Wpis z mikrobloga

Prowadzę JDG - działalność handlowa na ryczałcie - wchodzę sobie dzisiaj sprawdzić jak obniży mi się składka zdrowotna po tym jak wczoraj sejm przyjął ustawę potocznie zwaną "Ustawą obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców" - okazuje się, że akurat dla mnie ustawa przewiduje nie obniżkę a podwyżkę... z 1200 zł na około 8000 zł miesięcznie. Myślałem, że czegoś nie rozumiem, ale nie, wszystko się zgadza. Ustawa praktycznie uniemożliwia prowadzenie opłacalnej działalności handlowej na ryczałcie. I widzę jak się chwalą, że "zmiana będzie korzystna dla 94% przedsiębiorców" - szkoda, że nie wspomnieli dla ilu będzie oznaczać totalny upadek działalności prowadzonej w obecnej formie.

#podatki #zus #biznes #firma
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

szkoda, że nie wspomnieli dla ilu będzie oznaczać totalny upadek działalności prowadzonej w obecnej formie.

@magnus_rex: jeśli nie potrafią podnieść cen o 3,5% to faktycznie, niech upadają.
  • Odpowiedz
  • 2
@Wychwalany: genialny pomysł, że też na to nie wpadłem... szkoda tylko, że moja konkurencja handluje w Polsce z kraju, w którym dostała od swojego rządu w tym roku obniżkę podatku zamiast podwyżki. Zresztą większość polskiej konkurencji też dostanie obniżkę składki. No ale czyż 8000 zł co miesiąc na NFZ to nie jest po prostu mój patriotyczny obowiązek?
  • Odpowiedz
@magnus_rex: jak brało się w epidemii różne pomoce ciniminis i pieniążki na jedno kliknięcie w aplikacji bankowej to było cacy
nikt nie mówi o tym że pcietciembiorcom znowu obniżyli a pracującym na etat fige pokazali
myślę czy nie napisać sobie na czole frajer i tak chodzić do pracy
  • Odpowiedz
@magnus_rex nie jest to dobra zmiana ale nie jest to zmiana do której nie da się dostosować biznesu. Ale widzę że twój biznes opiera się o zasadę CCC więc tobie może być trudniej
  • Odpowiedz
@magnus_rex żeby płacić 8k miesięcznie musisz mieć 300000 zł przychodu miesięcznie. W sumie to dobrze ze ci d--------ą bo zamiast płacić 1250 to będziesz płacił 8k. Na liniowce płacą 4,9 i jest dobrze
  • Odpowiedz
@usor0192 ryczałtowcy swoje i tak już się nachapali jak do 2022 mogli 100% składki zdrowotnej odliczać od podatku. Czyli nie płacili jej tak jakby wcale (w tym ja oczywiście)
  • Odpowiedz