jak często używasz ironii i sarkazmu w rozmowach z bliskimi osobami?
Ja podczas rozmowy jeśli używam ironii to robię to bardzo rzadko, żeby nie urazić uczuć drugiej osoby. Sarkazm to tak na prawdę forma nienawiści ukryta w dobrych słowach. Zauważyłem ostatnio, że ludzie używają "ironii", a tak na prawdę to sarkazm, który ma ukryte przesłanie. Ironia to miły żart, który ma wydźwięk pozytywny lub neutralny typu
- "ta koszula pasuje ci idealnie! szyta na miarę", gdy np. ktoś przymierza, a okazuje się ze to nie jest ten rozmiar.
Sarkazmem może już być:
- "lepszych koszul nie mieli?"
- "sklep z rozmiarami na ciebie był o dwie ulice za daleko?"
- "na prawdę znasz się na modzie, może następnym razem kupisz coś w swoim rozmiarze"
Zawsze męczą mnie te dwie sztuki rozmowy, bo odbieram je w inny sposób i staram się je zrozumieć. Ja jedynie używam ironii typu: "faktycznie, masz rację, te spodnie są brzydkie i ci nie pasują, że dzięki nim wyglądasz twoja sylwetka wydaje się chudsza i bardziej proporcjonalna"
Co Wy sądzicie o sarkaźmie i ironii?
porównanie sarkazmu i ironii w rozmowach
ironia, używam jej w kontekście pozytywnym8.3% (1)
ironia, używam jej w kontekście negatywnym8.3% (1)
Ja podczas rozmowy jeśli używam ironii to robię to bardzo rzadko, żeby nie urazić uczuć drugiej osoby. Sarkazm to tak na prawdę forma nienawiści ukryta w dobrych słowach. Zauważyłem ostatnio, że ludzie używają "ironii", a tak na prawdę to sarkazm, który ma ukryte przesłanie. Ironia to miły żart, który ma wydźwięk pozytywny lub neutralny typu
Sarkazmem może już być:
Zawsze męczą mnie te dwie sztuki rozmowy, bo odbieram je w inny sposób i staram się je zrozumieć. Ja jedynie używam ironii typu:
"faktycznie, masz rację, te spodnie są brzydkie i ci nie pasują, że dzięki nim wyglądasz twoja sylwetka wydaje się chudsza i bardziej proporcjonalna"
Co Wy sądzicie o sarkaźmie i ironii?
porównanie sarkazmu i ironii w rozmowach