Wpis z mikrobloga

@Sweet-Jesus: i tak najlepszy klimat był tam te 20-parę lat temu. Bez wycieczek zorganizowanych, bez okradania zony przez turystów. Pełne zwiedzanie na własną rękę, autentyczność i odpowiedzialność.
  • Odpowiedz
@Sweet-Jesus ile czasu teraz można "bezpiecznie" przebywać przy stopie słonia? Gdzieś czytałam, że przed 2000 rokiem 5 minut przy stopie i już choroba popromienna, jak jest teraz?
  • Odpowiedz
  • 27
@Dorciqch: Różne źródła podają różne wartości promieniowania w tym miejscu, ale najczęściej wahają się one od 3 do 10 Sv/h, co oznacza wysokie ryzyko wystąpienia choroby popromiennej czy zgonu. Z tego powodu tacy naukowcy, jak Korniejew, wchodzili w to miejsce tylko na kilka minut. Aktualnie jednak nikt tam nie wchodzi, bo nie ma już takiej potrzeby. Substancja została wystarczająco poznana a w pomieszczeniu, w którym znajduje się "stopa słonia" zamontowano
  • Odpowiedz
  • 13
@Dorciqch: Proszę bardzo. Tutaj mogę dodać, że z tego co wiem to w samej studni reaktora nie ma podwyższonej temperatury ani radioaktywności najwyższej bo tam już nic nie ma. Więcej jest na dole gdzie spłynęło stopione paliwo.
  • Odpowiedz