Wpis z mikrobloga

Hejo, mam pytanie dotyczące biegłych sądowych, ile taka persona ma czasu na stworzenie opinii i czy jest to w jakikolwiek sposób regulowane?

Sprawa dotyczy śmierci mojego taty w wypadku przy pracy i zatrzymała się na etapie postępowania przygotowawczego, sytuacja miała miejsce na początku 2023 roku, w grudniu 2023 dostałem list z szanownej prokuratury że zawieszają postępowanie w oczekiwanie na opinie biegłego i tak sobie czekam czekam i czekam a zaraz będzie rok od wstrzymania. Jakieś pomysły bardziej doświadczonych osób co mogę zrobić?
Jeszcze studiów nie skończyłem i pierwszy raz w życiu mam styczność z prokuraturą, sądami etc.

#poradyprawne #prawo #sady #prawnik #pytanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcinnnnnnn: Ja jestem w trakcie. Przesłanie wyroku sądu rejonowego do wojewódzkiego (tylko przesłanie, wszystkie terminy dotrzymane i wyrok prawomocny) zajęło ponad ROK Były pewne pomysły przyspieszenia, ale pani adwokat poradziła, że lepiej tego nie robić, bo "sądu się nie pospiesza". Można zgłosić skargę na opiesząłość sądu, za 5 lat będzie rozprawa, gdzie jej znajomek powie, że żadne procedury nie zostały naruszone i elo pora na csa. tragedia. Czekać, pilnować, obserwować.
  • Odpowiedz
@marcinnnnnnn biegły dostaje pieniądze za opinie/ ekspertyzę powinno zależeć mu na tym żeby opędzać tematy

miałem w poprzedniej pracy kolege który pracował na etacie i był jednocześnie biegłym (jako praca dodatkowa) zapytam się go czy są jakieś ramy czasowe
  • Odpowiedz