Wpis z mikrobloga

3 facetów jechało po zmroku przez wieś Błonie niedaleko Warszawy. Wjechali w znajdująca się na pasach 22 letnią kobietę w ciąży. Uciekli nie udzielając jej pomocy. Auto ukryli w garażu. Kobieta i dziecko zmarli w szpitalu.

Obłąkani samochodziarze obwiniają pieszych. Ich zdaniem to kierowca powinien mieć pierwszeństwo. Są komentarze o nawiązywaniu kontaktu wzrokowego z kierowcą przed wejściem na pasy po ciemku i żale, że po zmroku nie widać pieszego. Jeździjcie wolniej to zobaczycie obłąkańcy!

#patologiazmiasta #wypadek #takaprawda #samochodoza #takasytuacja
WielkiNos - 3 facetów jechało po zmroku przez wieś Błonie niedaleko Warszawy. Wjechal...

źródło: temp_file3201375835518425301

Pobierz
  • 395
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 66
@cwlmod @markhausen jeżdżę codziennie 50km do roboty, w większości po drodze krajowej. Samochodziarze to j----a patologia, ktora nie widzi niczego poza swoim własnym życiem. P----------i egoiści, którym kultura "z-----------a" przeżarła mózg. Wyprzedzanie wyskakując na czołówkę żeby być dwa samochody w przód, branie zakrętów środkiem drogi, bo przecież jedzie WIELKI PAN w wypierdzianym przez Niemca Audi, z-----------e po 70-80kmh przez wioski, gdzie żyją inni ludzie, którzy mogą sobie nie życzyć hałasu
  • Odpowiedz
@WielkiNos ludzie którzy nie prowadzili samochodu po zmroku w złych warunkach pogodowych nie wiedzą o czym mówią.

Niestety ta śmierć to konsekwencja dawania pieszym pierwszeństwa na pasach.
Z jednej strony rozumiem...bo ma to dać im TEORETYCZNE bezpieczeństwo.
A z drugiej strony uczy pierwszych BEZMYŚLNOŚCI.
  • Odpowiedz
@Pan_krecik nie, to kierowca ma dostosować prędkość do warunków dodatkowo zbliżając się do przejścia powinien zwolnić, mam nadzieję że te głupki co zabiły te dziewczynę dostaną 15 lat więzienia
  • Odpowiedz
i nie rozumiesz jakie są ograniczenia w percepcji kierowcy.

@cwlmod: Czytasz czasami co piszesz? Ano piszesz, że percepcja jest ograniczona. A czy nie ma w przepisach, że powinniśmy dostosować prędkość do warunków jazdy i zachować szczególną ostrożność przy przejściach? No bo teraz piszesz według logiki "no wiem, że nic nie widzę ale c--j, z---------m normalnie, jak coś to pieszego wina".

Chłopie, ogarnij się, bądź egoistą i myśl tylko o sobie.
  • Odpowiedz
Uwierz mi że jadąc w 100% przepisowo można tam nie zauważyć pieszego, jeśli ten nie zatrzyma się przed pasami.

@pan-bartolomeu-dias: Ale dla debili ktorzy twierdza ze w srodku nocy typ ubrany caly na czarno, ktory wbiega na nieoswietlone przejscie zza krzaka nie jest niczemu winny, i kierowca powinien w ogole wysiasc i pchac samochod, zasugerowanie ze pieszy rowniez powinien w minimalnym stopniu zadbac o swoje bezpieczenstwo, np rozgladajac sie albo
  • Odpowiedz
@WielkiNos

jeździj wolniej to zobaczysz ¯_(ツ)

Jeżdżę przepisowo..od 2 dekad.. mam dobry wzrok.. i co? W poprzednim roku ubrana na czarno smarkula weszła mi pod
  • Odpowiedz
inb4 uważam nowelizację przepisów za dobrą (liczba zgonów na przejściach systematycznie spada) aczkolwiek powinna obowiązywać jedynie za dnia.

