Wpis z mikrobloga

Cześć mam takie pytanie może ktoś dla mnie je wytłumaczy.

W Świdniku powstało coś rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej, dzięki temu okolica zyskała nową drogę. Droga jak na nasze standardy nowa ponieważ ma niecałe 2-3 lata.

I tutaj kieruje swoje pytanie, co kierowało projektantami żeby umieścić na nowej drodze studzienki z prawej strony, gdzie dziennie jeździ kilkadziesiąt samochodów ciężarowych xD

Czy to było na zasadzie "o narysowało mi się tutaj, co z tym zrobić? A c--j zostaw tak"

Na widocznym zdjęciu pierwsza studzienka i tak jest trochę dalej od krawędzi, ale sąsiadującą jej studzienka od kanalizacji już widocznie się zapada.
I tak jest na całej długości tej drogi. Pozapadane studzienki na całej długości.

Czy to jakaś kosmiczna technologia żeby umieścić taką studzienkę mniej więcej na środku danego pasa ruchu? Czy te drogi projektują jacyś stażyści z orzeczeniem?

#motoryzacja #polskiedrogi #patologiepolskiegobudownictwa #drogi #lublin #swidnik
picasssss1 - Cześć mam takie pytanie może ktoś dla mnie je wytłumaczy.

W Świdniku po...

źródło: IMG_20241126_224024

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@picasssss1: ...a dlaczego nie w chodniku? Przecież w razie remontu taniej zdjąć i położyć kostkę, niż asfalt.
inb4 "a gdzie się piesi podzieją jak będzie remont" - można im wydzielić przejście po asfalcie.
  • Odpowiedz
Mnie to zawsze fascynuja te okrągłe studnie :D zamiast dać na środku żeby brać je miedzy koła to w-------ą je tak żeby koniecznie wjechac w nie. Juz pomijam że po miesiącu są zapadnięte
  • Odpowiedz
@picasssss1: Włazy studni rewizyjnej są tak umieszczone, że jak normalnie jedziesz, trzymając się prawej strony, nie przejedziesz po nich. Faktem jest, że jest raczej trend umieszczania poza jezdnią ale po fotce ciężko mi stwierdzić warunki techniczne.
  • Odpowiedz
@picasssss1: mało kto daje j-----e o to, czy kierowcowm nie będą przeszkadzały studzienki, projektując patrzy się na to aby zachować odstępy od innych planowanych albo istniejących sieci

@bidzej pod chodnikiem pewnie idą kable albo woda pitna
  • Odpowiedz
@picasssss1 ja też kiedyś nawet o to pytałem na Mirko: czemu te okrągłe studzienki są takie r-------e to tu to tam, co chwilę trzeba je omijać, jedzie się nierówno. Czemu one nie są na środku pasa albo jezdni??

Otóż dowiedziałem się, że na etapie wykopywania ziemi i kładzenia kanalizy ekipa trzyma się pewnych ram gdzie kopac ale nie są w stanie przewidzieć gdzie ostatecznie będzie jezdnia, jak będą sąsiednie przyłącza i
  • Odpowiedz
@picasssss1: Norma. na Racławickich porobili studzienki na torze jazdy autobusów wjezdzajacych na przystanki.

Ciekawostka. JP2 do Krasnickiej robili w 2009r? jest równa. Dlaczego? Studzienki są w krawęznikach. Jak w stanach. Czyli mozna dobrze zrobić
  • Odpowiedz
I tutaj kieruje swoje pytanie, co kierowało projektantami żeby umieścić na nowej drodze studzienki z prawej strony, gdzie dziennie jeździ kilkadziesiąt samochodów ciężarowych xD

@picasssss1: Przynajmniej równo czy trzeba slalom robić? Jeżdżę codziennie przez drogę która ma studzienki poprzesuwane względem siebie np. o 40 cm w lewo potem w prawo, mocniej w prawo i z powrotem. Strach pytać co pod tą drogą puścili ;D
  • Odpowiedz
  • 0
@Pituch: mełgiewska podobnie, pomimo tylu lat dalej jest całkiem przyjemna w jeździe

@aresius właśnie k---a nie xD te okrągłe są raz bliżej raz dalej prawej strony, a nawet jak ominiesz tą okrągła to zaraz obok jest ta kwadratowa od kanalizacji xD
  • Odpowiedz
@picasssss1:
Pamiętam, że kiedyś jechałem samochodem za facetem na skuterze.

I ten facet na skuterze jechał zygzakiem. Najpierw myślałem, że pijany... Dopiero po jakimś czasie załapałem, że przecież on po prostu omija studzienki :)
  • Odpowiedz