Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #musclecars

Czy ktoś jest w stanie porównać jak się mają koszty serwisowe nowoczesnych muscle carów do innych samochodów? W szczególności chodzi mi o to czy wersje takie jak Hellcat lub Scat Pack są bardziej kosztowne niż podstawowe V8 bez kompresorów?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grzesiok: pierwsza zasada tych samochodów: jeżeli przed zakupem pytasz się o koszty utrzymania, to cię na ten samochód po prostu nie stać.

Serwis to najmniejszy problem, największy będziesz miał na stacji benzynowej. Te slniki są od lat prymitywne jak na amerykanców przystało.
  • Odpowiedz
  • 4
@bruhh: chciałeś zabłysnąć ale ci nie pyklo. Nie mówimy o Maserati czy Porsche gdzie można wygłaszać takie tezy, bo samochód wart 80000 ma hamulce za 30000

Jakie koszty paliwa? Jestem świadomy 30 litrów/100km. To właśnie stacja benzynowa ma najmniejsze znaczenie zwłaszcza że to byłby kolejny samochód „w rodzinie”.

Pytam o koszty, bo zwyczajnie nie wiem czy te „kręcone” v8 mocno się różnią od „golych” i czy serwis to poziom Subaru
  • Odpowiedz
@Grzesiok: Ciekawe pytanie. Te zwykłe wersje to antyki i poza kosztami związanymi z większą liczbą cylindrów czy dużą ilością oleju to chyba nie ma się co tam zepsuć
  • Odpowiedz
@cwlmod: niestety miałem, hemi i ogolnie v8 mopara wyskakuje gniazdo zaworowe z głowicy
problem już od 99 roku w v8 i ciągnie się to nadal szczególnie w jeepach
  • Odpowiedz