Od ok 1,5 tygodnia bolą mnie stawy- głównie stawy nóg. Nie mam przy tym temperatury ani kaszlu- tylko ból i ogólne osłabienie. Dodam, że od marca do grudnia pracuję na zewnątrz. Czy może mieć to związek z porą roku, wilgotnością i spadkiem temperatury?
@Jurga09 jako że nie jestem ekspertem, to się wypowiem. Brzmi jak reumatyzm ( ͡º͜ʖ͡º). Mialem podobnie z łokciami. Ćwiczenia na wzmacnianie łokci plus codzienna suplementacja koleganem mi pomogła na te bóle.
@Jurga09: To zależy ile masz lat. Tak to ciężko stwierdzić. Jak pracujesz na zewnątrz, nie złapałeś kleszcza? Ja przechodziłem boreliozę i rzuciło mi się na wszystkie stawy, tak że nie mogłem poruszać się przez miesiąc. Nawet pasuje, ale to luźna sugestia.
@Jurga09 idz do lekarza po prostu, a nie pytasz na portalu z obrazkami. Mam podobny problem, diagnozuje 3 miesiąc i dalej nie wiem wtf, potencjalnych powodów bólów stawów jest milion.
Pierwsze swoje kroki do rodzinnego skieruj, zrób badania jakie ci zaleci. Jak nic z wyników nie widać, to cie skieruje do reumatologa i dostaniesz więcej badań i trochę witamin.
@Foxlifejenkins: 36 lat, kiedyś podłapałem kleszcza, wyszedł rumień ale wziąłem antybiotyk- badania pokazały, że nie zachorowałem na boreliozę. Niestety, w pracy się nie oszczędzałem- dużo klęczenia, dużo podnoszenia- być może mam teraz efekty.
@Jurga09: To może warto się zbadać, mi lekarz kazał do końca życia robić badania tak co kilka lat. Podobno bolerioza może się "zahibernować", ale nie jestem pewien, bo słyszałem już wiele rzeczy i dużo było ze sobą sprzecznych.
@Jurga09: Też w pierwszej kolejności bym obstawiał przepracowanie. Jest przy tym taki mechanizm w organiźmie człowieka, że pod wpływem zimna uruchamiają się stany zapalne, ale problem istnije już od dawniej, ten chłód tylko inicjuje ten stan, który i tak by powstał za chwilę. Stanu zapalny należy w piewszej kolejności uznawać a stan regeneracyjny. Na kości i stawy wiadomo wit. D w kroplach to sobie można spore dawki podać, natomiast generalnie
Dodam, że od marca do grudnia pracuję na zewnątrz.
Czy może mieć to związek z porą roku, wilgotnością i spadkiem temperatury?
#medycyna #zdrowie #pytaniedoeksperta
Mialem podobnie z łokciami. Ćwiczenia na wzmacnianie łokci plus codzienna suplementacja koleganem mi pomogła na te bóle.
Jak pracujesz na zewnątrz, nie złapałeś kleszcza? Ja przechodziłem boreliozę i rzuciło mi się na wszystkie stawy, tak że nie mogłem poruszać się przez miesiąc. Nawet pasuje, ale to luźna sugestia.
Pierwsze swoje kroki do rodzinnego skieruj, zrób badania jakie ci zaleci. Jak nic z wyników nie widać, to cie skieruje do reumatologa i dostaniesz więcej badań i trochę witamin.
Stanu zapalny należy w piewszej kolejności uznawać a stan regeneracyjny. Na kości i stawy wiadomo wit. D w kroplach to sobie można spore dawki podać, natomiast generalnie