Wpis z mikrobloga

Głęboko gdzieś w pamięci siedzi mi fragment którejś z książek odnośnie odkryć nt. mechaniki kwantowej. Za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć o którego z głównych bohaterów chodzi. A mianowicie ten fragment wyglądał tak, że ten wynalazca był na jakiejś wyspie. Tam "poskładał wszystkie klocki do kupy" i aż sam nie mógł w to uwierzyć. Pamiętam, że mega fajnie się to czytało i chętnie bym do tego wrócił.
Sprawdzałem pobieżnie biografię Maxa Borna, Heisenberga, Comptona, Nielsa Bohra... Pewnie mi coś umknęło.
Kojarzy ktoś będący głębiej w temacie?

#fizykakwantowa #fizyka #nauka #czas #ciekawostki
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
@Alsedar gpt- Opis, który podajesz, może odnosić się do Nielsa Bohra i jego pobytu na wyspie Helgoland w 1925 roku. To właśnie tam Werner Heisenberg, jeden z twórców mechaniki kwantowej, opracował podstawy mechaniki macierzowej, co było kluczowym krokiem w rozwoju tej dziedziny. Heisenberg udał się na Helgoland, aby w spokoju pracować nad problemami związanymi z fizyką atomową. Właśnie tam, w odosobnieniu, zdołał "poskładać wszystkie klocki do kupy" i sformułować nową teorię,
  • Odpowiedz
@Alsedar komentarz dla zasięgu.
Doskonały film przedstawiający konsekwencje tego odkrycia który zmienił cały świat oraz postrzeganie energii atomowej.
AFa88 - @Alsedar komentarz dla zasięgu. 
Doskonały film przedstawiający konsekwencje ...
  • Odpowiedz