Wpis z mikrobloga

Trochę przydługie mi wyszło, no ale. Jeśli chodzi o meritum sprawy to pojawił się na wroclaw.pl https://www.wroclaw.pl/komunikacja/pakiet-dla-poludnia-900-pomyslow-jak-odkorkowac-poludniowe-osiedla-wnioski opis planowanych zmian jako efekt pracy magistratu więc polecam sobie to przeglądnąć. Dalej skupię się na opisie nastrojów w sali a na końcu pokuszę się o własny komentarz.

Spotkanie rozpoczął Pan z biura prasowego magistratu zapowiadając że wpłynęło 1500 opinii i 900 maili. Z jego wypowiedzi wywnioskowałem że te spotkania w polu były w sumie takim dodatkiem a głównie pracowali na tym co dostali w mailach. Współgra to z tym co zasłyszałem po konsultacjach pół roku temu (" - Co zrobimy z tymi zapisanymi kartkami, wyrzucamy? - Hmmm, najpierw zrobię zdjęcia żeby było do dokumentacji").
Następnie mikrofon przejęła Pani z biura zrównoważonej mobilności przepraszając, że spotykamy się na koniec listopada a planowali "po wakacjach", ale mieli za dużo wiadomości do opracowania i to dlatego. W odniesieniu do tego z sali padły dwa stwierdzenia (a) informacja o spotkaniu na zaledwie kilka dni przed, gdy cały projekt trwa rok ("chcieliśmy zorganizować jak najszybciej") i (b) miała być II tura konsultacji społecznych ("nie, to nie prawda - ktoś podsunął telefon ze stroną na wroclaw.pl i terminarzem mówiącym o II turze - to niemożliwe, sprawdzimy to, ale nie będzie drugiej rundy").
Potem pokazała slajd ze statystykami z których wynikało: 337 uwag dot. zbiorkomu, 284 dróg, 131 rowerów, 125 pieszych, 32 kolejowe i 25 poza zakresem i z dumą stwierdziła że zdecydowana większość dotyczyła propozycji z opracowania firmy trzeciej co znaczy że oni zrobili dobrą robotę, po czym przeszła do omawiania slajdów tego co miasto będzie robiło. Poproszono aby nie przerywać w trakcie prezentacji i Pani zreferowała mniej więcej to co widać także na linku który dałem na początku.

Ten link nie zawiera jednak kalendarium więc je tu umieszczam:
1. listopad/grudzień opublikowanie raportu po konsultacjach
2. do końca 2024+I kw. 2025 Zlecenie projektów: 1. zwycięska + pętla busowa 2. iwaszkiewicza + pętla Kryształowa 3. koncepcja+projekt Grota z buspasem 4. projekt pętla Kryształowa/P+R 5. Buforowa dwa pasy do ronda Iwiny
3. do końca 2024 prace nad układem linii autobusowych po otwarciu TA Jagodno
4. wiosna 2025 spotkania informacyjne dot. autobusów na jagodno
5. lato 2025 otwarcie TA Jagodno
6. 2025-2026 Projektowanie + Koncepcje 1. Waligórskiego 2. TA na Ołtaszyn
7. 2025-2026 Budowa 1. CPO Ołtaszyńska 2. Pawia 3. Dojście do stacji Iwiny 4. łącznik pieszo-rowerowy szkoła Ołtaszyńska
8. 2026-2027 Budowa 1. Zwycięska + rozbudowa pętli 2. Iwaszkiewicza + zatoka Kryształowa 3. Tramwaj Borowska Szpital
9. 2027-2028 Budowa 1. Buspas Grota Roweckiego 2. Pętla Kryształowa P+R 3. Tramwaj Jagodno 4. Tramwaj Klecina 5. Oddanie do użytku WOW
10. 2028 Otwarcie TAT Jagodno

