Wpis z mikrobloga

@szzzzzz: w stanach ludzie niejednokrotnie boją się wzywać karetkę, żeby nie w----ć się w długi. M.in. właśnie z beznadziejnej służby zdrowia wynika kryzys opioidowy. Ludzie mają przewlekłe bóle, złamania, ale zwyczajnie nie stać ich na profesjonalną opiekę.
  • Odpowiedz
@szzzzzz: kiedyś byłem na sorze i okazało się że nie miałem ubezpieczenia.
Za pakiet badań i pobyt zapłaciłem 400pln a myślałem że będę po amerykańsku bulił z 4k.
Polska jest jednak tania.
  • Odpowiedz
@Szalom: Akurat insulina to taki ciekawy przypadek, że firmy w USA produkujące ją bardzo dużo płaciły komu trzeba by nie dopuścić do obrotu insuliny spoza USA. Dzięki czemu obecnie mają monopol i zmowę cenową, gdzie miesięczne kuracje idą w setki dolarów.
  • Odpowiedz
@szzzzzz: @lajsta77 Takie są konsekwencje walki z monopolem państwowego funduszu. Jak jest 50 ubezpieczycieli, to wiadomo że wynegocjują znacznie gorsze stawki za wszystko niż jak jest jeden monopolista, który może każdemu szpitalowi / koncernowi farmaceutycznemu zagrozić, że nie dostanie kontraktu i straci dostęp do rynku 38 milionów klientów.
  • Odpowiedz
kiedyś byłem na sorze i okazało się że nie miałem ubezpieczenia.

Za pakiet badań i pobyt zapłaciłem 400pln a myślałem że będę po amerykańsku bulił z 4k.

@analboss: Niepotrzebnie płaciłeś. Myślisz, że pijane żule płacą?

Konstytucja,
  • Odpowiedz
@jednorazowka: jak się nie znasz to lepiej nie udzielaj porad prawnych, bo tylko komuś zaszkodzisz. Równy dostęp nie oznacza bezpłatny. Najpierw dostajesz świadczenie zdrowotne (niezależnie od swojego statusu finansowego), a potem rachunek (również niezależnie od swojego statusu). Odsyłam do art 50 ust.11 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych:

11. W stanach nagłych lub w przypadku, gdy ze względu na stan zdrowia nie jest możliwe złożenie oświadczenia, o
  • Odpowiedz
@lajsta77: nie, to są ceny z d--y dla nieubezpieczonych. Ubezpieczalnia płaci mniej bo ma umowę. Te ceny podobno można zbijać jeszcze z prawnikiem ugodą i później dopiero zacząć spłacać i to jeszcze tak sprytnie, że totalnie minimum, żeby cię komornik nie rozjechał xD

No ale ogólnie w Polsce np. nowe biodro, w prywatnym szpitalu, to około 20k pln. W USA ceny startują podobno od 25k zielonych.
  • Odpowiedz
@geuze: @Mihaueck ja zapłaciłem 1500$ bo tak miałem umowie ubezpieczeniowej maksymalną kwotę jaką mogę zapłacić, oni podają ceny z d--y żeby ludzi straszyć i zmuszać do ubezpieczenia. Peweni ubezoieczyciel się dogadał i zapłaci im mniej niż połowę z tego. Jeszce rachunku od ubezpieczyciela nie dostałem
  • Odpowiedz
@Pomnik_czynu_Medycznego: dlatego trzeba się ubezpieczyć i dokładnie patrzeć na kwoty out of packet czy deductible. Co roku się na nowe mecze z wyborem planu myśląc na co zachoruje ;) niestety jako samozatrudniony mam ceny ubezpieczenia też trochę z d--y w porównaniu z wielkimi biznesami
  • Odpowiedz