@Krupier: Ja natomiast uważam, że źle się stało że wmówiono pieszym, że przejście jest dla nich równie bezpieczne jak chodnik. No ale skoro wmówiono, to jadąc autem trzeba uważać i ich oczywiście nie potrącać. Uważam, że powinno być u nas podobnie jak w Niemczech, gdzie zrozumiano, że należy unikać wchodzenia na jezdnię
vertical - >inb4 uważam nowelizację przepisów za dobrą (liczba zgonów na przejściach ...
  • Odpowiedz
Więc dla swojego dobra warto stanąć przed pasami i poczekać czy samochód hamuje, a nie wskakiwać przed maskę jak sarna i mieć pretensje do kierowców

@markhausen: wow skąd w ogóle takie założenie? Byłeś na miejscu wypadku? Widziałeś jak ta kobieta wskoczyła przed maskę?
  • Odpowiedz
Tacy ludzie to jak ci murzyni z chłopaki nie płaczą, co nie potrafią s-------ć przed siatką na własnym podwórku xD

@cwlmod: tumanie, murzyni sami sprzedawali swoich. jak sie nie dalo to zabijali. ten tekst pazury to kompletna bzdura.
  • Odpowiedz
@ugabugav2

@Pan_krecik nie, to kierowca ma dostosować prędkość do warunków dodatkowo zbliżając się do przejścia powinien zwolnić, mam nadzieję że te głupki co zabiły te dziewczynę dostaną 15 lat więzienia

Zgoda, tylko
  • Odpowiedz
@VZee jak mam po ciemku zobaczyć coś znajdującego się za krzakiem? Musiałbym się zatrzymywać przed każdym przejściem, co jest nierealne.
Weź też pod uwagę że zdarzają się sytuacje losowe które mogą wpłynąć na widoczność. Wystarczy że z naprzeciwka będzie jechał ktoś z długimi lub źle wyregulowanymi światłami i chwilowo widoczność pieszego jest jeszcze gorsza.
  • Odpowiedz
@Hrjk: tyle, ze to raczej mniejszość kierowców.
@WielkiNos jasne, że Ci panowie są winni, chociażby tego, że nie udzielili pomocy i uciekli.
Natomiast w----------e się na pasy bez upewnienia się, że kierowca się zatrzymuje jest po prostu głupie.
Pieszy w nocy widzi światła z daleka, natomiast jadąc autem pieszego możesz zobaczyć relatywnie późno jeśli oświetlenie jest słabe.
Ale nawet trzeba się liczyć z tym, że ktoś kto jedzie autem
  • Odpowiedz
bezmyślne wchodzenie na pasy bo ma się pierwszeństwo

@markhausen: co się tak p------------e do tego pierwszeństwa jak ludzie od zawsze łazili nie patrząc gdzie xD ilość ofiar na przejściach spada. M.in dzięki temu pierwszeństwu kierowcy zachowują większą ostrożność ale w zachowaniu ludzi nie ma specjalnej zmiany od X lat. Są tacy co się oglądają i cielaki idące na oślep. Spotkasz takich nawet w sklepowej alejce.
  • Odpowiedz
@cwlmod: To tak do końca nie działa. Sam jestem z tych którzy baaardzo mocno uważają na ulicy, rozglądają się i mają myślenie że nie da się wpaść pod samochód... do czasu...Kiedyś wysiadłem z autobusu, i szedłem wzdłuż niego i chciałem przejść przez ulicę zza autobusu (na wsi). Jeszcze wysiadając pomyślałem że trzeba się zatrzymać i wychylić głowę żeby sprawdzić czy nic nie jedzie. Jak już miałem wychodzić zza autobusu to
  • Odpowiedz
Poraża mnie z jaką nonszalancją ludzie podchodzą do swojego bezpieczeństwa.
Nie wiem czy to bezgraniczna wiara w "pierwszeństwo", przeświadczenie "mnie to nie dotyczy" czy po prostu bezmyślność.

Za każdym jeb.anym razem przechodząc przez pasy czekam aż fura widocznie zwolni lub się zatrzyma. W pi.ździe mam moje pierwszeństwo jeśli za kółkiem jest pijak, albo ci.pa wpatrzona w telefon albo ktoś myślami zupełnie w innym miejscu.

A za ucieczkę z miejsca wypadku obligatoryjnie powinna
  • Odpowiedz
@WielkiNos: Nie oszukujmy się, piesi nie mają wyobraźni, oraz też popełniają błędy. Parę razy niemal nie rozjechałem pieszego w ciemnym ubraniu na przejściu albo idącego drogą. I z jednym się zgodzę, co uchroniło pieszego i mnie przed tragedią to NIE Z-----------E, bo dałem radę wyhamować lub uciec na bok ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz