Wpis z mikrobloga

Przypominam zoomerom 15 letnim ze przegapiliscie peak jakosci zycia w tym kraju ktory przypadal na lata 2010-2015. Czizburgery za 2 zl, tanie samochody (proporcja zarobki - ceny byla wtedy korzystniejsza), latwiej o prace, mniej s----------a w spoleczenstwie, itd itd. Moze to i dla Was lepiej bo nie macie porownania. #takaprawda #gorzkiezale
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale rudy wtedy rządził i ludzie z----------i za 3 zł na godzinę i tak właśnie powstały januszexy. Wielce panujący wtedy prywaciarze nauczyły się wykorzystywać ludzi. Wtedy kupiłeś 1,5 chesseburgera za godzine roboty teraz kupisz 3. Kij w mrowisko

@Qql3l3: a w 2005-2007 rządził Pis i ludzie z----------i za 1,3 zł za godzinę, a później przyszedł Tusk i pensja minimalna wzrosła z 800zł na 1800zł
  • Odpowiedz
@siepan: Właśnie nigdzie, dla kogoś kto zarabia minimalną to jeden c--j, a nawet jeszzcze gorzej mimo że niby zarabia 2 razy więcej.
Teraz to niektórym bardziej się opłaca na zasiłkach ślizgać niż do roboty za minimalną iść.
Wtedy zarabiałem minimalną krajową a teraz dużo więcej, aczkolwiek rząd chce usilnie obrzydzić mi uczciwe zarabianie bo po c--j się męczyć jak można zostać patusem na zasiłku czy inne rencie.
W tamtych czasach
  • Odpowiedz
brak gruzinów, uzbeków i ukraińców - mniejsza przestępczość

@FFFFUUUU: po c--j kłamiecie?
Jeszcze 400 inteligentow to zaplusowalo xD C--j czy to prawda, ważne że w głowie jest n---------------e. Testo czemuś nas opuścił
  • Odpowiedz
@Pasterz30: Zależy, ja pracuję od 2011 i tych czasów nie wspominam dobrze. Januszexy notorycznie zatrudniające na umowy-zlecenia do pracy typowo biurowej za śmieszne pieniądze. Zresztą moją firmę z tamtego czasu nawet Januszexem trudno nazwać, bo to było ORANGE POLSKA SA. Tak tak, taki moloch i zleceniówka za najniższą krajową przedłużana co miesiąc. Od 2014 była to umowa o pracę tymczasową przez agencję. Zwolniłem się w 2017, wtedy miałem zarobki około
  • Odpowiedz
@Pasterz30 To było pewnie dobre jak zarabiałeś 10k, na najniższej to te pieniądze były śmieszne i też nie szło za to balować. Teraz to jest rozwodnione ale na pewno tym na najniższej odkąd w ogóle jest to musi być siłą rzeczy lepiej, problem że historycznie najwięcej % osób zarabia najniższą, każde zwiększenie tej kwoty „topi” tych co mają więcej. Za tamtych czasów pewnie mogłeś sobie zarabiać 6 tysięcy i jakoś żyć
  • Odpowiedz
@Pasterz30: a jak mam 45 lat i z Polski wyjechałem 20 lat temu to kim jestem według tej twojej z d--y teorii? Nie jadłem gówna za 2 złote o którym piszesz, ceny twoich używanych samochodów też mnie nigdy nie interesowały a mam 6 aut. Przestań zaśmiecać wykop wysrywami z d--y bez sensu
  • Odpowiedz
@CrytekPL pelna zgoda od 2020 spadek i to rownia pochyla.
Urealnienie efektu 500+ i covidowy dodruk i wojna 2022.

Wniosek: duzo siana na rynku = wzrosty cen= zejscie duzej populacji klasy sredniej do klasy biednej= rozwarstwienie spoleczne= pogorszenie jakosci zycia.

U nas sie nie inwestuje lepiej rozdac kasę deweloperom i
  • Odpowiedz
brak gruzinów, uzbeków i ukraińców - mniejsza przestępczość

@FFFFUUUU: teraz jest dużo mniejsza przestępczość niż wtedy no ale przynajmniej zęby wybijali polacy a nie obcokrajowcy
  • Odpowiedz
@Pasterz30: ja na szczeście zacząłem oszczędzać pieniądze już w brzuchu matki dlatego mogłem jako 18 latek kupić sobie dom w centrum warszawy kiedy było jeszcze taniej.
  • Odpowiedz