Wpis z mikrobloga

#apple
Posiadam MacBooka Pro M2 16gb pamięci.
Jaki dock do niego żebym mógł korzystać z dwóch zewnętrznych monitorów i wbudowanego w laptopa?
Monitory które chce podłączyć maja rozdzielczość 2k (2560x1440 75Hz). Da się to jakoś ogarnąć?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@thority: z budżetem to klasycznie im taniej tym lepiej.

Testowałem rozwiązanie z InstantView na docku od hyper i teoretycznie działa, ekran się włączył natomiast zmiana barw i miganie ekranu dyskwalifikowało to rozwiązanie.

Używasz tego docka ktory poleciłeś na MacBooku? On korzysta z DisplayLink?
  • Odpowiedz
@wileczeq większość tanich docków spina wyjścia wideo przez tzw daisy chaining i to nie zadziała z MacOS bo system obsługuje daisy chaining tylko dla portów Thunderbolt.

Będziesz potrzebować docka z DisplayLink ale to też ma swoje wady bo oprogramowanie DL jest kiepskie (np cały czas wirtualnie „udostępnia ekran” przez co nie widzisz powiadomień z aplikacji bez zmiany ustawień systemu).

Najlepsza opcja to wpiąć oba monitory po 2 osobnych kablach USB-C i
  • Odpowiedz
  • 0
@dziadmankowy: mozesz napisac coś więcej o tej najlepszej konfiguracji?

MacBook jest wyposażony w dwa porty USB-C. Podłączając bezpośrednio oba monitory przez kable hdmi-USBC nie mam ładowania.
  • Odpowiedz
@wileczeq: @dziadmankowy zgadza się, ale zakładając, że przynajmniej jedne monitor jest podłączony przez USB-C z Power Delivery. Przy połączeniu hdmi będzie faktycznie lipa z ładowaniem.
Ja mam Aira M2, więc mogę podłączyć tylko jeden monitor zewnętrzny i raczej Display Link właśnie odpuszczę i albo pójdę w monitor Wide (gdzie zapewne będzie problem ze skalowaniem) albo zmienię Aira na M3
  • Odpowiedz