Wpis z mikrobloga

#rysowanie #rysujzwykopem Niecały rok temu, tydzień przed wigilią w 2023 roku postanowiłem kupić sobie zeszyt i zacząć rysowanie

Nigdy nie przejawiałem talentu w tę stronę, ale zawsze chciałem się tego nauczyć w jakimś stopniu. Skala przedsięwzięcia jednak mnie przerażała, bo jak ja mam zacząć w wieku 27 lat, kiedy inni rysują i uczą się tego całe życie + mają predyspozycje, kiedy ja nigdy nie miałem i max co mój nastoletni mózg potrafił stworzyć to pokraczne stickmany

Stwierdziłem, że dooobra, mistrzem nie będę, ale poziom jako tako mnie zadowoli. Od tego czasu starałem się rysować codziennie po pracy + weekendy. Zaczynałem od rysowania kółek i kwadratów, potem sześciany i nawet TO mi nie wychodziło.

Przez ten rok dużo się nauczyłem i sentymentalnie go wspominam. Eksperymentowanie z różnymi szkicownikami lub typami ołówków... Miałem miesiące, gdzie rozkminiałem, jak rysować skały, jakieś krajobrazy, trawę, drzewa... Miałem takie, gdzie próbowałem rysować maszyny, samochody. Ogólnie na obecny moment stwierdzam, że gubię się w formach, które wymagają większego rozumienia perspektywy. Światłocienia też nie rozumiem jbc. Wszystkiego będę się jeszcze uczył, bo mam już książki pod to (tylko są j---------e trudne)

Przez ostatnie x miesięcy, powiedzmy od lata jakoś starałem się przynajmniej pojąć formę, i owady nadawały się do tego. Z owadów przeskoczyłem na zwierzęta i obecnie staram się codziennie rysować inne zwierzę. Pełny rok jeszcze nie minął, ale widzę u siebie progres, bo zaczynałem od kompletnego zera
HardyE - #rysowanie #rysujzwykopem Niecały rok temu, tydzień przed wigilią w 2023 rok...

źródło: 20241126_192108

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też zaczynam rysować kompletnie od zera ale bez żadnego planu. Też rysuje głównie kółka, kwadraty, okręgi, sześciany. A jak mi sie nudzi to wchodzę na Pinterest i rysuje to co mi się wpadnie w oko i wydaje się dosyć proste ( ͡º ͜ʖ͡º)
actind - Też zaczynam rysować kompletnie od zera ale bez żadnego planu. Też rysuje gł...

źródło: 1000002778

Pobierz
  • Odpowiedz
@HardyE: elegancko Mirek. Rysowanie to przygoda! Do wszystkiego z czasem dojdziesz. Najgorsze co można zrobić, to poddać się w połowie drogi ;-)
  • Odpowiedz
@HardyE: Proporcje są prawidłowe, czyli zapewne ogarniasz zasady rysunku.
Jakbyś użył na końcu modnych na tiktoku flamastrów, to bez problemu możesz sprzedawać swoje rysunki randomom z OLX.
  • Odpowiedz
  • 2
@imperjo @naps Dzięki. Na początku się zmuszałem, a teraz mam tak, że mam myśli "porysowałbym coś", na tej samej zasadzie jak "zagrałbym w coś" - więc mózg sobie kojarzy już rysowanie = przyjemny proces

@actind Powodzonka, też rysuje z referencją. Póki co rysowanie z wyobraźni to jakaś abstrakcja

@Rustyyyy Narazie tylko ołówek, ale jak już posiedzę w tym parę lat jak pani bozia da, to przejdę na inne
  • Odpowiedz
@HardyE: dokładnie, żeby narysować coś z głowy to kilka poziomów wyżej :D

Ps. Masz może jakieś porównanie rysunków z sprzed roku i teraz?
  • Odpowiedz