Wpis z mikrobloga

Nie rozumiem tych tagów o pracy/kryzysie w it.
To jakaś zorganizowana akcja trolli czy programiści w końcu podłapali żeby przestać się wszędzie chwalić jak to nic się nie robią.

Nie widzę żadnego kryzysu jak szukałem pracy zajęło mi to 3 tyg więc tak standardowo.

#pracait #korposwiat
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie widzę żadnego kryzysu jak szukałem pracy zajęło mi to 3 tyg więc tak standardowo.

@Kantar: dajesz takie szczątkowe info więc ty baitujesz
Jakoś ci nie wierze, dlaczego?
Też chodzę po rekrutacjach i sama rekrutacja trwa 6 miesięcy
1.
  • Odpowiedz
@Kantar: Zarzutka albo dowod anedgotyczny, kiedys tez niektorzy szukali pracy miesiacami, innymi zajmowalo to pare dni, tygodni. Co z tego, ze jest duzo ludzi zwalnianych, redukcje wydatkow, caly czas jest wojna podbijajaca tempo inflacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@chris88: a dla juniora dobra stawka to jaka. 16k brutto to gówniarzeria dla mida? Czemuż
@nad__czlowiek To 6 tygodni nie miesięcy. Ja miałem w tym samym tyg tel i rozmowę z zadaniami i potem czekanie na decyzję.
  • Odpowiedz
  • 0
@chris88: to co nazywasz gownostawkami to mniej więcej 2x przeciętnych zarobków w sektorze przedsiębiorstw (8320zł)

To ile bez kryzysu w takim 2014 miał taki przeciętny mid. Wtedy ta przeciętna stawka wynosiła 3980 brutto w przedsiębiorstwach.

Ja dopiero dostałem się na juniora z 13k. Jak czytałem wykop to najtrudniej się dostać na juniora a nie odczułem tego na sobie.
  • Odpowiedz
@Kantar:

to co nazywasz gownostawkami to mniej więcej 2x przeciętnych zarobków w sektorze przedsiębiorstw

Mówię o branży IT.

Ja dopiero dostałem się na juniora z 13k. Jak czytałem wykop to najtrudniej się dostać na juniora a nie odczułem tego na sobie.

Czyli masz 0-2 lata doświadczenia i dostałeś kilka ofert 10k+?
  • Odpowiedz
  • 0
@chris88: Ale to ile wtedy było więcej od przeciętnego pracownika w przedsiebiorstwach. Teraz mówisz że różnica 8400brutto dla tego mida względem przeciętniaka to gownostawka.

Ogólnie to ten kryzys to chyba po prostu sprowadzenie trochę programistów na ziemię z tego co widzę xD

Jako zaawansowany klepacz excela miałem 10200 miesięcznie. 3 lata doświadczenia w tym. Teraz jestem w analityce i raportowaniu 13k. W widełkach podawałem że chce zarabiać 122k rocznie tyle
  • Odpowiedz
  • 1
@chris88: wysłałem 6 cv. Dostałem dwie odpowiedzi. Nie dostałem odpowiedzi co ciekawe z obecnej firmy xd
Tylko weź też pod uwagę że ja szukałem pracy nie tak ściśle IT. Chciałem po prostu bardziej iść w analizę danych, raportowanie i w wymaganiach tam najczęściej są SQL, Python, power bi więc tego się poduczyłem w ostatnich miesiącach.
Ale to nie jest takie typowe stanowisko It z jakimis scrum masterami, developmentem i innymi rzeczami.
Więc
  • Odpowiedz
to co nazywasz gownostawkami to mniej więcej 2x przeciętnych zarobków w sektorze przedsiębiorstw (8320zł)

@Kantar: w IT zarabia się wielokrotność tego, co na podobnych stanowiskach w innych branżach
  • Odpowiedz