Wpis z mikrobloga

Naczelna Izba Lekarska sugeruje dwa scenariusze ZMNIEJSZENIA liczby studentów kierunku lekarskiego:
1. Jednorazowe zmniejszenie o 50% do 2027 roku
2. Stopniowe, na przestrzeni 6 lat, z celem ledwie 4200 miejsc

Nic nie zostało zmyślone XD To są ich realne sugestie, oni na prawdę oczekują tych obniżek. Rozumiecie tę bezczelność? Przecież to się w głowie nie mieści, co ta średniowieczna organizacja cechowa i całe to środowisko robią.
To się w głowie nie mieści, jak przy aktualnych ogromnych stawkach jakie sobie dyktują lekarze można takiego czegoś wymagać. Sytuacja niespotykana w innych branżach, żeby śmiać w ogóle takiego blokowania dostępu do zawodu, w celu obrony portfela, znaczy yyy w celu obrony pacjentów oczywiście. Przecież dla pacjenta to wymarzona sytuacja kiedy ma dostęp do 1 dermatologa w powiecie, gdyby miał 10 to w głowie by mu się poprzewracało.

Może w dalszej kolejności wpiszemy do ustawy jeszcze prawo krwi? Tak żeby bez lekarza w rodzinie nie można było zacząć studiów na leku, dla dobra pacjenta oczywiście.

#lekarski #pracbaza #korposwiat #programista15k
  • 329
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kreskowka zapewniam Cię, że lekarski kończy większość ludzi która na to poszła
A wrzucanie na rynek ludzi po studiach na tych nowych pseudouczelniach gdzie dostają sie debile którzy mature piszą na 40% za to mają hajs na studia skończy się nadwyżką lekarzy, którzy po studiach albo wyjadą za granicę albo będą robić nie wiem co, bo nikt nie zwiększy proporcjonalnie do ilości nowych lekarzy ilości miejsc na specjalizacje, gdzie na wizyte
  • Odpowiedz
@Vvokun: Lekarze i tak nie biorą odpowiedzialności za swoje błędy - wiem, bo jestem prawnikiem i spotykałem takie sprawy. Decydujący głos w sprawach mają biegli lekarze (jeśli sędzia nie weźmie ich opinii pod uwagę to każda apelacja wejdzie jak w masło) i w 100% przypadków jakie spotkałem twierdzą, że nie było błędów. Lekarze to kasta, która za sobą pójdzie w ogień (zresztą, widać to po tej nitce). Skazywanie lekarzy za
  • Odpowiedz
Skazywanie lekarzy za błędy medyczne jest tak rzadkie, że jak jakiś się zdarzy to pół tygodnia mielą to w mediach głównego nurtu.

@SonidoStark: Jest rzadkie, bo w medycynie nie ma cudów, a to że pacjent zmarł nie znaczy że lekarz popełnił błąd jak to się wszystkim wydaje
  • Odpowiedz
@SonidoStark: Całe sądownictwo też się ośmiesza, że nie skazuje okrutnych lekarzy morderców za błędy? A może po prostu tych błędów nie było, co stwierdził sąd. Ty myślisz, że każdy biegły tak po prostu idzie sobie do sądu i kłamie w żywe oczy, że BŁĘDU NIE BYŁO bo kasta?
  • Odpowiedz
  • 9
@wysokiewiczplum kolejne lobby, które podchodzi pod mafijne, trzeba zacząć patrzeć tym odpadom społecznym na ręce i nagłaśniać sprawę, bo tak łatwo na pewno nie odpuszczą
  • Odpowiedz
  • 5
@Bipolar-

>W tym momencie mamy zaplecze ale nie mamy ludzi którzy mogą je wykorzystać ze względu na zamknięcie tego zawodu.

@tonawegla: Tymczasem każdy oddział chirurgii: dziesięciu lekarzy na oddziale, operuje dwóch, a ośmiu siedzi i się nudzi, bo nie ma sal operacyjnych, ale wykopek i tak ci powie że problemem jest brak lekarzy. Ręce opadają

Ja p------e, trzeba nowy tag do tych wysrywów xD #urojenialekarzoidalne
  • Odpowiedz
Wyjaśniłem ci dlaczego sędziowe nie skazują lekarzy, nie mój problem, że nie umiesz czytać, konowale.

@SonidoStark: Co jest bardziej prawdopodobne. Biegli masowo kłamią w sądach, czy może po prostu mówią prawde i na podstawie prawdy sąd ustala że błędu nie było?

Konowale

Już wyzywasz?
  • Odpowiedz
@Bipolar-:

@SonidoStark: Co jest bardziej prawdopodobne. Biegli masowo kłamią w sądach, czy może po prostu mówią prawde i na podstawie prawdy sąd ustala że błędu nie było?

W moim przypadku w 100% kłamali. Nawet w moim mieście jeden lekarz zabił prezesa sądu podając mu 7x dawkę chemioterapii przy leczeniu - włos mu z głowy nie spadł. Całe szczęście, później ten lekarz zginął w wypadku samochodowym i już nikogo
  • Odpowiedz
@Rad-X pójdą do lepszego:D wiesz jak wygląda konkurs ofert w szpitalu? Kto przyjdzie za mniej, dlatego taki wysyp ukrow nie mówiących po polsku w takich miejscach, pracują za hajs pielegniarki, pojęcie najczesciej majac o medycynie bardzo mgliste
  • Odpowiedz
@tonawegla śmieszne, kardiolog mamy chyba najwięcej obecnie w Europie na przeliczeniu na pacjenta. Może coś nie tak z warunkami pracy na tym oddziale skoro nikt tam nie chce pracować?
  • Odpowiedz
@Bipolar-: Stanu faktycznego. Masz w moim poście nawet przykład - podajesz pacjentowi w jeden dzień chemioterapię z przekroczoną dawką siedmiokrotnie, co prowadzi do niewydolnosci wielonarządowej i w następstwie zgonu. Wina lekarza? No, według twoich kolegów po fachu nie, a lekarz wyszedł z sądu czysty. W sprawach z którymi miałem styczność działo się to nagminnie. Wiesz, swoje p-----------o możesz sobie wciskać laikom, ale nie osobom działającym w systemie sprawiedliwości, gdzie lekarze
  • Odpowiedz
@SonidoStark: Przecież biegły nie wydaje opinii na podstawie swojego widzimisię tylko musi to podeprzeć jakimiś danymi/literaturą. Chcesz mi powiedzieć tak po prostu, że w ChPL jest napisane że dawka to X, a biegły mówi że lekarz który podał 7x zrobił dobrze i nikt nie zadaje pytań tylko po prostu przyjmują to jako dogmat?
  • Odpowiedz