Wpis z mikrobloga

Kilka lat temu ktoś ukradł mi stary rower z piwnicy. Rower wart może z 50 zł, więc w sumie niewielka strata, ale złodziej przy okazji narobił niezłego bałaganu – porozwalał ziemię do kwiatków po całej piwnicy, uszkodził drzwi i rozwalił kłódkę. Sam rower mnie szczególnie nie obchodził, ale dla zasady zgłosiłem sprawę na policję. Powiedzieli, że skontaktują się z administracją budynku i sprawdzą nagrania z monitoringu

Potem zadzwoniłem do administracji, żeby dopytać, co z tymi nagraniami. Oddzwonili i potwierdzili, że złodzieja widać na kamerach, zabezpieczą materiał, ale mogą go udostępnić tylko policji. Pomyślałem: super, jest dowód, teraz już tylko czekać

Minęło jakieś pół roku i nagle przychodzi pismo z policji – sprawa umorzona z powodu braku dowodów, w tym... nagrań z monitoringu. Próbowałem dzwonić na komisariat, gdzie to zgłaszałem, ale nikt nie odbierał. Pisać odwołanie? Już mi się nie chciało, bo co to da

A potem się dziwią, że ludzie nie mają do nich szacunku.

#policja
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jedrek1212 niestety normalne. Jak zgłaszasz coś na coś masz papiery to prokuratura. Przy chyba każdym sądzie rejonowym można to zrobić. Lepsze niż na lokalnej komendzie gdzie zapewne wrzucą kartkę do teczki 'za trzy tygodnie' i odpowiedzą to co zawsze. Listownie.
  • Odpowiedz
@jedrek1212: o panie. Mi ukradli rower z komórki lokatorskiej. Osiedle strzeżone. Pół dnia mi zajęło ściągnięcie nagrań z monitoringu, wypatrzenie złodzieja w 5 godzinnym nagraniu, obróbce wideo i zgraniu na cd. Wszystko podane na tacy na policji. Efekt ? Decyzja o umorzeniu już po 2 tyg. Nawet nie dali złudzeń że cokolwiek z tym robią. Szkoda gadac
  • Odpowiedz
@jedrek1212: @Maly_Jasio wytłumaczę Wam po co są umorzenia. Umorzenie jest Wam potrzebne do uzyskania przede wszystkim odszkodowania i wcale nie powodują skasowania numerów seryjnych rowerów z bazy rzeczy kradzionych. Jak technik przyjeżdża na miejsce to zbiera dodatkowo ślady które zostają w bazach danych. Albo złodziej się wpier.oli w końcu albo nie. Psiarnia nie ma wróżek na etacie ani systemów rozpoznawania twarzy (jeszcze) Bardzo dobrze że zgłaszaliście bo sprawca ma
  • Odpowiedz
@jedrek1212: No niestety, przeceniasz polską policję. Tutaj nawet jakbyś podał i imię i nazwisko podejrzanego to by umorzyli bo adresu nie podałeś a przecież oni nie będą szukać czy w tym mieście w pobliżu Twojego adresu mieszka osoba o takim imieniu i nazwisku... To za dużo roboty dla biednej policji.
  • Odpowiedz
@jedrek1212: napisz na palę do bswp i daj komendanta do wiadomości - niedopełnienie obowiązków i nie podjęcie czynności po zawiadomieniu. Powolaj się na własny kontakt ze spółdzielnia i że spółdzielnia zabezpieczyła nagrania na których wizerunek sprawcy był wyraźny. Możesz też pisać zazalenie, ale szanse że przy takiej dociekliwości zatrzymają sprawcę czynią wysiłek bezcelowym. Chwdp
  • Odpowiedz
@jedrek1212: Miałem podobnie z uszkodzeniem auta na parkingu. Sprawa umorzona po pół roku pomimo dowodów podanych na tacy.
Podobno zażalenie na umorzenie coś daje, ale nie sprawdzałem.
  • Odpowiedz