W tamtym linku są też pewne nieścisłości z tym co było przedstawione na spotkaniu, m.in.:
a. wiadukt na Grota miasto chciałoby żeby był poszerzony, ale to jest w gestii PKP i w sumie jeśli PKP nie poszerzy wiaduktu to buspasa na Grota nie będzie. Pani z magistratu powiedziała że miasto chce partycypować w kosztach rozbudowy wiaduktu. No ale jak by nie wyszło to w sumie nie ma co robić tego projektu.
b. skrzyżowanie Kukuczki-Borowska zostało wyłączone z procesu projektowania tramwaju na Borowską i przez to powinno być zmodernizowane szybciej, ale to i tak kwestia lat. Będzie ciągłość ścieżki rowerowej przynajmniej po jednej stronie Borowskiej. (jak zrozumiałem - tylko na tym fragmencie, więc niewiele się zmieni).
c. jeśli linia 285 zostanie wyniesiona na istniejący wiadukt kolejowy, powstanie korytarz po torach w ciągu starej trakcji linii 285 na które miasto dziś nie ma pomysłu
d. był slajd pokazujący opinie rad osiedlowych które były ze sobą w niezgodzie (jeśli dobrze zrozumiałem)
e. zamiast ronda Pio będzie zwykłe skrzyżowanie z taktem blokującym wjazd ludzi z południa.
f. buspas na Grota będzie w jedną stronę (do centrum) - dwa się rzekomo nie zmieszczą. Panie były zaskoczone propozycją że ten buspas może mieć zmienny kierunek (rano do centrum, po południu z centrum), wyraziły więc zdanie że "takie coś jest chyba niedopuszczalne". Skomentowałem że takie rozwiązanie jest stosowane w Polsce np. w Gdyni.

W każdym razie, po ok. 45 minutach na sali zaczął się sajgon. Rozpoczął Pan który przedstawił się jako mieszkaniec wojszyc od 60 lat (?) i zaczął slajd po slajdzie punktować (w większości słusznie) rozwiązania zaproponowane przez magistrat. Niestety zamiast dalej punktować słabe elementy planu zaczął proponować zupełnie alternatywne i nie mające związku z propozycjami sugestie, więc odebrano mu głos i przekazano mikrofon następnej osobie - ale ten człowiek nie dał sobie w kaszę dmuchać i do końca spotkania, praktycznie bite trzy godziny komentował i punktował każdą wypowiedź efektywnie rozwalając całą formułę dyskusji, bo pan moderator nie potrafił sobie z nim poradzić (choć przyznaję, nie było łatwo).

Następna osoba mówiła z bardzo wyraźnym akcentem rosyjskim (ukraińskim, białoruskim, whatever). W bardzo niewybrednych słowach komentowała kwestię połączenia Iwaszkiewicza i Kajdasza i puszczenia tą ulicą autobusów: mówiła że się one nie zmieszczą w tamtym miejscu. Zaraz do niego dołączyła pani która kupiła tam mieszkanie i narzekała że tam jej codziennie śmieciarka podjeżdża (?) i do tego samochód z dostawą do sklepu (??) a teraz jeszcze autobus jej będzie jeździł i co ona zrobi. Zaczęli się wzajemnie wręcz przekrzykiwać, atakując biedne panie z magistratu, spodziewałem się - na prawdę - że dojdzie do rękoczynów albo że oni zadzwonią po policję, a wtórował im pan z poprzedniego akapitu. Niestety dla nich oni się zapędzili w tej całej dyskusji bo magistrat zgasił ich pytaniem "to co, z samochodami czy tylko z autobusami" - pani trochę spokorniała, pan rosjanin dalej co rusz krzyczał ale karawana wreszcie ruszyła dalej.

Było obgadywane PKP (skostniała firma, procedury, szczeble, zrzucanie odpowiedzialności).
Padło ciekawe stwierdzenie, jakoby Sutryk stwierdził że gdyby on projektował Buforową to od razu by były dwa pasy.
Ludzie prosili o otwarcie mniejszych przejazdów drogowych m.in. Orawska, Pawia, Agrestowa - nie ma w planach.
Pawia - niestety pod konserwatorem pozostanie wąska i z kostką.
Tramwaj na Waligórskiego to w sumie dla tramwajarzy bardziej potrzebny niż dla ludzi (mogą z zajezdni wypuszczać tramwaje prosto na ślężną) - przynajmniej dopóki nie będzie tramwaju na Ołtaszyn.
Była wreszcie dyskusja o tym, że drogi zaplanowane jako dojazdowe są drogami wykorzystywanymi jako tranzytowe, niezgodnie z ich przeznaczeniem i dopuszczeniem, co może wywołać falę odszkodowań od mieszkańców - temat nie został skomentowany.
Droga ze Smardzowskiej w kierunku Klasztornej (wybudowane skrzyżowanie i kilka metrów drogi) nie będzie kontynuowana.
Była dyskusja o szkole dla Jagodna, która jest na Wojszycach, przez co Wojszyce chodzą do szkoły na Gaj, a Gaj chodzi do szkoły na Hubach. Panie powiedziały że przecież jest dobrze bo jest autobus 310 do szkoły, no i są zaplanowane kolejne dwie szkoły dla Jagodna (z niewiadomą datą realizacji) - jedna w okolicy Lutosławskiego a druga gdzieś przy Gałczyńskiego (?) - czyli znów na obrzeżach lub sąsiednich osiedlach.
No i wreszcie temat skrzyżowania Kukuczki @Oga Panie stwierdziły że miasto odpowiedziało na decyzję o usunięciu progów i że nie planują ich usuwać pomimo że są nielegalne. Przez najbliższe lata w ogóle nie planują na tym skrzyżowaniu nic nie zmieniać, bo jest dobrze i bezpiecznie. Kiedy ja odpowiedziałem sugerując, że codziennie tysiące ludzi i samochodów traci 15 minut w jedną stronę przez tą decyzję, i to jest zarówno czas ludzi jak i zdrowie wszystkich osób dookoła zostałem wręcz wyśmiany przez panią. Niezrażony podkreśliłem że progi można usunąć w dwa dni tak szybko jak zostały one zainstalowane, a ich montaż nie zmienił faktu że rowerzyści nie mają tam pierwszeństwa a praktycznie za każdym razem je wymuszają. Wreszcie podkreśliłem że jeśli chodzi im o bezpieczeństwo to przejazd rowerowy powinien być w tamtym miejscu usunięty pozostawiając przejście dla pieszych na którym każdy pieszy nawet taki który przeprowadza rower ma pierwszeństwo. Zostało to znów zbyte dość szyderczym uśmiechem. Więc @Ogau myślę że czas na prawdę na pana usuń znak z youtube :) #usunznak

