Wpis z mikrobloga

Jakie macie sposoby na aktualną generację softu śledzącego pracę?

W dawnych czasach trackerów myszki wystarczał skrypt który robił mikroruchy myszki co parę sekund albo jak sie szlo to wystarczylo polozyc myszke na glosniku z puszczonymi basami.

Teraz mamy w firmie poinstalowane jakies narzedzie AI, które robi zrzuty ekranu i analizuje tekst, sledzi calosciowe ruchy myszki (ignoruje mikroruchy) do tego podobno podsluchuje glosniki i mic zeby zweryfikowac czy faktycznie siedzimy na meetingu który jest w kalendarzu. Jest jakiś "antysoft" który to wszystko symuluje?

#programista15k #korposwiat
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kukold: Z doświadczenia wiem, że większość tego typu rewelacji to takie wewnętrzne legendy miejskie. U nas w firmie służbowe ajfony miały śledzić naszą pozycję przez profil służbowy itp xD Ludzie sami powielają część tych bzdur
  • Odpowiedz
  • 5
@Romska_Palo_Ul_Laputa: jeden z mojego dzialu już dostał ostrzeżenie że robi sobie za długie przerwy off-screen a on po prostu mysli nad rozwiazaniem zamiast bezmyslnie klepac a potem poprawiac 10 razy, jego rzeczy dzialają od strzała no ale 5 minut nie ruszał myszką więc pierwszy do zwolnienia
  • Odpowiedz
@kukold: Mam po prostu wyebane xd będę mieć żółty status na Teamsach albo brak zielonej kropeczki na slacku i mam to w dupie. Ale na soft robiący cyklicznie screenshoty bym się nie zgodził.
  • Odpowiedz
@Pmpa: Tzn z punktu widzenia prawnego łamiesz umowę, albo i nie, nie wiadomo, bo niekoniecznie musisz klikać w klawiaturę aby pracować. Czy to znaczy, że pracodawca ma prawo podłączyć mi aparat do mózgu w celu kontroli, czy faktycznie myślę o pracy, czy może nie? Jeśli ktoś nie pracuje zgodnie z oczekiwaniami pracodawcy, to się go zwalnia, a nie kontroluje na każdym kroku. Np. w programowaniu łatwo jest to zmierzyć -
  • Odpowiedz