montowania i nagrywania. O ile więc merytorycznie wszystko było w porządku, to sama jakość była zbyt słaba. Obecnie jest znacznie lepiej, ale wciąż długa droga przede mną, więc proszę o trochę wyrozumiałości
#motoryzacja #gruparatowaniapoziomu #tworczoscwlasna #nauka #ciekawostki #technologia
Beznazwyy - Nagrałem materiał o tym, jaką maksymalną sprawność może mieć silnik spali...
  • 124
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uriel_ck: Pracuje, pracuje i wlasnie dochodzimy do sciany. Gdybys wiecej w szkole uwazal na fizyce niz na tiktoczku u Memcena to bys sam wiedzial dlaczego ich rozwoj zastopowalo, miedzy innymi, pewne "bledne kolo"... Hihi.
  • Odpowiedz
@leeaxe: Ja nie biore tu pod uwage zadnego EKOLOLO mambo dzambo. Tylko "sprawnosc cieplna silnika" lub lepiej "sprawnosc samochodu".

Baterie to osobny temat. Ta technologia kuleje jeszcze rownie mocno co "czyste diesle". XD
Ale:
Idac Twoim tokiem myslenia: Ile ropy musisz spalic zeby ja porozwozic na stacje i wtloczyc do baku?
  • Odpowiedz
Czy ja dobrze widzę, że OP nagrał film o teoretycznych rozważaniach na temat silników cieplnych, po czym już w pierwszym komentarzu pojawił się jakiś malkontent, który stwierdził, że 'REEEE JAKIM PRAWEM, PRZECIEŻ TAKICH SILNIKÓW NIE MA W RZECZYWISTOŚCI'?
@Niedobry Ty się dobrze czujesz?
  • Odpowiedz
@Mc_Gnoyek: A co nie moge sie odezwac?

Nie ma, bo nie bedzie!

Widzisz, dla Ciebie to "zloto filmik".

Dla mnie to jest jakis film o UFO teraz i "Swietych grallach" i teorii jak "wormhole". (Ta ostatnia jest nawet bardziej prawdopodobna.) Hihi.
  • Odpowiedz
malkontent, który stwierdził, że 'REEEE JAKIM PRAWEM, PRZECIEŻ TAKICH SILNIKÓW NIE MA W RZECZYWISTOŚCI'?

@Mc_Gnoyek: ciekawe co by powiedzieli na wykładzie Alana Turinga w roku 1936 gdzie przedstawił abstrakcyjny model urządzenia służącego do wykonywania algorytmów. (kąkuter xD)

W ogóle praca naukowców w NASA to jest iks de, przecież takich silników nie ma, żeby nawet dolecieć do najbliższej
  • Odpowiedz
@Niedobry jesteś najgłupszą osobą, jaką widziałem od dłuższego czasu. To straszne, że jesteś dorosły i tak otępiony.
Wskakujesz na czarno premium, każdemu innemu też to radzę zrobić.
  • Odpowiedz
@Niedobry OP po prostu podejmuje się wyłożenia fizycznych podstaw działania silników cieplnych, po czym pokazuje skąd wynikają wszelkie ograniczenia.

To nie jest polemika o tym czy coś jest dobre czy złe. Te zjawiska po prostu są, udokumentowane już dziesiątki a może i setki lat temu.
  • Odpowiedz
@Niedobry typie, ale tam nie ma żadnej próby rozsądzenia czy diesle dobre czy jednak fe. To jest filmik popularnonaukowy, który pokazuje jak co działa, jakie są założenia teoretyczne, a jakie praktyczne ograniczenia.

No właśnie nie mogę, brakuje mi zdolności kognitywnych do pełnego zrozumienia co się dzieje. Biorę to samozaoranie na klatę
  • Odpowiedz
@Niedobry "do ściany" już od samego początku dochodzimy. Ty naprawdę nie widzisz tych wszystkich nowych rozwiązań? Jeszcze 10 lat temu silnik o pojemności 1.5 litra generujący 500 koni mechanicznych to ktoś by cię wyśmiał. To, że ue wymyśliła sobie jakieś chore granice ekologii nie znaczy, że tego nie osiągniemy, bo osiągniemy, ale nie w kilka lat jak ue sobie zażyczyła. Teraz wrócić i poczytaj co jest bardziej ekologiczne w dzisiejszych czasach:
  • Odpowiedz