Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #samochody #jazda #ruch #kolizja #polskiedrogi #prawojazdy

Hej Mirki,

Dzisiaj miałem sytuację w której mało nie doszło do kolizji ale chciałbym się upewnić czy to by była moja wina czy jednak kierowcy autobusu (Jestem prawie ze pewny, że wina by była autobus, ale kierowca pewnie jeździ tą trasą kilka razy dziennie kilkanaście dni w miesiącu, więc zna ją lepiej)

Byłem na rondzie i w momencie zjazdu musiałem przeciąć pas. Gdy już miałem zjeżdżać, na rondo wtoczył się autobus i musiałem gwałtownie hamować. Zatrzymałem się może z 30 cm przed nim? Trabnalem na niego co mu się nie spodobało, otworzył okno i puścił w moim kierunku kilka niecenzuralnych słów, a żeby mógł ruszyć, to musiałem się cofnąć (Autobus który ma dwa “człony” i by zahaczył o moje auto). Gdyby nie zahamował, to by mi uderzył w prawy tylni bok prawdopodobnie

Na zielono jestem ja, na czerwono autobus, a w kółku miejsce potencjalnej kolizji. Czyja wina?
ElementalX7 - #motoryzacja #samochody #jazda #ruch #kolizja #polskiedrogi #prawojazdy...

źródło: IMG_8662

Pobierz
  • 617
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rozzi01

polecam takie podejcie..:

zmiana pasa na zewnetrzny odpowoednio wczesniej jak ponizej .. na wysokosci wjazdu na rondo innycj.. wtedy mamy pierwszenstwo zmiany pasa ..i dojezdzamy nastepnie do wyjazdu z ronda i co wazne mozemy zajac jeden z dwoch pasow ..

To jest w pełni poprawne podejście, ale na rondach bez wyznaczonych kierunków ruchu (czyli takim jak na rysunku). U opa rondo ma wyznaczone kierunki ruchu więc mógł jechać tak jak
  • Odpowiedz
żółty bo pierwszeństwo ma ten z prawej, czyż nie?

@toxa: No to sie zdecydujmy. Czy okreslamy pierwszenstwo juz na skrzyzowaniu (jak ja bym chcial) czy przy wjezdzie na skrzyzowanie.

Bo jesli przy wjezdzie to nie jestes w stanie okreslic kto tam ma pierwszenstwo.
  • Odpowiedz
@Rozzi01: To teraz w tej sytuacji wyobraź sobie, że jedziesz tym żółtym albo białym (nie do końca ta sama sytuacja, bo w teorii czarny i niebieski powinny zaraz zjeżdzać w prawo, no ale). Jak wyobrażasz sobie zmianę pasa na prawy? Nie ma opcji, bo jest zajęte - i co teraz, robisz okrążenie i liczysz, że coś się zwolni? To zabija cały zamysł tego typu ronda, gdzie można zjeżdżać z dwóch
  • Odpowiedz
@glass3: A niebieski moze jechac "na wprost"? No tez nie moze bo ma strzalke ze ma "skrecac w lewo". To po kiego wala przed nim przerywana skoro strzalka na pasie nakazuje "skrecac dalej w lewo"?
  • Odpowiedz
@ElementalX7: @Krupier tak sobie myślę o tym rondzie i nie mam pojęcia jak bym się zachował XD pewnie jakbym jechał tak jak autobus, to oczekiwałbym że jadąc po de facto zewnętrznym pasie, ktoś nadjeżdżający z lewej ustąpi mi pierwszeństwa. Z drugiej strony linie poziome sugerują co innego, ale nie wiem, czy bym wziął je aż tak pod uwagę. Raczej oczekiwałbym jazdy tak jak się jeździ po rondzie.
  • Odpowiedz
@ElementalX7: @Krupier Ja miałem podobną sytuację, byłem zielonym, a autobus to czerwony i tak mi wyjechał choć miał znak ustąp pierwszeństwa, ale jako że jest zimno i mokro to jechałem dość wolno w końcu jechałem po łuku, a autobus wystartował w momencie gdzie byłem w żółtym punkcie (zaznaczyłem strzałką) i dojechałem chwilę potem do jego boku. Zgodnie z tym co napisała @Wredna_pomarancza ja byłem winny ponieważ to ja
Vinizius - @ElementalX7: @Krupier Ja miałem podobną sytuację, byłem zielonym, a autob...

źródło: 315342634

Pobierz
  • Odpowiedz
@Krupier bardzo ciekawa teorie wysuwasz ze nikt nie zmienial pasa ruchu - wg tego co jest namalowane na rzucie satelitarnym..

wg Ciebie jakby autor jechal czerwonym ponizej to w zadnym z 3 mozliwosci nie zmienia pasa ruchu ??
wg Ciebie wszystko to ten sam pas ruchu
Rozzi01 - @Krupier  bardzo ciekawa teorie wysuwasz ze nikt nie zmienial pasa ruchu - ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
@zbieracz_runa_lesnego

@ElementalX7: @Krupier tak sobie myślę o tym rondzie i nie mam pojęcia jak bym się zachował XD pewnie jakbym jechał tak jak autobus, to oczekiwałbym że jadąc po de facto zewnętrznym pasie, ktoś nadjeżdżający z lewej ustąpi mi pierwszeństwa.

Ja tam bym w życiu nie wpadł na to, że ktoś jadacy po rondzie miałby mi ustępować pierwszeństwa. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Vinizius

@ElementalX7: @Krupier Ja miałem podobną sytuację, byłem zielonym, a autobus to czerwony i tak mi wyjechał choć miał znak ustąp pierwszeństwa, ale jako że jest zimno i mokro to jechałem dość wolno w końcu jechałem po łuku, a autobus wystartował i dojechałem do jego boku.

A co to za wynalazek jest? XD Gdzie to? To w
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 określasz to w każdym momencie jazdy, zależnie od sytuacji, przy wjeździe masz ustąp pierwszeństwa, więc musisz ustalić każdemu, a jadąc po rondzie 2 pasmowym jedziesz po prostu po drodze 2 pasmowej tylko w kolo więc musisz ustąpić pierwszeństwa z prawej.

W tym wypadku, w tym kierunku, rondo ma wyznaczone pasy ruchu z kierunkami więc można z lewego zjechać prosto na lewy pas, w normalnym przypadku musisz przed zjazdem w prawo
  • Odpowiedz
@Senuyo: Po prostu ustępujesz tym z prawej strony. Nie pamiętam już jak jest w przepisach w Polsce, ale lepiej się takiej zasady nauczyć. We Francji np tak jest, że musisz ustąpić tym którzy są z prawej. Często to chamy wykorzystują, wyjeżdżając z -- dla nas "podporządkowanej" na "główna" -- na chama co może doprowadzić do kolizji.
Tutaj, w tej sytuacji kolega po prostu popełnił bląd - lepiej przed wjazdem na
  • Odpowiedz