Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak wpłacić do banku 100 tyś tak aby bank lub urząd skarbowy się nie przyczepił?

Przez lata odkładałem "zaskórniaki", aż się nazbierała sumka i trochę strach ją trzymać w skarpecie. Z drugiej strony słyszałem, że powyżej 65 tyś idzie info do skarbówki a nie mam żadnej dokumentacji odnośnie tych kwot - a są to kwoty głównie zaoszczędzone na lepszym planowaniu posiłków, wyjazdów, sprzedaży starych kolekcji komiksów, etc, etc. po 15 latach się nazbierało.

Myślałem o pożyczce i spłacaniu rat... ale na dzień dobry musiałbym ponieść kilka tyś. kosztów zw. z prowizjami i oprocentowaniem, więc odpada. Umowa pożyczki w rodzinie też. Nikt nie ma takich możliwości finansowych, niestety.

Liczę na to, że może ktoś z Was ma jakąś szerszą wiedzę w tym zakresie i może się podzielić sugestiami za co z góry dziękuję.
Nie bardzo wiem jak to otagować więc pytanie kieruje do: #biznes #januszebiznesu #pieniadze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
ambitny-wizjoner-64: @qwenti

W tym problem że w kas i us nie pracują normalni ludzie i z marszu decyzja administracyjną mu doj/ebio 75% podatku a jak będzie chciał te pieniądze odzyskać to czekają go kolejno:

1) WSA i jak przegra to koniec ale jak wygra to
2) NSA i tutaj też nic
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
lojalny-wędrowiec-49: Musisz trzymać pieniądze w banku. Niby przymusu nie ma ale jest bo tak zwane "państwo" od ponad 15 lat jawnie celuje w monitoring przepływu wszystkich środków (nie tylko pieniężnych).

Sami sobie zgotowaliście taki los jako naród, zakompleksione polactwo rzuciło się na wszystkie nowoczesne metody płatności podczas gdy u najbogatszych sąsiadów dalej króluje gotówka. Nie wiem nawet z czego to wynika bo jeszcze niecałą dekadę temu płatność kartą nie była standardem w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: A wpłacaj sobie miesięcznie tysiąc lub dwa, jak masz coś wydać w sklepie to zamiast kartą płać gotówką i ani się nie obejrzysz to będziesz miał te pieniądze na koncie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie wiem może mam szczęście ale ja robię takie rzeczy na początku dziennym, przesyłałem swojej kobiecie ponad 100 tysięcy a nie jesteśmy małżeństwem, potem ona to wypłaciła z banku na drugi dzień. Kolega miał komornika za alimenty więc ponad rok jego faktury przysyłał na moje konto, pożyczałem kolegom po kilkadziesiąt tysięcy i różne inne sytuacje i to konto które jest też moim firmowym i nigdy nic. Czemu niby miałbyś
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Kasa jest legalna, tak jak pisałem to oszczędności. Odkładałem po 300 do nawet 1000 zł miesięcznie, sprzedałem kilka starych komiksów (miałem np. kilka pierwszych Spidermanów wydanych w Polsce), etc. Problem w tym, że z tego co wyczytałem, muszę mieć dokumentację albo w inny sposób udowodnić legalność tych środków. A jak niby mam to zrobić? Mogę napisać oświadczenie, a urząd skarbowy "nie da wiary".
  • Odpowiedz
@mirko_anonim wpłacaj po 2-3k czasami wiecej tylko nie regularnie żeby nie zachować jakiegoś schematu. Tak trochę to zajmie, ale nikt się nie przywali. System wychwytuje wszystko powyżej 10k i regularne wpłaty
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: To tak nie działa. Musiałby to uwiarygodnić, a pracownicy skarbówki by mogli nawet wypytywać sąsiadów, żądać rozmowy z klientami, jakichś rachunków za hotele i inne cuda niewidy. Nie wystarczy powiedzieć "Panie urzędniku, dawałem/dawałam d--y" żeby się wydostać z kłopotów.
  • Odpowiedz
To tak nie działa. Musiałby to uwiarygodnić, a pracownicy skarbówki by mogli nawet wypytywać sąsiadów, żądać rozmowy z klientami, jakichś rachunków za hotele i inne cuda niewidy. Nie wystarczy powiedzieć "Panie urzędniku, dawałem/dawałam d--y" żeby się wydostać z kłopotów.

@Ignacy_Patzer: No to bym sciemnil że poznałem geja zamożnego który miał kolegów i koleżanki i poczta pantoflową polecał usługi Xddd
A starą kartę SIM do kontaktów wywaliłem na śmieci już i
  • Odpowiedz