Podczas instalowania popularnego (dość) programu Aomei Backupper, program Norton wykrył że instalator tego programu próbuje uzyskać dostęp do baz danych ciasteczek przeglądarek. A moim przypadku zarówno Firefoxa jak i Edge (na dwóch różnych komputerach). Zgłoszenie do ABW wysłane na wszelki wypadek. Prośba o niezależną weryfikację.
Kraj pochodzenia tego programu jest nieźle zaszyty, ale to: Chengdu, Sichuan, China
@AVOIDME: płatna wersja, a coś tam .exe ściągnij instalator wersji paid. nie msedge się łączy z netem, tylko exec od Aomei odczytuje plik przeglądarki jaką masz na kompie, plik zawierający ciasteczka. Tak zgłosił Norton.
@Iavolenus Norton przy domyślnych ustawieniach będzie informował o każdej ingerencji w katalogi z danymi przeglądarek (Profiles w FF, User data w Chrome itp). Program do backupu wiadomo, że będzie też tam zaglądał. Chociaż mam wątpliwości bo jedyne co powinien robić to odczyt danych no i na pewno nie instalator :D
@ZaufanaTrzeciaStrona: Czyli mam rozumieć, że instalator NIE próbował uzsykiwać dostępu do pliku z ciasteczkami, tylko Nortonowi się wydawało? Co ciekawe, była mowa o różnych przeglądarkach, np. Edge, Firefox. Być może o domyślnej.
Być może program próbował po prostu odpalić przeglądarkę z jakąś stroną i Norton uznał, że próba odpalenia (domyślnej) przeglądarki to uzyskiwanie dostępu do cookies.
A może jakiś haker to sprawdzić? Ja mogę sam, jakie narzędzia polecacie?
pies to najlepszy przyjaciel czlowieka i beka z przegrywow z wykopu co uskuteczniaja jakis hejt na psy XD wam to sie od tego przegrywu w glowach pie*rzy ostro #psiarze #psy
Podczas instalowania popularnego (dość) programu Aomei Backupper, program Norton wykrył że instalator tego programu próbuje uzyskać dostęp do baz danych ciasteczek przeglądarek. A moim przypadku zarówno Firefoxa jak i Edge (na dwóch różnych komputerach).
Zgłoszenie do ABW wysłane na wszelki wypadek. Prośba o niezależną weryfikację.
Kraj pochodzenia tego programu jest nieźle zaszyty, ale to: Chengdu, Sichuan, China
źródło: chrome_5Wak09g9wn
Pobierzściągnij instalator wersji paid. nie msedge się łączy z netem, tylko exec od Aomei odczytuje plik przeglądarki jaką masz na kompie, plik zawierający ciasteczka. Tak zgłosił Norton.
@Iavolenus: Norton bywa przeczulony.
Być może program próbował po prostu odpalić przeglądarkę z jakąś stroną i Norton uznał, że próba odpalenia (domyślnej) przeglądarki to uzyskiwanie dostępu do cookies.
A może jakiś haker to sprawdzić? Ja mogę sam, jakie narzędzia polecacie?
Zaznacz w filtrach tylko ten instalator, bo inaczej nic nie zobaczysz i sprawdź, co tam się dzieje :)