Wpis z mikrobloga

Niby coś wiem o pieniądzach, ale przy leasingu i ubezpieczeniach AC, GAP i cała reszta zgłupiałem.

Jestem płatnikiem VAT, auto będzie do użytku mieszanego czyli odliczam 50% vat.
Przyjmijmy, że kupuje nowe auto, będzie AC i będzie GAP fakturowy.

Przyjmijmy, że auto będzie kosztowało 200 k brutto.
Rata leasingowa wynosi przyjmijmy 2500 zł brutto
Wykup 120 000 brutto. Okres 60 miesięcy.

Auto zostanie skradzione po miesiącu.

Jak będzie wyglądać rozliczenie tego?
Wg tego co wszędzie czytam
- leasing żąda wszystkich opłat do końca umowy czyli (2500 * 60) + 120 000 = 150 000 + 120 000 = 270 000?
- AC wypłaca wartość zakupu = 200 000
- GAP nie wypłaca nic, bo wartość wypłacona przez AC jest równa zakupowi

I ja mam do dopłaty do leasingu 70 000 brutto?

@OptiFinance? Wytłumaczysz i zrobisz gapa, na którym nie stracę?

#leasing #ubezpieczenia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@13579_ leasing policzy saldo i dyskonto odsetek, zapewne przyjmą ok. 3% stawkę, więc wyjdzie realnie do spłaty jakieś 210k, a nie 270k. Ale tak - dopłacisz wszystko powyżej 200k. Natomiast nikt Ci nie da 60% RV po 5 latach. 30%, moooże 40%.

Zadziałałby GAP finansowy zamykający zobowiązanie, ale już długo nie widziałem takiego produktu na rynku.

Ale stosując Twoje kwoty i założenia to tak to wygląda.
  • Odpowiedz
  • 0
@OptiFinance: Czyli w skrócie - leasing mimo iż realnie nie będzie finansował tego auta w czasie 60 miesięcy (bo skradzione zostało po 7 dniach) policzy mi marżę (czytam, że najczęściej koszty pomniejszane są o wibor), którą miał wyestymowaną w koszcie rat leasingowych na okres 5 lat i skasuje mnie to plus wykup?

Trochę absurd, bo nie poniosą kosztów finansowania, bo kapitał do nich wróci dziś, a nie za 5 lat, po
  • Odpowiedz
@13579_ nie do końca. Sprawdź warunki szybszej spłaty w kredytach firmowych. Najczęściej dyskonto to właśnie odrzucenie WIBOR i zostawienie marży lub innej stawki. Jestem tydzień na urlopie, ale jak przypomnisz mi w przyszły czwartek to Ci wrzucę Excel co do grosza na porządnych danych/symulacji ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 1
@OptiFinance: no nie no, na finansowaniu kredytowym akurat się znam.

Dla kredytu masz ewentualnie prowizję za wcześniejszą spłatę, która najczęściej jest wyrażana procentowo do kwoty kapitału. Nigdy w żadnej umowie nie widziałem odniesienia prowizji od wcześniejszej kwoty od wiboru czy jakichś pokręconych wzorów wyliczania wcześniejszej spłaty.

Dyspozycja spłaty -> kapitał + prowizja -> po kredycie

Chyba, że masz na myśli to, że dyskonto policzone dla leasingu to realnie wychodzi na
  • Odpowiedz