Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam serdecznie. Pytam z anonima bo nie chcę zostać rozpoznany.
Kupuję samochód, warty jakieś 240 tys. Będę go odbierał pewnie jeszcze w tym tygodniu i muszę ostatecznie rozstrzygnąć czy brać go na firmę czy na siebie prywatnie. Firma do jednoosobowa działalność, co istotne rozliczenie ryczałtem.
Pani w Audi przekonała mnie że najbardziej korzystnie wychodzi wziąć na firmę, a wykupić prywatnie. Volkswagen bank który będzie obsługiwał taki kredyt na wykup prywatny pozwala. Jednak z tego co zauważyłem, jest tu raczej w mniejszości, w dwóch innych bankach w których o to zapytałem powiedziano mi że jest to wykluczone. Może ktoś mi rzuci jakieś światło dlaczego tak jest? I jakie są szanse że mój bank w ciągu 4 lat nie zmieni zdania i też nie powie że wykup prywatny już niemożliwy? No bo jak mam oszczędzić połowę VAT przy zakupie, a potem oddawać cały to... XD
Samochodu będę chciał się pozbyć niedługo po zakończeniu leasingu.
Co robić?
#motoryzacja #kredyt #leasing #audi #volkswagen

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Kupujesz samochód za 240k to szarpnij się te kilka stówek na doradcę podatkowego który Ci powie co i jak a nie na rady ekspertów od wszystkiego z wykopu :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim poza całą papierologia to tak, będziesz musiał oddać vat od ówczesnej wartości auta przy sprzedaży. Ja wyliczyłem że szkoda mi roboty tylko po to żeby odliczać połowę vatu za paliwo
  • Odpowiedz
@bb89: Nie wprowadzaj w błąd.

@mirko_anonim Prześledź #motoleasing conajmniej kilka razy opisywałem z podatkowego punktu widzenia Twoją sytuację. Gra się rozbija o 17,5k VAT od auta. Możesz zrobić na koniec wykup prywatny. Alternatywnie zakup prywatny i użytek na potrzeby firmy. Wtedy od eksploatacji odliczysz 50% VAT.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli bierzesz leasing na firmę to tylko ta właśnie firma może wykupić auto. Ale wtedy nie księgujesz tej faktury wykupowej i tyle. Auto możesz sprzedać na umowę, płacąc 3% podatku. Wiem, że wydaje się to nieintuicyjne, mi również, ale wiele źródeł potwierdza, że tak to działa i jest w pełni legalne. Zweryfikuj
  • Odpowiedz
Pani w Audi przekonała mnie że najbardziej korzystnie wychodzi wziąć na firmę, a wykupić prywatnie

@mirko_anonim: tak, tylko polski ład nieco zmienił wykup - jak wykupisz prywatnie to sprzedając przed upływem 5 lat od wykupu płacić dochodowy (vat?). chyba że darowizne zrobisz komuś w grupy której nie dotyczy podatek od darowizn
  • Odpowiedz
Volkswagen bank który będzie obsługiwał taki kredyt na wykup prywatny pozwala. Jednak z tego co zauważyłem, jest tu raczej w mniejszości, w dwóch innych bankach w których o to zapytałem powiedziano mi że jest to wykluczone.

@mirko_anonim: to nie ma żadnego znaczenia.
Faktury WYKUPOWEJ nikt nie każe Ci wrzucać w koszty, a nie wrzucając jej w koszty, jakoby wykupujesz prywatnie.
Nie ma więc ŻADNEGO znaczenia u jakiego leasingodawcy bierzesz
  • Odpowiedz