Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad zakupem w miarę dużego i wygodnego samochodu jako drugie wozidło. Mieszkam na wiosce, pracuje z domu. Na codzień żona jeździ autem, i trochę mnie męczy, że jak potrzebuje coś załatwić to muszę czekać aż wróci z kołchozu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Podoba mi się Subaru Tribeca po lifcie.
Mireczki, czy to dobry pomysł czy omijać z daleka?
wiem, że duży silnik
wiem, że będzie sporo palił
wiem, też że przyjmuje podtlenek gazotu

Widzę, że są 2 silniki 3.0 z pośrednim i 3.6 z bezpośrednim wtryskiem.
Który lepszy(pomijajac koszt instalacji LPG)?

Chce kupić samochód, którym sprawnie gdzieś dalej pojedziemy i będziemy mogli zabrać trochę tobołów, rowery itd, na codzień raczej będę pokonywał nim małe dystanse lub wcale. Jako daily mamy Octavię, która jest dość oszczędna także bardziej paliwożerny samochód mnie nie przeraża.
#motoryzacja #samochody #subaru
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@frotto_chustka ani 3.0 ani 3.6 nie mają bezpośredniego wtrysku.
Ogólnie 3.6 jest lepszą wersją 3.0, w zasadzie pod każdym względem. Poliftowa tribeca miała tylko 3.6 z tego co pamiętam.
Z wad: cewki potrafią zdechnąć, ale to dość tania sprawa.
Z droższych to regulacja luzów zaworowych, bo jest na szklankach i trzeba wyjąć silnik, parę tysięcy kosztuje.

Tribeca to bliski ale bardziej wgzotyczny brat Outbacka, z którego jestem bardzo zadowolony. Jak nie
  • Odpowiedz
  • 0
@LubieSzaszylkiZLublina Miałem okazję chwilę jeździć outbackiem, bardzo fajna maszyna i piekielnie mocna. Widziałem też parę razy jak właśnie outback AWD wyszarpuje zakopane w śniegu/błocie dużo większe samochody. Uwaga padła na tribece bo to SUV, wyżej siedzisz, inaczej wsiadasz - zdaje się że będzie wygodniejsza.
  • Odpowiedz
  • 0
@GeDox w tej chwili wszystko można kupić z USA/importu. Miałem różne samochody, części blacharskie z USA też do nas dochodzą. Samochód jest do jazdy. Raz naprawisz porządnie, a nie jeździsz co dwa tygodnie wymieniać gumeczke w golfie 3 za 30zl
  • Odpowiedz
@GeDox intercooler?
Ale to zależy od szczęścia trochę. Zdarzało się, że zeszło 4 tygodnie, zdarzało się, że tydzień.
Raz miałem farta i okazało się, że jeden grat był przypadkiem w Subaru w Szwecji i przyszło w trzy dni. Ktoś zamówił i nie odebrał, a wychodzi na to, że mają jakiś wspólny system zamówień.
  • Odpowiedz
wiem, też że przyjmuje podtlenek gazotu

@frotto_chustka: A znalazles kogos kto montuje? Bo ja jak kupowalem H4 kilka lat temu to niby byl ktos kto montuje, ale teraz juz go nie ma.

Uwaga padła na tribece bo to SUV, wyżej siedzisz, inaczej wsiadasz - zdaje się że będzie wygodniejsza.

@frotto_chustka: Outback jest mniej wiecej takiej samej wysokosci, forester 4 jest wyzszy.
  • Odpowiedz