Wpis z mikrobloga

#informatyka #bezpieczenstwo #abw @sekurak @ZaufanaTrzeciaStrona @niebezpiecznik-pl #hacking

Podczas instalowania popularnego (dość) programu Aomei Backupper, program Norton wykrył że instalator tego programu próbuje uzyskać dostęp do baz danych ciasteczek przeglądarek. A moim przypadku zarówno Firefoxa jak i Edge (na dwóch różnych komputerach).
Zgłoszenie do ABW wysłane na wszelki wypadek. Prośba o niezależną weryfikację.

Kraj pochodzenia tego programu jest nieźle zaszyty, ale to: Chengdu, Sichuan, China
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@AVOIDME: płatna wersja, a coś tam .exe
ściągnij instalator wersji paid. nie msedge się łączy z netem, tylko exec od Aomei odczytuje plik przeglądarki jaką masz na kompie, plik zawierający ciasteczka. Tak zgłosił Norton.
  • Odpowiedz
@Iavolenus Norton przy domyślnych ustawieniach będzie informował o każdej ingerencji w katalogi z danymi przeglądarek (Profiles w FF, User data w Chrome itp). Program do backupu wiadomo, że będzie też tam zaglądał. Chociaż mam wątpliwości bo jedyne co powinien robić to odczyt danych no i na pewno nie instalator :D
  • Odpowiedz
  • 0
@ZaufanaTrzeciaStrona: Czyli mam rozumieć, że instalator NIE próbował uzsykiwać dostępu do pliku z ciasteczkami, tylko Nortonowi się wydawało? Co ciekawe, była mowa o różnych przeglądarkach, np. Edge, Firefox. Być może o domyślnej.

Być może program próbował po prostu odpalić przeglądarkę z jakąś stroną i Norton uznał, że próba odpalenia (domyślnej) przeglądarki to uzyskiwanie dostępu do cookies.

A może jakiś haker to sprawdzić? Ja mogę sam, jakie narzędzia polecacie?
  • Odpowiedz