==========================

Nie ukrywam, że jest mi trochę smutno, bo zaproponowane rozwiązania nie są ani trochę przełomowe. Nie pojawiła się żadna dyskusja o planach jakiegokolwiek nowego rozwiązania, nie wiem - drogi, szybkiego tramwaju, systemu przesiadek, ...
Ba. Ani razu nie padło stwierdzenie "węzeł przesiadkowy" choćby w kontekście dyskusji o linii tramwajowej przy szpitalu. Na to stwierdzenie Pani upierała się że przecież pętla na rysunku jest zaplanowana blisko przyszłej stacji kolejowej. Usłyszałem ciszę, gdy zapytałem się czy w ramach koncepcji PKP uwzględnia łatwy dostęp do tego przystanku tramwajowego.
Wrocław A.D. 2024 kłóci się o drogę tylko dla autobusów, nie zna rozwiązań aktywnie sterujących ruchem i zastanawia się czy dla kilkudziesięciotysięcznego osiedla warto budować dwupasmową ulicę - jednocześnie narzekając że zaraz za jego granicami budują się potężne osiedla i wręcz planuje ich odgradzanie od miejskiej infrastruktury. N nie rozumie i nie chce korzystać z rozwiązań "quick win", twardo stojąc przy swoich błędnych decyzjach organizacyjnych i zatwardziale, z uporem maniaka podkreślać, że "przecież chcemy dobrze" i "będzie dobrze".
Jest 26 listopad 2024, poranny korek do skrzyżowania Kukuczki na Grota zaczyna się na Parafialnej na wysokości Radarowej, wieczorny z miasta zaczyna się przy Kuronia, a niekiedy ciągnie się aż przez dworzec główny do placu dominikańskiego, a Zwycięska jest ulicą powszechnie unikaną do przejazdu korkując się nawet w sobotę o 13 na kilkanaście minut. Szlabany na Grota i Buforowej, a szczególnie na Zwycięskiej raz na tydzień, może dwa tygodnie uszkadzają się spadając na samochody. Nie jest zaskoczeniem jeśli jadące Zwycięską autobusy nie przyjeżdżają przez godzinę, a taksówkarze z premedytacją anulują kursy na Wojszyce czy Jagodno. Niech ktoś zawoła za pięć lat, zobaczymy jak zaproponowane dziś rozwiązania wpłyną na sytuację transportową w mieście.

Wołam #wroclaw @Darth_Gohan @Escalade @NuklearnySzpadel @Domciu @Hmrogrz @planarize bo prosili.
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

taksówkarze z premedytacją anulują kursy na Wojszyce czy Jagodno

@puexam:

