Aktywne Wpisy
Kotouak +462
#majsterkowanie #remontujzwykopem
Tak ładnie powiesiłem telewizor w sypialni, że mam haczyk na kalendarz w drugim pokoju xD
Tak ładnie powiesiłem telewizor w sypialni, że mam haczyk na kalendarz w drugim pokoju xD
TTedbundYY +2
Hej mam pytanie mam 15 letniego kota ostatnio takie coś na grzbiecie mu sie zrobiło jak temu zaradzić? i dlaczego takie coś się pojawiło? jakieś maści, kremy warto zakupić?
#weterynaria #koty #weterynarz #zwierzeta #kiciochpyta
#weterynaria #koty #weterynarz #zwierzeta #kiciochpyta
Tesla 3 standard, ~50kWh bateria LFP, pompa ciepła, tył napęd ~300KM i 5,5s do 100 km/h. Zasięg mocno zróżnicowany od temperatury i prędkości, w moim przypadku jakieś 350-500km na jednym lądowaniu.
Co mnie skłoniło do zakupu? Jeżdżę 95% czasu po mieście wokół komina, rzadko kiedy trasy do 100km a raz w roku może 500km do rodzinki.
1) stosunkowo dobre przyspieszenie jak na tą cenę samochodu
2) ZERO serwisów olejowo-filtrowych i tym podobnych, lądujesz, jeździsz i zalewasz płyn do spryskiwaczy
3) nie trzeba czekać na rozgrzewanie się silnika w zimę
4) bardzo ekonomiczna jazda w porównaniu do benzyny
Średnie zużycie wychodzi mi około 13-15 kWh na 100km w mieście, ładując się z domu na normalnej taryfie to jest 13-15 PLN. Ładując się z publicznej “wolnej” (11kW, pełne naładowanie w 4-5h) ładowarki wychodzi około 23-27 PLN. Tanio, nawet publiczna ładowarka wychodzi taniej niż LPG.
Sam samochód prowadzi się super, brak skrzyni biegów i moc dostępna od razu to coś pięknego do jazdy po mieście. 5,5s z czasem się już znudziło i fajnie by było mieć 4s z long range’a i 4x4.
Jakość tego modelu jest spoko, nie wiem jak poprzednie (a ponoć miały sporo problemów), nie mam większych zarzutów. Brakuje mi trochę HUD’a i fizycznego czujnika deszczu (ten z kamer jest beznadziejny) i może Apple Cara (chociaż wbudowany system nie jest zły)
Przy aktualnej cenie za nowego 189k - 2k z refa - dotacja 19/27k robi się z tego przyjemna kwota. Jakby wziąć pod uwagę długoterminowo brak kosztów przeglądów i jazdę na tańszym prądzie to jeszcze jest jeszcze lepiej. O dodatkowych benefitach jak bus pasy czy darmowe parkingi miejskie nawet nie wspomnę.
Wiem, ze elektryki nie są dla każdego, ale póki co widzę więcej plusów niż minusów.
#tesla #samochody #ev
poza tym, za 100 tysiecy to mozna miec Cadillaca CTS-V z V8 i 3,9s do setki,
Jadąc w trasę i tak musisz się co kilka godzin zatrzymać, chyba że jesteś yolo butelkowcem jadącym do NL na strzał, ale no to wtedy współczuję.
Takie rzeczy na gwarancji wymieniają i to u CIebie pod domem. W spalinowym co roku musialem jeżdzić i siedzieć w serwisie po 1-2h +2h na jazde w jedną i w drugą.
Co doładowania w trasie to te najlepsze auta w trasie też są już znośne. W te wakacje zrobiłem 1300km w
@gonzo91: siedzialem, jezdzilem paroma elektrykami nawet. nie jestem fanem wrażeń z jazdy jakbym tramwaj prowadził po prostu. wolę staroświeckie i warczące V8, i tyle :)
@stary_grat: ludzie, którzy jeżdżą mało i którzy mają garaż, poświęcają 10s na podłączenie wtyczki,
@gymw8nhnzd: bardzo dobry wybór. Ale nawet jak zmienisz na performance to i 3s się znudzą ;)
Jak ci się chce w to bawić, to można mieć apple/google carplay przez taki dodatek, łączysz się teslą
@gymw8nhnzd: ładujesz w domu z normalnej wtyczki czy siłą?