W sumie to dopiero niedawno miałem taką sytuację, że o późnej godzinie chciałem wezwać ubera na Jagodno i nie znalazło żadnego auta. Po 10 minutach znudziłem się i wróciłem do siebie pieszo. Wydawało mi się to niemożliwe w tak dużym mieście. I od razu pomyślałem, że olewają Jagodno.
  • Odpowiedz
@puexam: Dziękuje Ci bardzo za obecność i spisanie przebiegu spotkania. Skwituje to krótko - miastem sterują ludzie niekompetentni, którzy jedyne co mają w agendzie, to nienawiść do samochodów.
  • Odpowiedz
@puexam zobaczymy na ile realne będą te terminy. Coś mi się nie wydaje żeby do 2028 skończyli WOW. Niby przetarg jest, ale ciągle nie można wybrać firmy do jej budowy. Przebudowa węzła kolejowego to też nie będzie rok ani dwa. A bez tego nie ruszy połowa z wymienionych inwestycji.
  • Odpowiedz
@puexam: Niestety nie byłem w stanie dojechać na Asfaltową na ustaloną godzinę, więc wielki dzięki za relację. Ciekawi mnie, czy jakkolwiek, nawet szczątkowo czy na zasadzie domysłów, był komentowany pomysł na poszerzenie wiaduktu? Z jednej strony (od szpitala) jest ścieżka rowerowa i deptak, z drugiej Koszycka (swoją drogą z niedawno położonym asfaltem do wysokości Spiskiej). Niby jest tam jeszcze trochę miejsca na nasyp, ale niezbyt dużo wg mnie. Rozumiem również,
  • Odpowiedz
Panie stwierdziły że miasto odpowiedziało na decyzję o usunięciu progów i że nie planują ich usuwać pomimo że są nielegalne

@puexam: no są bezczelni i co im zrobisz? Będę miał przypływ w--------a na magistrat to zbiorę te pisma i wyśle do pana znaka.

Pawia 2025-2026 też jest mocna. Remontują 500 metrów drogi od 2018 i zacząć nie mogą
  • Odpowiedz
rozwiązania są świetne, Ołtaszyn i Jagodno mocno zyskały.

Tylko Wojszyce są w dupie głębiej niż były.

@Wychwalany: Weź mi powiedz człowieku co tam jest świetnego? Ty przeczytałeś co pisze @puexam ? Przecież buspas nie Grota Roweckiego nie powstanie dopóki nie zgodzi się PKP. Masz już na północy miasta przykład jak to PKP się z miastem dogaduje ze
  • Odpowiedz
No, ale jak widzisz niektórzy twierdzą, że będzie super xD

@Darth_Gohan: to jest nasz lokalny Sasin. 310 też miało być super i jeździć pełne. Jak jest, każdy widzi. Jak ten wariat mówi, że będzie super to znaczy, że będzie katastrofa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Urzędasy przyszły, naobiecywały i to tyle. Już widzę, jak cokolwiek z tych planów zostaje zrealizowane do 2028. Może uda im się jakąś
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Murasame jeśli masz za 20 złotych ryzykowac stanie godzinę w korku to ja ich absolutnie rozumiem.
@rosomak94 WOW może się wreszcie zadzieje. Ale będę zaskoczony jeśli przynajmniej połowa tych większych projektów będzie zrobiona w założonym czasie.
@Grayswandir jeśli chodzi o poszerzenie wiaduktu dla kolei to zrozumiałem że tam już jest miejsce na 4 tory. Poszerzenie dla ruchu miejskiego: "nie wiemy, to zależy od projektu kolei do którego my tylko dajemy
  • Odpowiedz
tak ostatnio p--------z głupoty że muszę ograniczyć czas marnowany na odpowiedzi

@Wychwalany: XD XD XD XD

No faktycznie mea culpa. Jednak jest przetarg. Teraz tylko czekać czy przejdzie
  • Odpowiedz
"To może my nic nie będziemy robili jeśli się wam te rozwiązania nie podobają?"

@puexam: ( ʖ̯)

Widzę, że "mniej xxx, więcej mycia" to hasło przewodnie całego magistratu, a nie tylko przestępcy dowodzącego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan człowieku, czytaj na co odpisujesz. Chyba wyraźnie napisałem że Wojszyce są w glebszej dupie niż były. Ołtaszyn dostal nowe rozwiązania, Jagodno ma podtrzymane rozwiązania sprzed wielu lat, a grozili że je wycofają. Wojszyce są ruchane i zmuszane do jazdy naokoło przez sąsiednie osiedla.
  • Odpowiedz
4 pasmowa Buforowa powinna zostać wybudowana od razu i takie jest moje zdanie.

@Domciu: taki plan jest od samego poczatku, przebudowe podzielili na 3 etapy bo łatwiej dostać 3 małe dofinansowania niż 1 olbrzymie. Ale wykopki tego nie rozumieja a do zródeł nie zagladaja. Jedynie przed ostatnimi wyborami pojawila sie opinia sutryka ze on by tych 4 pasow nie chcial ale po wyborach wycofal sie.

@puexam: jako ratunek
  • Odpowiedz